Skip to main content

MÜNCHEN Det var en god dag i München for adm. direktør i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, og for hans forskningschef, professor Mads Krogsgaard Thomsen.

De kunne bare læne sig tilbage og lytte til ord som »mirakelmedicin« og »midlet, vi har manglet til at bryde forblødningens onde cirkel« fra internationale traumekapaciteter som hhv. professor, dr.med. Eugen Faist, Münchens Ludwig-Maximilian Universitetshospi-tal, og dr. Carl J. Hauser, New Jersey Medical School.

Novo Nordisk havde booket en late breaking session på den 6. Traumever-denskongres 2.- 6. marts for at præsentere resultaterne af fase II-afprøvningen af det hæmostatiske præparat, rekombinant koagulationsfaktor VIIa, også kaldet rFVIIa og kendt under handelsnavnet NovoSeven*. Og resultaterne var lovende. Meget lovende.

Kan redde millioner

Ved massive blødninger er det vigtigt at sikre den fortsatte blodcirkulation, opretholde blodtrykket og ilttransporten samt ved transfusion at genetablere blodets sammensætning, da blodet ved massive blødning bl.a. mister de komponenter, som er nødvendige for koagulationen.

NovoSeven har i nogle år været anvendt til behandling af blødningsepisoder ved operation af hæmofilipatienter.

Men efter at midlet i stadig flere tilfælde er taget i brug som sidste udvej til at standse massive blødninger hos ikke-blødere (fx traumepatienter, ved åben hjertekirurgi, karkirurgi mv.), havde Novo Nordisk iværksat en omfattende fase II-afprøvning af rFVIIa til behandling af kritisk blødende patienter med svære traumelæsioner.

I Danmark dør ca. 2.500 hvert år af ulykker eller ved komplikationer under operation.

Ca. 1.000 af dødsfaldene skyldes massive blødninger. På verdensplan har WHO opgjort, at der årligt dør fem mio. traumepatienter, hvoraf hovedparten forbløder. Et tal, som i 2010 vil stige til 8,4 mio.

Der var derfor store forventninger -- og meget på spil for Novo Nordisk -- da undersøgelsens leder, den sydafrikanske traumatolog, professor Ken Boffard, skulle forelægge resultatet for kolleger og presse i München.

Kort fortalt kunne dr. Boffard sam-menfatte resultaterne således:

  • rFVIIa reducerer behovet for transfusion til kritisk blødende traume-patienter

  • rFVIIa viser interessante resultater hvad angår behov for respirationsunderstøttelse hos traume-patienter

  • rFVIIa har potentiale til at reducere antallet af komplikationer som fx multiorgansvigt og ARDS

  • antallet af utilsigtede hændelser som fx tromboemboliske komplikationer var ikke signifikant højere end hos placebogruppen (den var faktisk marginalt lavere hos NovoSeven-gruppen).

»Undersøgelsens forfattere kunne derfor konkludere, at rFVIIa kan bruges sikkert som ledsagende behandling af kritisk blødende, svært syge multitraumatiserede patienter. Desuden viste undersøgelsen en signifikant reduktion i behovet for blodtransfusioner, og medicinen har potentialet til at reducere komplikationer i denne kritisk syge patientpopulation«, sagde Ken Boffard.

Han mente, at rFVIIa kan ændre behandlingsstandarden i traumeterapi: »Risikoen for komplikationer synes at øges i takt med, at behovet for blodtransfusion øges. Vores undersøgelse har vist, at rFVIIa kan hjælpe med til at reducere behovet for transfusion til traumepatienter og bør overvejes som en brugbar behandlingsmulighed i alle tilfælde af livstruende DIC-tilstande«.

I en kommentar til præsentationen sagde prof. Eugen Faist, som var kongressens præsident, at »anvendelsen af rFVIIa er en hidtil ukendt tilgang i håndteringen af traumepatienter, der lider af massivt blodtab, og disse resultater bør ses som et opmuntrende fremskridt i håndteringen af denne kritisk syge patientgruppe«.

