Skip to main content

Nye supersygehuse glemmer lægernes småbørn

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

22. feb. 2013
5 min.

De 16 kommende supersygehuse er knap så super, når det drejer sig om at få fortravlede unge læger og sygeplejerskers arbejds- og familieliv til at hænge fornuftigt sammen.

Blot én enkelt af de mange nye sygehuse - Aalborg Universitetshospital - har valgt at etablere en dagsinstitution i forbindelse med det kommende byggeri. Det viser en rundspørge, som Ugeskriftet har foretaget.

»Det er da dejligt, at de i det mindste har tænkt sig om i Aalborg. Gid man havde gjort det andre steder også. Det løser ikke alle vores problemer med at få arbejde og familieliv til at hænge sammen, men det kan være en løsning på et behov for nogle«, siger formand for Yngre Læger Lisbeth Lintz.

Aalborg har allerede i det nuværende sygehus en døgnåben dagsinstitution, der er eftertragtet på grund af de mange skæve arbejdstider, som sundhedspersonalet har.

Institutionen har døgnåbent og modtager børn fra 0-5 år. Den drives af Aalborg Kommune.

Aarhus valgte institution fra

I Aarhus indledtes arkitektkonkurrencen om DNU-projektet blandt andet med et fremtidsværksted for mange medarbejdergrupper.

I den forbindelse blev ideen om en daginstitution tilknyttet fremtidens hospital nævnt som et eksempel på ønsker blandt mange.

Men ifølge kommunikationschef for Projektafdelingen for Det Nye Universitetshospital i Aarhus Lotte Søgaard har Region Midtjylland ingen tradition for at »blande sig« i en kommunal opgave »som institutionsdrift rettelig er«.

I planlægningen af Det Nye Universitetshospital i Aarhus er det opfattelsen, at projektet skal koncentrer sig om kerneopgaven; at bygge et universitetshospital:

»Selv om ideen om en daginstitution blev nævnt tidligt i planlægningsprocessen, så virker det som om, at de fleste alligevel mener, at deres børns pasningsbehov bedst bliver varetaget i nærheden af bopælen med de fleksible hente- og bringe-muligheder, det giver. For slet ikke at nævne adgangen til de kendte legekammerater«, siger Lotte Søgaard.

Odense overvejer fortsat

Projektfolkene bag Nyt Odense Universitetshospital fortæller, at det ikke ligger inden for rammerne af kvalitetsfondsbyggeriet at projektere børnehaver og vuggestuer. Men de fastslår samtidig, at de har anbefalet Odense Kommune at etablere en daginstitution i forbindelse med det nye universitetshospital. Det er endnu ikke politisk afklaret.

Samtidig understreger Odense Kommune dog, at den ikke har oplevet »nogen større efterspørgsel på pladser, der tilgodeser åbningstider udover det, vi pt. har i Odense«, siger Britta Conny Carl, institutionschef i Odense Kommune og fortsætter:

»Og så synes jeg, at man skal huske børneperspektivet på emnet, ikke kun forældreperspektivet. Mange af medarbejderne bor jo ikke i nærheden af hospitalet, og hvor mange vil fragte deres børn 40-50 kilometer for at komme i børnehave. De vil jo så ikke kende nogen kammerater, når de starter i skole. De fleste ønsker jo tilbud om daginstitution i nærheden af deres bopæl - ikke arbejdsplads.«

YL: Hvorfor ikke tilbyde muligheden

Netop det argument har flere brugt over for Ugeskriftet, da mange særligt læger ikke altid bor lige i nærheden af hospitaler, hvorfor folkene omkring sygehusbyggerierne realistisk set ikke tror på, at dagsinstitutioner på hospitalerne vil være særligt attraktive.

