Skip to main content

Ny viden om Ginkgo biloba

Jan Andreasen, journalist, læge, Agonist

2. nov. 2005
5 min.

Ekstrakt fra tempeltræet Ginkgo biloba er et af verdens mest solgte naturlægemidler. I august i år kom Ginkgo biloba for en tid på alverdens avisoverskrifter, da en videnskabelig undersøgelse offentliggjort i den amerikanske lægeforenings videnskabelige tidsskrift JAMA viste, at Ginkgo bilobaekstrakt ikke forbedrer hukommelsen hos mennesker med normal hukommelse og med øvrige normale funktioner i hjernen. Tidligere undersøgelser har vist, at Ginkgo bi-lobaekstrakt forsinker tabet af hjernens funktioner ved Alzheimers sygdom, og at det hæmmer dannelsen af det såkaldte betaamyloid i hjernen, der er karakteristisk ved Alzheimers sygdom.

Selvom Ginkgo biloba markedsføres som et naturlægemiddel, der forbedrer hukommelsen, har det indtil for ganske nylig været ukendt, om de aktive stoffer i Gink-go biloba-ekstraktet overhovedet trænger ind i hjernen. Først nu har forskere dokumenteret, at det rent faktisk sker. Resultaterne offentliggøres snart i en videnskabelig artikel af forskere fra Columbia University, USA, heriblandt cand.pharm., ph.d. Kristian Strømgaard, Institut for Medicinalkemi, Danmarks Farmaceutiske Højskole. Kristian Strømgaard er netop kommet hjem efter et forskningsophold ved Institut for Kemi, Columbia University, hvor verdens førende laboratorium i forskning i Ginkgo biloba findes.


Påvirker hjernen

Laboratoriet ved Columbia University ledes af professor Koji Nakanishi, der i 1967 beskrev den komplicerede kemiske struktur af terpen trilactoner, der er fællesbeteg- nelsen for de mest unikke bestanddele af Gingko biloba-ekstraktet. Disse stoffer findes kun i Ginkgo biloba-træet – ingen andre steder i hele planteriget – og har derfor tilkaldt sig særlig interesse. Terpen trilactoner udgøres af stofferne bilobalide og ginkgolide A, B, C, J og M.

Forskerne vidste, at ginkgolide B påvirker bindingssteder for den såkaldte Platelet Activating Factor, PAF-receptoren. PAF-receptoren findes bl.a. på blodplader og stimulerer disse til at klumpe sig sammen. Det har også været foreslået, at PAF-receptoren fungerer som en budbringer i hjernen, der er involveret i dannelsen af hukommelse, men det er ikke blevet dokumenteret. PAF-receptoren har også nydt stor interesse fra lægemiddelindustriens side som et muligt mål for fremtidige lægemidler.

Forskergruppen ved Columbia University havde en hypotese om, at stofferne i Ginkgo biloba trænger ind i hjernen og her binder sig til andre receptorer end PAF-receptoren. Denne hypotese har de nu fået bekræftet.

»Ved hjælp af radioaktive stoffer har vi vist, at ginkgolider trænger ind i hjernen. Optagelsen sker relativt langsomt og koncentreres især i hjerneområderne hypotha-lamus og hippocampus. I en anden undersøgelse har andre forskere vist, at ginkgoliderne binder sig specifikt til bindingssteder for stoffet glycin. Det er især ginkgolide B og C, der potent og specifikt blokerer glycinreceptoren«, siger Kristian Strømgaard.

Glycinreceptoren er et af de primære hæmmende receptorsystemer i hjernen, og den ligner i struktur og funktion meget hjernens vigtigste hæmmende og regulerende receptor – GABA-receptoren.

»Vi kender ikke så meget til betydningen af glycinreceptorerne i de højere hjernedele, men i første omgang kan vores resultater bruges som et farmakologisk værktøj til at karakterisere og belyse receptorernes betydning og øge vores forståelse af dem«, siger Kristain Strømgaard.

