Skip to main content

Moms på lægeattester fra den 1. april 2005

Lægeforeningens Attestudvalg

1. nov. 2005
2 min.

Told- og Skattestyrelsen har meddelt, at der fremover skal betales moms af lægeerklæringer. Oprindelig var det planlagt, at ordningen skulle træde i kraft den 1. august 2004, men efter Attestudvalget har haft møde samt efterfølgende korrespondance med Told- og Skattestyrelsen, er ikrafttrædelsestidspunktet udskudt i første omgang til den 1. januar 2005 og siden til den 1. april 2005.

Attester, der afgives med henblik på at andre kan træffe en beslutning, vil være momspligtige. Derimod vil atte-ster, afgivet med det formål at beskytte, fastholde eller reetablere en persons sundhedstilstand, være momsfrie.

Det betyder, at næsten alle attester vil være momspligtige - herunder også attester til kommuner og til forsikringsselskaber.

Attester som uarbejdsdygtighedserklæringer, a-kasse-attester og kørekortattester vil være momspligtige.

Læger har en pligt til at lade sig momsregistrere, når det er åbenlyst, at omsætningen på området overstiger 50.000 kr. Lægen skal opkræve og indbetale moms fra registreringstidspunktet. Det er vigtigt, at lægens regnskab fremover er tilrettelagt således, at omsætningen vedrørende momspligtige attester kan følges.

Det skal fastslås, at de 50.000 kr. ikke er en skattefri bundgrænse men en registreringsgrænse. Hvis registreringsgrænsen overskrides uden at virksomheden lader sig registrere, kan virksomheden blive opkrævet moms af hele sin momspligtige omsætning - inkl. de første 50.000 kr. Det vil derfor være risikabelt, hvis virksomheden venter med at lade sig registrere til det faktisk i regnskabet konstateres, at registreringsgrænsen på 50.000 kr. er nået og evt. overskredet.

I kompagniskabspraksis vil registreringsgrænsen hurtigt kunne nås. En kompagniskabspraksis er en virksomhed med sit eget SE/CVR-nummer, men undertiden er de enkelte læger desuden registreret med eget SE/CVR-nummer. Hvis det er kompagniskabs-praksis der leverer ydelserne og modtager betalingen, vil registreringsgrænsen skulle ses i forhold til kompagniskabs-praksis. Hvis det er den enkelte læges virksomhed, der leverer ydelserne og modtager betalingen for attesten, vil registreringsgrænsen skulle ses i forhold til den enkelte læge.

Det er Attestudvalgets opfattelse, at langt den overvejende del af de praktiserende læger samt en del speciallæger vil skulle momsregistreres.

Attestudvalget har været i løbende kontakt med P.L.O., FAS og YL om den nye problemstilling.

Via P.L.O. bliver der taget kontakt til edb-leverandørerne med henblik på at få lavet den fornødne tilretning i lægesystemerne, således at der kan faktureres moms på attestydelserne. Der vil også være behov for tilretning i regnskabsfunktionen.

P.L.O. og FAS har meddelt, at der vil blive udsendt nærmere information og vejledning til deres medlemmer.

Attestudvalget har endvidere taget initiativ til at få tilrettet diverse attestaftaler, så det fremgår, at de aftalte attest-honorarer tillægges moms.