Det giver YL-formand Lisbeth Lintz ikke meget for:

»Selvfølgelig løser det ikke alle de udfordringer, der er forbundet med at have en karriere samtidig med, at man stifter familie. Og der kan være forskellige lavpraktiske udfordringer forbundet med det - der vil nok ikke være institutionspladser nok til, at alle yngre lægers børn kan gå der, hvilket heller ikke er meningen. Men der er ingen tvivl om, at daginstitutioner på hospitalerne vil være et vigtigt tilbud for de yngre læger, der har en presset hverdag, og som her kan få hjælp til at få enderne til at hænge bedre sammen«, siger hun.

I Odense Kommune hører de generelt tit fra folk - ikke kun læger - at de ønsker sene åbningstider i institutionen. Men når det så indføres i udvalgte institutioner, bliver de alligevel fravalgt, hvis de ligger langt fra hjemmet og langt fra den kommende skole.

»Så jeg tror ikke, hvis det kommer til stykket, at tilbud om daginstitution på OUH ville være særligt attraktivt. Det, der kunne gøre det attraktivt, ville være, hvis der samtidig kom boligudbygning i området«, siger Britta Conny Carl, institutionschef i Odense Kommune.

Flere påpeger også, at en kommunal drevet institution på et hospital ifølge loven skal være åben for alle, hvorfor man ikke kan give »forlommer« til børn, blot fordi deres forældre arbejder på hospitalet.

Ligesom flere kilder kritiske over for tanken om institutioner på de kommende supersygehuse spørger, hvad forældrene vil gøre, hvis de skifter arbejdsplads - skifte institution, eller fortsætte med at køre barnet hen til legekammeraterne på den gamle arbejdsplads adskillige kilometer væk?

Handler også om penge

Udover tvivl om, hvor reelt ønsket om daginstitutioner på de kommende hospitaler stikker, så forklarer flere kilder også, at det handler om økonomi. Byggeøkonomien er for de fleste hospitalers vedkommende klarlagt til at skulle dække hospitalets kerneopgave:

»Vi har en fast anlægsramme på 3,15 mia. kr., der virkelig udfordrer os, kræver, at vi prioriterer og forpligter os til, at vi griber opgaven innovativt an. I fremtiden skal vi klare os med cirka 40 % færre m2, end vi råder over nu. Derfor fokuserer vi på at skabe plads til hospitalets kernefunktioner, så vi optimerer medarbejdernes muligheder for at give patienterne den behandling, de har behov for. Det er i sig selv en meget stor udfordring, og derfor er der ikke fysisk plads til lokaler, som kan rumme funktioner, der ikke er en del af hospitalets kerneopgaver - herunder eksempelvis en daginstitution«, siger cheflæge i Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak, og fortsætter:

»Vi vil jo altid gerne tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft. Vi ser også gerne, at de medarbejdere vi ansætter, slår sig ned i lokalområdet. Og det kunne måske være en fordel for os, hvis vi kunne garantere, at der er ledige daginstitutionspladser tæt på hospitalet. Men den opgave kan vi altså ikke løse indenfor rammerne af kvalitetsfondsbyggeriet«.

Alle kommende supersygehuse bliver bygget for midler fra Den Statslige Kvalitetsfond, der er øremærket til hospitalsbyggeri.

Her kommer der dagsinstitutioner i det nye supersygehus

Region Midtjylland

DNU - Det Nye Universitetshospital i Aarhus NEJ

DNV-Gødstrup - Det Nye Hospital i Vestjylland NEJ

Regionshospitalet i Viborg NEJ

Region Nordjylland

Nyt Aalborg Universitetshospital JA

Region Syddanmark

Nyt Universitetshospital i Odense, NYT OUH IKKE AFKLARET

Kolding Sygehus NEJ

Sygehus Sønderjylland, Aabenraa NEJ

Region Sjælland

Køge Sygehus NEJ

Slagelse Sygehus, Akutmodtagelse NEJ

Nyt Psykiatrisygehus Slagelse NEJ

Region Hovedstaden

Det Nye Rigshospital NEJ

Nyt Hospital Herlev NEJ

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg NEJ

Nyt Hospital Nordsjælland NEJ

Nyt Hospital Hvidovre NEJ

Ny Retspsykiatri Sct. Hans NEJ

Kilde: Ugeskrift for Læger