Skip to main content

Ministerium fjernede ømtålelig passage i redegørelse af omstridt psykiater

Et afsnit om baggrunden for den lange sagsbehandlingstid i sagen om den omstridte psykiater Arne Mejlhede blev fjernet af Sundhedsministeriet før offentliggørelse.

Per Okkels er departementschef i Sundhedsministeriet. Foto: sum.dk
Per Okkels er departementschef i Sundhedsministeriet. Foto: sum.dk

Anders Heissel, ah@dadl.dk

24. sep. 2014
4 min.

Før daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) i maj sidste år offentligt kritiserede Sundhedsstyrelsen for ”væsentlige fejl” i tilsynssagen af psykiateren Arne Mejlhede, fjernede ministeriet en passage i redegørelsen, der netop forklarede årsagen til den langstrakte tilsyns-sag.

Det viser dokumenter, som Ugeskrift for Læger er i besiddelse af.

Faktaboks

Fakta

Efter DR i begyndelsen af 2013 havde afsløret kritisable forhold med medicineringen af patienter hos psykiateren Arne Mejlhede, bad daværende sundhedsminister Astrid Krag den 30. april 2013 Sundhedsstyrelsen om en redegørelse for sagen. Den færdige redegørelse sendte Sundhedsstyrelsen den 7. maj til Sundhedsministeriet, og i redegørelsen erkender Sundhedsstyrelsen at have begået en række fejl. Den skriver bl.a., at sagen om Mejlhedes faglige virke "ikke har været prioriteret" i en periode på næsten halvandet år fra efteråret 2010 til februar 2012.

”Det er meget beklageligt, at der gik så lang tid,” skriver styrelsen i redegørelsen. Men i det efterfølgende afsnit - i den første version af Mejlhede-redegørelsen - beskriver Sundhedsstyrelsen, at den manglende prioritering af sagen havde en klar årsag. Sundhedsstyrelsen skrev:

”Grunden (til den manglende prioritering, red.) hertil skal findes i de generelle nedskæringer af ressourcer, der siden foråret 2010 er pågået i Sundhedsstyrelsen, samt en prioritering af behandlingen af en række store offentlige sager, såsom bl.a. mammografi-sagen, Herlev-sagen (samtykke til genoplivning) og Omniscan-sagen samt en række sager om læger, der var til akut fare for patientsikkerheden og skulle stoppes.”

Men i den endelige version af Mejlhede-redegørelsen er afsnittet fjernet, og i en pressemeddelelse den 14. maj 2013 udtaler Astrid Krag:

”Jeg kan konstatere, at der er sket væsentlige fejl i Sundhedsstyrelsen. Det gælder både i forhold til at overholde gængse sagsbehandlingsregler og prioritering af styrelsens tilsynsvirksomhed. Det er naturligvis stærkt kritisabelt og meget beklageligt”.

Beslutningen om at fjerne afsnittet var ifølge en intern mail i Sundhedsstyrelsen den 8. maj blevet ”besluttet efter en drøftelse med Per Okkels.” Per Okkels er departementschef i Sundhedsministeriet, og ifølge den nu tidligere tilsynschef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons, der stod bag Mejlhede-redegørelsen, viser det fjernede afsnit et billede, som ministeriet ikke ønskede lagt frem.

Ministeriet ønskede åbenbart ikke, at der skulle stå i redegørelsen, at ressourcemangel var en medvirkende årsag til det lange forløb. Anne Mette Dons, tidligere tilsynschef i Sundhedsstyrelsen

”Det er væsentlig problem, at ministeriet ikke var lydhør over for de manglende ressourcer, som er en af forklaringerne på, hvorfor enkelte sager ligger for længe og dukker op i medierne. Det ærgrer mig, at ministeriet ikke vil stå ved, at man kun har det tilsyn, man betaler for,” siger Anne Mette Dons til Ugeskrift for Læger.

Hun mener afsnittet helt nøgternt fortæller om vilkårene i Sundhedsstyrelsen.

”I den såkaldt ”endelige redegørelse” kommer det til at fremstå som om, sagen var tabt bag en reol, men vi beskrev i den første redegørelse, at vi havde nogle hårde vilkår efter, at en fyringsrunde havde fjernet 20 pct. af medarbejderne, mens også andre højt profilerede sager var fremme. Tilmed var jeg selv i samme år sygemeldt i mere end et halvt år efter at have fået konstateret brystkræft, og derfor var mine medarbejdere nødt til benhårdt at prioritere sagerne. Men ministeriet ønskede åbenbart ikke, at der skulle stå i redegørelsen, at ressourcemangel var en medvirkende årsag til det lange forløb,” siger Anne Mette Dons.

Det er endnu ikke lykkes at få en kommentar fra Sundhedsministeriet.