Skip to main content

Narkoselæge og sundhedsforkæmper

Abdi Ali kan fortælle om sygdomme, så folk ligger flade af grin. Han trækker med en blanding af humor og saglighed hundreder af somaliere til foredrag om sundhed.

Abdi Ali, anæstesilæge på Regionshospitalet i Viborg og formand  Somalisk Sundhedsforbund, fotograferet i Gellerup ved Aarhus. Foto jesper Voldgaard.
Abdi Ali, anæstesilæge på Regionshospitalet i Viborg og formand Somalisk Sundhedsforbund, fotograferet i Gellerup ved Aarhus. Foto jesper Voldgaard.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

3. dec. 2015
4 min.

Der bor omkring 10.000 somaliere i Danmark. En af dem hedder Abdi Ali. Han kom hertil i 1996 som ung internmediciner på flugt fra borgerkrigen. I løbet af de næste år lærte han sig sproget, og i 2008 havde han taget en dansk speciallægeuddannelse i anæstesiologi. I dag er han 57 år, narkoselæge på Regionshospitalet i Viborg, gift og far til ni børn, herunder to hold tvillinger. Og så er han formand for Somalisk Sundhedsforbund (SSF).

I den funktion har han af TrygFonden fået 432.500 kroner, som skal bruges til at udbrede sundhed blandt somaliere i Danmark.

»Den somaliske befolkning kender ikke det danske system godt, der er mange syge, men de ved ikke, hvad de skal gøre. Nogle tygger khat, og nogle har andre dårlige vaner, men ved ikke, at det er farligt. Og så hersker der mange myter. Råder vi f.eks. en person med en psykisk lidelse til at gå til en psykiater, tror de, at de skal i fængsel«, fortæller Abdi Ali.

SSF har taget problemerne op. Forbundet tæller omkring 115 medlemmer, som alle er somaliere med en sundhedsuddannelse eller studerende. De hjælper på forskellig måde somaliere i Danmark – de holder åbne konsultationer, holder kurser om sundhedsemner, fortæller om forebyggelse, måler blodtryk og blodsukker og sender videre til egen læge, når der er brug for det.

Med Tryg Fondens penge er foreningen i år i gang med at afvikle ti borgermøder – fordelt på fem store byer, to møder i hver. Møderne er et tilløbsstykke, og det skyldes ikke mindst Abdi Ali, mener ekspert i indvandreres sundhed, overlæge Morten Sodeman:

»Jeg synes, at det er imponerende, at han kan få 300-400 almindelige – somaliske – borgere til at møde op i to dage, og få dem til at lytte til eksperter, der taler om sundhed. Det tror jeg ikke, at der er ret mange danske læger, der kunne«, siger han.

Eminent tolk

Møderne foregår på somalisk, og Morten Sodeman er en af foredragsholderne – med Abdi Ali som tolk.

»Han er en eminent tolk. Ikke bare fordi han er læge, men han har fanget humoren i det danske sprog og forener det med den somaliske humor. Og det er ellers noget af en udfordring, når man holder foredrag om krigstraumer, sygdomme og andre ubehageligheder at have tolk på. Abdi Ali vidste første gang dybest set ikke, hvad jeg ville tale om, men han havde en ide om, at det skulle være et frisk og underholdende pust fra en dansk læge, som talte til det somaliske landsbysamfund i Aalborg. Og vi fik folk til at ligge flade af grin, samtidig med at vi fik leveret de alvorlige budskaber. Og det var Abdi Alis fortjeneste. Han gav mig et helt nyt blik på sundhedspædagogik, som jeg har brugt lige siden«.

Humoren går igen, når overlæge Minna Skov Nielsen beskriver Abdi Ali. Hun har arbejdet sammen med ham på flere anæstesiologiske afdelinger og har stadig kontakten, fordi hun hjælper i forbindelse med undervisningen i SSF.

»Han tilhører en udsat gruppe af læger, som har en anden hudfarve. Når man skiller sig lidt ud fra flokken, finder man sin egen strategi. Abdis måde er at tage det oven fra og ned. Han ignorerer det ikke, men er bevidst om det og har sin måde at tage det – med humor. Det afspejler sig f.eks. i, at han kalder sig selv den sorte narkoselæge«, siger hun.

To kulturer

Psykiateren Fatuma Ali, der er aktiv i SSF og også er fra Somalia, mener, at Abdi Ali mestrer kunsten at balancere to kulturer:

»Han er dybt forankret i den somaliske kultur. Men han er også velbevandret og velintegreret i det danske samfund. Jeg synes, at han balancerer de to kulturer. Han er meget bevidst om, at vi er i Danmark, og på møderne med det somaliske samfund i Danmark gør han meget ud af at få dem til at forstå det danske sundhedsvæsen og at få dem til at tage personligt ansvar for eget helbred«.

Fritid er der ikke meget af for Abdi Ali. Når han ikke er på arbejde eller med familien, tager SSF og ikke mindst borgermøderne tiden. Det er hårdt arbejde, men det er det hele værd, fortæller han:

»Hver gang vi holder sundhedsdage, får vi mere energi, end vi havde i forvejen. Fra folk, der takker os, vi får så mange tilbagemeldinger fra folk, som vi har hjulpet«.