Det er planen, at forskergruppen skal gennemføre mikro-PET- skanninger af rottehjerner for der- igennem at foretage en mere specifik undersøgelse af stoffernes påvirkning af den levende hjerne. Et spørgsmål har forskergruppen muligvis allerede fundet svaret på. Det er på, hvorfor Ginkgo biloba- ekstrakt kan føre til et øget antal kramper hos mennesker med epilepsi.

»Vi mener, at det skyldes stoffet bilobalide, som er den største enkeltkomponent i Ginkgo bilo-ba-ekstrakt. Bilobalide blokerer GABA-receptorerne i hjernen, hvilket kan udløse kramper. Derfor bør mennesker med epilepsi formentlig være tilbageholdende med at bruge Ginkgo biloba«, siger Kristian Strømgaard.


Fakta

Professor Koji Nakanishi, Institut for Kemi, Columbia Universitys hjemmeside. Her er der relevante links til mere viden om Ginkgo biloba: http://www.columbia.edu/ chemistry/groups/nakanishi/index.html

Medicinsk brug af blade fra tempeltræet, Gingko biloba, er første gang beskrevet i kinesisk medicin for mere end 3.000 år siden. Tempeltræet er mere end 250 millioner år gammelt og er således verdens ældste træ. Det groede på jorden, længere før dino-saurierne levede. I Hiroshima overlevede et træ atombombesprængningen af byen, hvorimod det omkringliggende tempel sank i grus. Der vokser mere end 50 millioner Ginkgo biloba-træer verden over – specielt i Kina, Frankrig og South Carolina i USA. De producerer omkring 8.000 tons tørrede blade hvert år.

De tyske digter Goethe har brugt Ginkgo biloba som en metafor for sin kærlighed til sin elskede.

Ginkgo biloba markedsføres bl.a. under navnene Tanamin (Korea), Tanakan (Frankrig) og Rökan (Tyskland).

Ginkgo biloba-ekstrakt

Udvikles af blade fra tempeltræet, Ginkgo biloba. Ekstraktet består af flere forskellige stoffer, bl.a. bilobalide og ginkgolider. Der findes i alt fem forskellige ginkgolider; ginkgolide A, B, C, J og M. Det specielle ved bilobalide og ginkgolider er, at de kun findes i tempeltræets blade. De findes ingen andre steder i planteriget.

Ginkgolider har en meget kompliceret molekylestruktur, og det er meget vanskeligt at opbygge stofferne i et laboratorium. Professor E. J. Corey fra Harvard University gjorde det i 1988, og fik bl.a. som følge af dette arbejde Nobelprisen i 1991 i kemi.

Betaamyloid

Betaamyloid er et protein, bestående af 40-42 aminosyrer. Betaamyloid udgør en stor de af de »ansamlinger« (plack), der kan konstateres i hjernen ved udvikling af Alzheimers sygdom.

Receptor

Bindingssted for fx hormon eller neurotransmitter (stoffet er nødvendigt for, at den elektriske puls kan overføres fra en nerve til en anden).

Platelet Activating Factor

Et stof der stimulerer PAF receptoren

Hypothalamus

Område i bunden af hjernen – lige over hypofysen – og som hypothalamus er i forbindelse med. Er et vigtigt led i reguleringen af hormonbalancen.

Hippocampus

En del af storhjernen der er involveret i hukommelsen.

Glycin

Glycin er den simpleste af alle aminosyrer. (Proteiner er opbygget af aminosyrer).

GABA-receptor

Bindingssted for GABA. GABA – gamma amino butter acid (gamma amino smørsyre) er hjernens vigtigste hæmmende neurotransmitter – dvs. at GABA hæmmer nerveimpulsen i nervebanerne i hjernen. GABA-receptorer findes i store dele af hjernen.

Mikro-PET-skanning

PET-skanner, positron-emissions-tomografisk-skanner, er et avanceret billeddannende instrument, der ved hjælp af radioaktive spo rstoffer kan skabe billeder af bl.a. hjernen, knogler, indre organer og kræftknuder. På Colombia University kan de ved hjælp af en mikro-PET-skanner skanne rottehjerner.