Skip to main content

Nu lancerer vi temaserier som statusartikler

Jacob Rosenberg

16. mar. 2012
4 min.

Ugeskrift for Læger (UfL) har i løbet af de seneste år gennemgået betydelige ændringer. Vi har i samme periode lagt ny energi i det engelsksprogede Danish Medical Journal (DMJ) og har bl.a. flyttet originalartiklerne fra UfL til DMJ for at få et større publikum til original dansk forskning [1]. For nylig har vi også flyttet de klassiske oversigtsartikler til DMJ, idet de som systematiske reviews også er at betragte som original forskning, hvorfor de ligeledes fortjener det større internationale publikum i DMJ frem for publikation i UfL på et lille sprog som dansk [2]. Denne omlægning af indholdet i UfL og DMJ har været en bevidst strategi for at gøre DMJ mere forskningstungt og UfL samtidig mere læsevenligt med mere fokus på generel opdatering af viden. Til dette formål er statusartiklen specielt velegnet, da den er lettere tilgængelig end det systematiske review . Vi kommer derfor fremover til at fokusere mere på statusartiklerne i UfL som en velegnet metode til formidling af viden til den almene læser. I denne forbindelse lancerer vi nu forskellige serier af statusartikler.

Den første serie kalder vi »Klinisk praksis«, og den kommer til at inkludere emner, der er taget fra klinikerens hverdag. Den vil typisk omhandle sygdomme eller symptomer, som man kan møde i forskellige specialer. I artiklerne bliver diagnostik og behandling samt andre relevante forhold om det pågældende emne gennemgået. De er ikke tænkt som lærebogskapitler, men derimod som en gennemgang med en videnskabelig synsvinkel, hvor den nyeste litteratur inddrages og diskuteres - helst med en dansk perspektivering, hvor det er muligt. Listen over mulige emner er næsten uendelig, men vi vil naturligt starte med nogle af de hyppigere sygdomme og symptomer.

Den anden serie kalder vi »Forskning«, og den kommer til at handle om bl.a. statistik, forskningsmetodologi, artikelskrivning og publikationsproces. Dette er emner, som specielt for den unge forsker/forfatter kan volde besvær, og vi har derfor valgt at prioritere det på lige fod med artikelserien om de kliniske emner.

Vi har allerede en serie af specielle statusartikler med kort gennemgang af nyt fra de videnskabelige selskaber. Det er de såkaldte highlight -artikler, som dette nummer er fyldt af. De bringes en gang årligt, typisk i uge 12, og er inviteret af redaktionen. Der er flere videnskabelige selskaber, end der er plads til i et enkelt nummer, så vi forsøger at sprede det emnemæssigt og lade invitationerne gå på skift mellem selskaberne fra år til år.

De nye serier vil være et supplement til de øvrige statusartikler. Det er derfor ikke meningen, at de skal erstatte noget materiale, vi har i forvejen, og vi modtager fortsat med glæde spontant indsendte statusartikler om diverse emner. Statusartiklen vil på denne måde fremover udgøre en væsentlig del af indholdet i UfL. Vi bibeholder de øvrige artikeltyper, men vil satse yderligere på statusartiklen. Vi er lige begyndt at indkalde de første artikler til »Klinisk praksis« og »Forskning«, så der vil gå nogle måneder, før den første artikel bliver publiceret.

Vi modtager meget gerne fyldigt illustrationsmateriale til specielt artiklerne i serien om klinisk praksis og også gerne videoklip. Disse klip vil blive publiceret sammen med artiklen som en supplerende fil på nettet. I enkelte tilfælde kan redaktionen være behjælpelig med produktion af en video, men vi opfordrer forfatterne til selv at lave disse optagelser og sende dem ind sammen med artiklen til vurdering. Hvis de antages, vil der i artiklen blive placeret en QR-kode [3], som henviser direkte til klippet. Dvs. at kvaliteten af videoklippet ikke behøver at være særlig høj, da det typisk vil blive afspillet på en bærbar enhed som f.eks. en smartphone eller en tablet -pc.

Redaktionen har lavet en liste over emner, som kan være velegnede til de forskellige artikelserier, og vi vil invitere forfattere for at sætte processen i gang. Herudover får vi formentlig spontant indsendte artikler, som kan være velegnede til en af serierne. Hvis du har lyst til at bidrage med en statusartikel inden for en af artikelserierne, vil vi dog bede om, at du henvender dig til redaktionen, inden skrivningen påbegyndes. Det er den eneste måde, vi kan koordinere emnerne på, og det vil være ærgerligt at bruge tid på at skrive en artikel, som en anden allerede er i gang med. Lad dette hermed være en opfordring.



Korrespondance: Jacob Rosenberg , Gastroenheden D, Herlev Hospital, 2730 Herlev. E-mail: jacob.rosenberg@regionh.dk

Interessekonflikter: ingen

Referencer

  1. Rosenberg J. Dansk versus engelsk i Ugeskrift for Læger. Ugeskr Læger 2009;171:1911.
  2. Rosenberg J. Oversigtsartikler i Ugeskrift for Læger og Danish Medical Journal. Ugeskr Læger 2012;174:29.
  3. Rosenberg J, Klitgaard ML, Kitaj T. Apps og tags til Ugeskrift for Læger og Danish Medical Journal. Ugeskr Læger 2011;173:3167.