Skip to main content

Nordsjælland kæmper - igen - med overbelægning

Nordsjællands Hospital i Hillerød er igen i år ramt af massiv overbelægning. Det går ud over patienterne, men presser også lægernes uddannelse. Så der skal ske noget - og løsningen kan blandt andet være hurtig færdigbehandling allerede i akutmodtagelsen.

Den tilbagevendende overbelægning på Hillerød Hospital skyldes bl.a., at områdets befolkning bliver ældre og ældre. Foto: Region Hovedstaden
Den tilbagevendende overbelægning på Hillerød Hospital skyldes bl.a., at områdets befolkning bliver ældre og ældre. Foto: Region Hovedstaden

Klaus Larsen kll@dadl.dk

5. mar. 2015
6 min.

Nordsjællands Hospital har i både sidste og i denne uge været ramt af 20 procent overbelægning.

Det skyldes ifølge kilder på hospitalet dels influenza, dels et stort, til dels sæsonbetonet antal akutte indlæggelser på de medicinske afdelinger. Formentlig er en medvirkende årsag, at Frederikssund Hospital har måttet lukke et afsnit på grund af et udbrud med den multiresistente VRE-bakterie.

Overbelægningen har bl.a. medført, at personale er kaldt ind fra fridage, at en række planlagte undersøgelser er udskudt samt at en del ambulatorier og undervisningsaktiviteter er aflyst.

Som en kortsigtet løsning har hospitalet skrevet til de praktiserende læger i optageområdet og bedt dem om, så vidt det er forsvarligt, at henvise færre patienter til akut indlæggelse.

”Tre håndtag at skrue på”

Influenza tegner sig ifølge vicedirektør Tomas Joen Jakobsen for 10-20 pct. af overbelægningen.

”Vi har i øjeblikket et medicinsk afsnit med 10 isolerede patienter, og der er også influenzapatienter i akutafdelingen. Men vi har i det hele taget virkelig mange patienter inden for hele det medicinske spektrum. Så selv uden influenzapatienter ville vi have overbelægning i øjeblikket”, siger Tomas Joen Jakobsen.

De yngre læger klager over, at en stor del af vagterne for tiden går med ”logistik” på bekostning af det kliniske arbejde – at der bruges megen tid på at finde ud af, hvor man kan finde plads til f.eks. hjertepatienter andre steder i huset, når hjerteafdelingen allerede har fuldt hus ved vagtens begyndelse (se faktaboks).

Faktaboks

Fakta

”Jeg vil nu ikke udelukkende betragte det som logistik”, siger Tomas Joen Jakobsen, som selv i mange år har været leder af netop en hjerteafdeling.

”Selvfølgelig belaster det i nogen grad det kliniske arbejde, når man skal finde plads til at flytte patienter rundt, mens vi er så belastede som nu. Men der er også megen faglighed i at beslutte sig for, hvem, der kan ligge i telemetri, så man bruger sine ressourcer bedst muligt”.

- Ud over f.eks. at aflyse ambulatorier og skrive til de praktiserende læger, hvad går I så for at afhjælpe det tilbagevendende problem på længere sigt?

”Der er tre håndtag, vi kan skrue på”, siger Tomas Joen Jakobsen, der selv sidder for bordenden i en arbejdsgruppe, der skal finde løsninger på den tilbagevendende overbelægning. ”Man kan udskrive patienterne hurtigere, man kan indlægge færre,– eller man kan øge sin kapacitet. Formentlig vil vi dreje lidt på alle tre håndtag”, siger Tomas Joen Jakobsen.

”I de seneste år har vi været gode til at lave hurtigere patientforløb. Selv om der er kommet flere og flere patienter, har vi været i stand til at holde belastningen konstant. Vi er til gengæld ikke gode til at styre tilgangen af patienter, siden der jo kommer flere og flere”.

For at reducere tilstrømningen peger Tomas Joen Jakobsen på muligheden for at skabe ”subakutte ambulante tilbud”: Hvis almen praksis får andet at tilbyde end akut indlæggelse, vil det i det mindste kunne afbøde en lille del af indlæggelserne.

Og så er der kapaciteten: Tomas Joen Jakobsen peger på den aldrende befolkning i Nordsjælland som en væsentlig årsag til det voksende antal medicinske patienter.

”Prognoserne siger, at ældrebefolkningen bliver mere og mere rask og vil have mindre behov for indlæggelser. Men tallene viser jo at der sker flere og flere indlæggelser, og jeg ser da omridset af en stor udfordring for vores sundhedsvæsen i den succes, vi har haft med at hæve befolkningens levealder”, siger Tomas Joen Jakobsen.

Fasttrack – og bedre samarbejde

Arbejdsgruppens forslag skal være klar inden sommerferien, men Joen Tomas Jakobsen vil gerne løfte sløret allerede nu.

For det første skal korttidsindlæggelserne så vidt muligt ikke ”op i huset”, dvs. videre til sengeafdelingerne med alt, hvad det indebærer af sektorskift med tilhørende papirarbejde og informationstab.

”I stedet kan vi lave en hurtig base i akutmodtagelsen – en fasttrack-del for korttidsindlæggelser, så man i endnu højere grad kan udskrives direkte derfra, når man har været observeret og det skønnes, at det er ok”, siger Tomas Joen Jakobsen.

Han regner desuden med, at den del af tilstrømningen, der skyldes genindlæggelser, kan reduceres en del ved at optimere udskrivelserne. Det kan f.eks. ske ved at give patienten bedre informationer med hjem, men først og fremmest ved et bedre samarbejde og kommunikation med den modtagende kommune.