Skip to main content

For ti år siden havde Marie-Louise Hartoft-Nielsen ikke forestillet sig, at hun skulle have et job i en lægemiddelvirksomhed. Nu er den 45-årige endokrinolog på fjerde år ansat i Novo Nordisk, hvor hun arbejder med klinisk udvikling af nye lægemidler til diabetespatienter. Men, som tiden gik, skiftede nogle af hendes kollegaer til job i medicinalindustrien, og en skønne dag søgte hun så et job i Novo Nordisk og fik det:

»Jeg har altid elsket kontakten til patienterne, men jeg følte, at jeg skulle prøve noget andet, noget som havde et potentiale på en anden måde. Nu ser jeg ingen patienter i det daglige, men alt, hvad jeg laver i min hverdag, har patienterne i fokus«, siger Marie-Louise Hartoft-Nielsen.

Marie Louise Hartoft-Nielsen • 45 år • Speciallæge i endokrinologi • Arbejdet i Novo siden2013 med klinisk udvikling af oral semaglutid. Foto: Claus Boesen

Afdelingens leder er Marie Lindegaard, som har titel af vice president for Medical & Science. Hun er selv læge, og hendes afdeling er vokset en del i de senere år og har derfor ansat flere læger for nylig.

»Vi har to typer af læger her i afdelingen. Der er dem, som kommer med en solid forskningserfaring, og så er der dem, som kommer med en speciallægeuddannelse. Som læge, synes jeg, at man kommer med en rigtig god uddannelse og har mange forskellige job muligheder i organisationen«, siger Marie Lindegaard.

Lige nu er Marie-Louise Hartoft-Nielsen optaget af et projekt ved navn PIONEER, som er et fase 3-program til udvikling af semaglutide i tabletform.

»Jeg synes, at produktet har et enormt potentiale, fordi det forhåbentligt vil kunne komme på markedet til glæde og gavn for de mange patienter, som i dag lever med en kronisk sygdom. Jeg er endokrinolog, og derfor har jeg arbejdet meget med diabetespatienter og med de udfordringer, de patienter har«.

Hendes chef, Marie Lindegaard, synes ikke, at det er svært at tiltrække læger, men hun oplever, at der en stor uvidenhed om mulighederne i industrien: »Jeg tror, at der er mange, som ikke ved, hvad vi laver herude. Det er et dynamisk arbejdsmiljø, hvor man som læge har mulighed for at gøre en forskel for en bred gruppe af patienter«.

Ikke farvel til klinikken

Uvidenhed og frygten for at sige farvel til klinikken har været to af de største barrierer for at trække læger til medicinalindustrien, som er en af Danmarks hurtigst voksende industrier.

Formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, mener, at der har været for snæver en tilgang til det lægelige arbejdsmarked. »Der er jo mange muligheder for at bruge lægeuddannelsen«, siger hun og peger på, at ud over det offentlige sundhedsvæsen er der jo gode muligheder i den private sektor:

»Man kan jo også komme ud i en lægemiddelvirksomhed eller i medikoindustrien og være med til at udvikle nye lægemidler, prøve dem af, tjekke safety osv. I gamle dage var der jo dem, som mente, at hvis man først sagde farvel til sin hvide kittel og rejste ud i industrien, så var man ude af broderskabet. Det er altså væk i dag. Der er mange, som er ude i industrien for at prøve det af, og så vender de tilbage til klinikken«.

Camilla Rathcke peger på, at man som læge i industrien kan være med at få indflydelse på patientbehandlingen og på, hvilke præparater man kan anvende til forskellige patienttyper.

Hun mener også, at der er mange, som ikke ved, hvad det indebærer at arbejde i industrien.

»De yngste læger er bange for, at de skal komme i klemme og så blive ramt af femårsfristen, fordi der er gået for lang tid, før de kommer i gang med deres speciallægeuddannelse. Læger, som har skrevet en ph.d.-afhandling og gerne vil fortsætte med at forske, kan opleve, at de ikke bliver bremset på samme måde i industrien som i det offentlige sundhedsvæsen«, siger Camilla Rathcke.

Vurdering af klinisk evidens

Direktør for Global Development i Novo Nordisk, Peter Kristensen, er begejstret for at kunne ansætte læger. I Novo Nordisk har de brug for både læger med højtspecialiserede uddannelser og læger med bred klinisk erfaring. I dag er der ca. 200 danske læger ansat i Novo Nordisk.

»Det er attraktivt for lægerne at komme herud, fordi de kan komme til at arbejde koncentreret om at skabe nye lægemidler, der kan komme patienterne til gode. Vi vil gerne have læger, fordi de forstår patient-behandler-situationen, de forstår, hvad en diagnose betyder, de kan forholde sig til bivirkninger.

I Maria Lindegaards afdeling er der ansat 19 læger. Foto: Claus Boesen

De forstår hele den kliniske situation«, siger Peter Kristensen og tilføjer: »Vi har brug for læger, som kan vurdere den kliniske evidens«.

Marie Louise Hartoft-Nielsen har en lang klinisk erfaring som endokrinolog. Hun nyder muligheden for at forske og på den måde gøre gavn for mange patienter og ikke kun den enkelte patient, som hun har i behandling. »Jeg har altid været utrolig glad for at være læge«, siger hun. »Det har været mit ønske, siden jeg var 13 år, at blive læge, og jeg har været afsindig glad for at arbejde i klinikken. Da jeg valgte at skifte karrierevej og få et job i Novo Nordisk, var det et tilvalg til klinikken og absolut ikke et fravalg. Jeg har altid elsket kontakten til patienterne, men jeg kan sagtens forestille mig, at jeg skal blive her i rigtig mange år«, slutter Marie-Louise Hartoft-Nielsen.

Se videoer om læger og forsknng her på Ugeskriftet.dk under Se og Lyt