Skip to main content

Nødråb fra almen praksis i nord

PLO-Nordjylland har sendt et åbent brev til Sundheds- og Ældreminister Sophie Løhde og efterlyst et lovindgreb, så regionerne kan give midlertidige tilskud til vikarer, indtil der kan skaffes praktiserende læger nok.

Foto: Ulrik Horn/Baghuset.
Foto: Ulrik Horn/Baghuset.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. nov. 2015
4 min.

De praktiserende læger i Region Nordjylland har nu så desperate vilkår, at de tager det usædvanlige skridt at henvende sig i et åbent brev til Sundheds- og Ældreminister Sophie Løhde (V).

Der er tale om et nødråb på primærsektorens vegne.

De praktiserende læger i Region Nordjylland har i gennemsnit et patienttal på 1700, hvor landsgennemsnittet er 1600, fremgår det af brevet.

Og det bliver snart endnu værre, idet 30 pct. af de praktiserende læger er over 60 år og dermed snart kan forventes at gå på pension.

"Ved praksislukninger er det i de senere år lykkedes at indlemme de lægeløse patienter i nabopraksis, men den mulighed er ved at være udtømt", som formand for PLO-Nordjylland Annemette Alstrup skriver i brevet.

Region Nordjylland har forsøgt at løse problemet ved at oprette en række regionsklinikker og ved at sende en række klinikker i udbud. Udbud, der er vundet af firmaer som f.eks. Falck Healthcare. Det bekymrer PLO-Nordjylland.

Ifølge brevet til ministeren er ca. 4% af den nordjyske befolkning i dag tilmeldt en udbudsklinik.

Annemette Alstrup venter, at almen praksis vil kunne opretholde lægedækningen - men kun på sigt.

"I Nordjylland har vi uddannet speciallæger i almen medicin, men ikke nok til at erstatte de læger, der er gået pension i de senere år. PLO-Nordjylland ser derfor frem til, at de første nye cand.med'er fra Aalborg Universitet bliver uddannet, og kan blive en del af fødekæden til almen praksis i Nordjylland - om ca. syv-otte år, men det løser ikke lægemanglen aktuelt", som Annemette Alstrup skriver.

Derfor efterlyser PLO-Nordjylland ministerens hjælp. Nærmere betegnet et lovindgreb, der gør det muligt for regionerne at yde midlertidig støtte til vikarer, der ifølge brevet koster 4-5000 kr. om dagen.

Regionen: vi afviser ikke

Region Nordjyllands direktion har diskuteret PLO-Nordjyllands åbne brev og vil forelægge problematikken for Regionsrådet. Det fremgår af et referat fra et direktionsmøde tidligere på måneden.

Der nævnes dog ikke specifikt noget om økonomiske tilskud til vikaransættelser.

"Regionen har ikke afvist at indgå i løsning af konkrete lægedækningsproblemer..... Der består under alle omstændigheder et behov for kontinuerligt at nytænke måder at rekruttere læger til almen praksis og for at udvikle den måde, hvorpå regionen udbyder ledige ydernumre, der ikke kan besættes på normal vis", står der i referatet.

Og endvidere:

"Der skal planlægges en temadag for Regionsrådet, hvor de præsenteres for en række af de hermed forbundne problemstillinger, samt forslag til måder, man kan arbejde videre på".

Læs den fulde ordlyd af brevet fre PLO-Nordjylland til Sophie Løhde her:

Kære sundhedsminister Sophie Løhde,

Jeg henvender mig til dig i min egenskab af formand for PLO-Nordjylland.

Lægedækningssituationen i Nordjylland er tiltagende vanskelig og kalder på hjælp fra regeringsniveau.

30% af de praktiserende læger er over 60 år. Ca. 4% af den nordjyske befolkning er p.t. tilmeldt en udbudsklinik, og denne dyre løsning forventes at komme til at blive langt mere udbredt inden for blot få år. Ved praksislukninger er det i de senere år lykkedes at indlemme de lægeløse patienter i nabopraksis, men den mulighed er ved at være udtømt. Lægerne i udkantsområder har de fleste steder en del flere tilmeldte patienter end normtallet. (Gennemsnittet i Nordjylland er 1700 patienter/læge, landsgennemsnittet er 1600 patienter/læge).

I Nordjylland har vi uddannet speciallæger i almen medicin, men ikke nok til at erstatte de læger, der er gået på pension i de senere år. PLO-Nordjylland ser derfor frem til, at de første nye cand.med'er fra Aalborg Universitet bliver uddannet, og kan blive en del af fødekæden til almen praksis i Nordjylland - om ca. syv-otte år, men det løser ikke lægemanglen aktuelt.

Mens vi venter på, at vi i Nordjylland uddanner vores egne speciallæger i almen medicin, så har vi brug for en løsning, som holder "stolene varme" ude i lægehusene, hvis PLO i fremtiden skal stå for lægedækningen uden for Aalborg.

Ansættelse af almenmedicinske læger i vikaransættelser af et-tre års varighed kan blive denne løsning. Flere steder i Nordjylland har vi været i konkrete situationer, hvor ansættelse af vikar falder, idet praksis ikke kan finansiere vikarlønnen, som har nået et niveau på 4-5000 kr. pr. dag.

I vores samarbejde med regionen er vi desværre stødt på den forhindring, at regionen fastholder, at den med den nye Sundhedslov ikke har hjemmel til at yde økonomisk støtte til vikaransættelser - en mulighed som tidligere lod sig gøre i §2 aftalerne, som nu er afskaffet.

Jeg vil derfor gerne stille forslag om snarlig etablering af en lovhjemmel til regionalt udkantstilskud til vikaransættelse i praksis. Jeg vurderer, at et sådant midlertidigt tilskud på længere sigt vil være en betydelig samfundsøkonomisk gevinst fremfor nuværende facilitering af en udvikling hen imod en almen praksis, som i store dele af udkantsdanmark bliver domineret af udbudsklinikker.

Venlig hilsen

Annemette Alstrup

Formand for PLO-Nordjylland