»Sikkerhed er nu velbelyst«

Forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen peger på, at antallet af tromboemboliske hændelser var helt ens i hhv. de to placebogrupper og de to NovoSeven-grupper. Men var der andre utilsigtede hændelser?

»Det interessante var, at det absolutte antal af utilsigtede hændelser faktisk var lavere i begge NovoSeven-grupperne end i begge placebogrupperne«, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

»Det viser i hvert fald, at midlet er lige så sikkert som placebo, samtidig med, at det har den ønskede effekt«.

I april sidste år hed det i en vurdering fra Sundhedsstyrelsens center for medicinsk teknologivurdering, at hvis de kontrollerede fase II-undersøgelser faldt ud på den måde, som vi nu er præsenteret for, kunne det »danne grundlag for ansøgning om et udvidet indikationsområde for NovoSeven.« Er der nu dokumenteret grundlag for at udvide indikationsområdet?

»Som jeg husker MTV-rapporten, skrev de, at det nu var op til firmaet at bevise sikkerhedsprofilen. Og jeg må sige, at vi nu har ret klare data på sikkerhedssiden. Så jeg mener, vi er kommet et godt skridt videre i retning af at sige, at sikkerhedsprofilen er objektivt velbelyst. Vi har under én pct. rapporterede bivirkninger i de databaser, der bliver samlet ind, og under 0,2 pct. alvorlige bivirkninger«.

For dyrt til de fattige?

NovoSeven er ikke et billigt produkt. Det vandklare produkt sælges i hætteglas med 1,2 mg, 2,4 mg og 4,8 mg. Afhængigt af den valgte dosering og antallet af givne doser vil omkostningen variere. Ved en enkelt dosis og lav dosering vil prisen ligge mellem 8.000 og 31.000 kr., og ved en højere dosering vil prisen ligge på 40.000-62.000 kr. Skal behandlingen gentages, stiger omkostningen tilsvarende.

Alternativet - en konventionel behandling med blodprodukter - er dog heller ikke helt billig. Sundhedsstyrel-sen har beregnet, at en enkelt lav dosis med NovoSeven vil svare til prisen for transfusion af 10-15 erytrocytportioner, mens det ved den høje dosis vil svare til prisen for 40-50 portioner.

Dertil kommer naturligvis, at resultatet ved konventionel behandling ikke er forudsigeligt, og at den konventionelle behandling af en massiv blødning er en stor ressourcebelastning for en operationsstue.

Men vil det overhovedet være økonomisk muligt for en læge i den tredje verden - fx i Sydafrika, som indgik i forsøget - at overveje brugen af Novo- Seven, hver gang et offer for landets mange trafikulykker, skyderier og knivstikkerier bringes ind i traumecentret?

Til det siger Novo Nordisks adm. direktør, Lars Rebien Sørensen: »Det er en problemstilling, vi tager meget alvorligt. Hvad angår den traditionelle brug af NovoSeven til hæmofilipatienter, har prisen ikke været en hindring for, at behandlingen kunne blive udbredt. Man må forstå, at der skal være et behandlingssystem for hæmofilipatienter, som fører til, at de får inhibitorer mod Faktor VIII og Faktor IX. Og det findes ikke i de fattige lande. Derfor er der ikke nogen patienter i de fattige lande, som dør pga. manglen på Faktor VI Ia (NovoSeven, red.). For der har ikke været den initielle behandling af Faktor VIII og Faktor IX, som skaber grundlag for, at man får inhibitorer. Derfor har vi etisk og politisk set ikke følt noget større pres.

Men det er klart, at når vi får lavet de endelige, regulatoriske studier og får vished for, at vi kan redde menneskeliv og bedre livskvaliteten i de fattige lande også, så vil vi møde en problemstilling som ligner den, producenterne af aids/ hiv-medicin blev stillet over for.

Her taler vi jo om anvendelsesomkostninger, som i Vesteuropa ligger omkring 100.000-150.000 kroner pr. enkelttilfælde. På den anden side sker det jo sjældent mere end én gang, at man udsættes for et stort traume.

