Skip to main content

Minister: Udskrivningsplaner til psykisk syge bruges alt for lidt

Psykiatriske patienter får alt for sjældent udskrivningsplaner, selv om det er et lovkrav. Ministeren kritiserer, og psykiaterformand beklager.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

18. aug. 2016
2 min.

Selv om det er lovpligtigt, at psykiatere laver en såkaldt udskrivningsaftale til brug for især alvorligt syge psykiatriske patienter, sker det alt for sjældent, skriver Politiken.

I 2014 blev der kun lavet 592 af disse planer. Og selv om ikke alle 25.000 psykiatriske patienter, der blev udskrevet sidste år, skal have en plan, undrer det alligevel sundhedsminister Sophie Løhde (V).

”Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at man ude i regionerne i højere grad begynder at bruge de her værktøjer. Det er simpelthen ikke godt nok. Vi skal have langt mere hånd i hanke med de patienter, der udskrives fra de psykiatriske afdelinger til bostederne. Først og fremmest af hensyn til patienterne selv, men også af hensyn til andre beboere og personalet på bostederne«, siger Sophie Løhde til avisen på dagen, hvor hun har været i åbent samråd om hændelsen, hvor en 30-årig psykisk syg mand slog en 57-årig sosu-assistent ihjel på Center Lindegården i Roskilde.

Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS), Torsten Bjørn Jacobsen siger: ”Der er ingen undskyldning. Vi skal lave dem, og de er et godt redskab, særligt hvis samarbejdspartnerne ikke ser hinanden. Men de for få planer er også et udtryk for, at det ikke er nemt at lave dem. Det kræver jo, at der også er nogen til at samle patienten op”, siger han til avisen.

For nylig understregede DPS i et høringssvar til den arbejdsgruppe, der skal forbedre indsatsen imod vold på botilbud bl.a., at ”der er behov for flere intensive/lukkede psykiatriske sengepladser. I den nuværende situation er der manglende kapacitet på 15-20 pct.”.

Det var Fagbladet FOA, der i første omgang satte fokus på udskrivningsplanerne ved bl.a. at beskrive den geografiske forskel i brugen af planerne.