Skip to main content

Ny vejledning om bedømmelse af ansøgere til overlægestillinger

Cand.scient.pol. Sidsel Rasborg Wied, Uddannelsessekretariatet

1. nov. 2005
4 min.

Ved stillinger opslået fra 24. maj 2003 og frem skal ansøgere til overlægestillinger bedømmes efter en ny vejledning. Speciallægekommissionens anbefalinger er implementeret .

Proces

Ligesom det tidligere har været tilfældet, nedsætter ansættelsesmyndigheden i forbindelse med ansættelsesproceduren et lægefagligt bedømmelsesudvalg. Udvalget skal bestå af mindst tre læger, der alle skal have de fornødne forudsætninger til at bedømme ansøgernes faglige kvalifikationer i det pågældende speciale/fagområde. Kun ét af medlemmerne af bedømmelsesudvalget kan også være medlem af ansættelsesudvalget for den pågældende stilling.

Det faglige bedømmelsesudvalg skal gennemgå den enkelte ansøgers uddannelse og øvrige lægefaglige kvalifikationer. Ansættelsesmyndigheden kan vælge at supplere med yderligere medlemmer, såfremt man ønsker at tilføre viden ud over den medicinske kompetence inden for området - f.eks. pædagogiske eller forskningsmæssige kompetencer.

Det faglige bedømmelsesudvalgs gennemgang af den enkelte ansøger afsluttes med en samlet vurdering af, hvorvidt ansøgeren er kvalificeret til stillingen. Vurderingen kan eventuelt suppleres med forslag til kompetenceudvikling for ansøgeren i forhold til de krævede kompetencer, ligesom en kvalificeret ansøgers vurdering bør indeholde oplysninger om, hvorvidt ansøgerens kvalifikationer bør suppleres under ansættelsen med henblik på varetagelse af særlige funktioner.

Vurderingen afleveres til ansættelsesmyndigheden, der herefter orienterer alle ansøgere med en kopi af bedømmelsen. Bedømmelsesudvalget foretager ikke en prioritering af ansøgerne.

Den lægefaglige bedømmelse bør være afsluttet inden for 4 uger regnet fra ansøgningsfristen i stillingsopslaget.

Bedømmelsens indhold

Bedømmelsen af ansøgerne er altid individuel og konkret i forhold til den enkelte stillings kompetencekrav. Som noget nyt skal der i bedømmelsen ud over de medicinske, videnskabelige arbejder og undervisningserfaring indgå bedømmelse af alle de 7 kompetencer, der også indgår i den ny speciallægeuddannelse - medicinsk ekspertise, kommunikation, samarbejde, ledelse/administration, sundhedsfremme, akademisk kompetence og professionalisme. Vægtningen af de syv kompetencer afhænger af det enkelte stillingsopslag og funktionsbeskrivelse.

Herudover skal ansøgerens kliniske uddannelse i sin helhed gøre ansøgeren kvalificeret til at varetage stillingen. En af forudsætningerne for, at en ansøger kan findes kvalificeret som overlæge er, at vedkommende har haft funktion svarende til 1. reservelæge eller afdelingslæge i specialet (eller evt. i andet speciale som led i fagområdekvalificering) i mindst 2 år efter tidspunktet for opnået speciallægeautorisation. Normalt medregnes kun ansættelser på 6 måneder eller længere. Mindst 1 af de 2 års ansættelse bør være på en afdeling med tilsvarende opgaver og på tilsvarende organisationsniveau som på den afdeling, der søges stilling på, og mindst 1 år af de 2 år skal have fundet sted på en anden afdeling end hoveduddannelsen. Det sidste er dog opfyldt, hvis der i hoveduddannelsesforløbet er indgået ansættelse på to forskellige sygehuse inden for specialet.

Udenlandske ansættelser bedømmes på linje med danske - det påhviler ansøgeren at skaffe den fornødne dokumentation for udenlandske ansættelser.

Det er ansøgerens kvalifikationer indtil ansøgningstidspunktet, der bedømmes.

Praktiske oplysninger

Medlemmer af faglige bedømmelsesudvalg udpeges fra en liste udarbejdet af de relevante specialeselskaber. Listen vil være tilgængelig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk. Her vil også den ny vejledning til bedømmelse af ansøgere til overlægestillinger kunne læses i sin helhed.

»Med Sundhedsstyrelsens nye vejledning vedrørende § 14-vurdering af ansøgere til overlægestillinger, har vi fået dels en modernisering og dels en opstramning af denne for overlægefunktionen så fundamentale vurdering af de faglige kvalifikationer. Der skal fra Overlægeforeningens side specielt udtrykkes tilfredshed med, at der fra Sundhedsstyrelsen lægges stor vægt på stillingsbeskrivelsen. Et af arbejdsgiverne ofte negligeret område - ja endog forsøgt afskaffet ved den sidste overenskomstforhandling. Det er ligeledes glædeligt, at der lægges stor vægt på bedømmernes uddannelse, et udtryk for funktionens vigtighed. Det skal dog anføres, at det havde været at foretrække om arbejdsgiveren definitivt ikke kunne ansætte ansøgere, som af § 14-udvalget erklæres for ikke-kvalificerede. Det er endvidere nu klart præciseret, at »væsentlige ændringer i funktionsbeskrivelse« kræver en ny § 14-vurdering, selv om ansættelsesforholdet er uændret. Hvilke konsekvenser, dette krav vil medføre for overlægers ansættelsesforhold, er vanskeligt at vurdere, set i lyset af de pågående store strukturændringer i sundhedsvæsenet«

Erik Kristensen, Formand for Overlægeforeningen

»Den ny vejledning om bedømmelse af ansøgere til overlægestillinger lever helt op til Speciallægekommissionens anbefalinger. Det er godt, at de speciallægekompetencer, der skal opnås under speciallægeuddannelsen også kommer med i bedømmelsen af ansøgere til overlægestillinger. Det giver den ønskede rød tråd i uddannelse, fagområdeudvikling og karriereplanlægning, som Lægeforeningen arbejder for.«

Mette Siemsen, Formand for Lægeforeningens Uddannelsespolitiske Udvalg