Men du har ret i, at for mange udviklingslande vil det være et beløb, som er svært at overskue. Dét er et problem, som vi også ser på i firmaet, og som vi er nødt til at tage alvorligt, så folk ikke afskæres fra dette produkt af økonomiske årsager.

Vi tror, vi kan finde en løsning på det. Jeg vil ikke afsløre den på nuværende tidspunkt. Men det er noget, vi betragter alvorligt«.

Vejen til bred godkendelse

Et lidt lignende problem med aids/hiv-medicinen var, at mange fattige lande har svært ved at administrere medicineringen. De mangler både det nødvendige kliniske miljø og de levevilkår, som det kræver for at kunne følge behandlingen. Hvordan med NovoSeven - kan det, hvis man ellers har råd til det, gives under relativt primitive forhold, fx i en afsides landsby, eller på en slagmark?

»Ved disse forsøg har succesen været afhængig af, at der har været en effektiv traumebehandling på traumecentre, som har betydet, at disse patienter overhovedet kunne overleve i første omgang. NovoSeven åbner mulighed for, at kirurgen kan forlænge den periode, hvor han kan åbne legemet og mekanisk sy, klemme eller presse de kar, som er brudte. Anvendeligheden afhænger af, at man har nogle rimeligt udviklede traumecentre. Derfor må vi også se på, i hvilke lande det er relevant«.

Lars Rebien Sørensen havde bemærket, at Ken Boffard også havde nævnt den mulige anvendelighed af Novo- Seven i militære sammenhænge, evt. som en del af soldatens oppakning, hvilket ville løse en del af det logistiske mareridt ved at opbevare og transportere større mængder af blodprodukter i felten.

»Vi ved endnu ikke, om det eventuelt kan forbedre overlevelsen under primitive forhold. Så jeg er sikker på, at når vi har klinisk overbevisende resultater som gør, at vi tør tro på, at det skal anvendes bredt til traumebehandling, så må vi ud og lave klinisk udvikling under andre samfundsstrukturer og medicinske strukturer end dem, vi kender i Europa«.

Hvor lang tid vil der gå med fase III-afprøvninger, inden man kan forvente et bredere indikationsområde fx i Danmark?

»Jeg tror, at de resultater, vi har fået præsenteret her, vil øge ,risikovilligheden` til at bruge det allerede nu, både i Europa og USA. Lige nu forventer vi, at vores resultater vil gøre det lettere for os at få godkendt den fase III-protokol, som skal ligge til grund for de næste forsøg. Selve forsøgene går jo forholdsvist hurtigt. Det er ikke som med diabetespatienter, hvor vi skal monitorere blodsukkeret over 6-12 måneder. Det kan gå forholdsvist hurtigt«, siger Lars Rebien Sørensen.

»Jeg tror, vi taler om 2-3 år«.

*NovoSeven er rekombinant faktor VIIa, og ligner strukturelt set plasmaudledt, aktiveret faktor VII (human). Præparatet anvendes til behandling af blødningsepisoder og ved operationer hos patienter med medfødt eller erhvervet hæmofili, med inhibitorer over for koagulationsfaktor VIII eller IX > 10 BU, eller hos patienter med antistoftiter < 10 BU, som if. anamnese forventes at have en høj respons over for faktor VIII eller faktor IX.

Yderligere information: ttp://www.dk.novoseven.com

Fakta om NovoSeven og Novos økonomi

Novo Nordisk anvender 20-25 pct. af sit samlede forskningsbudget uden for diabetesområdet. Heraf vil en del nu skulle afsættes til fase III-forsøg. Det skal dog ses i lyset af, at NovoSeven allerede tegner sig for en pæn del af omsætningen i Novo Nordisk: Sidste år solgtes for 3,8 mia. kr. NovoSeven ud af en samlet omsætning på 26,5 mia. kr.

Novo Nordisk har for nylig opført en fabrik i Hillerød til produktion af NovoSeven.