Skip to main content

Nyt medlem af Overlægeforeningens bestyrelse

Jens Peter Steensen

2. nov. 2005
3 min.

- For mig betyder god ledelse jordforbindelse fra mig som lægelig direktør til de administrerende overlæger og de enkelte overlæger på de kliniske afdelinger. Der skal være sammenhæng mellem planlægning og overlægernes daglige kliniske arbejde. Overlægerne skal være med på banen og have indflydelse på planlægningen. Der skal være fodslag og konsistens i ledelsen, således at ledere på forskellige niveauer er enige om prioriteringen, herunder især om visioner og mål for hospitalet og den enkelte afdeling.

- På Frederiksberg Hospital har vi indført månedlige overlægemøder, hvor alle overlæger er velkomne til at sige deres mening om de aktuelle problemer. Det giver mig et meget vigtigt input som lægelig direktør. Alle overlæger har på en eller anden måde ledelsesfunktioner, uafhængig af om man har en stor eller lille ledelseskasket på. Men nogen må træffe de administrative beslutninger i sidste ende.

Det siger Erling Birk Madsen, 52 år, der netop er konstitueret som medlem af Overlægeforeningens bestyrelse. Pladsen blev ledig, da Carsten Rygaard blev medlem af Lægeforeningens hovedbestyrelse. Erling Birk Madsen var i august sidste år opstillet til Overlægeforeningens bestyrelse, men opnåede dengang ikke valg.

Erling Birk Madsen er læge fra Københavns Universitet 1975 og videreuddannet til speciallæge i kardiologi ved hospitaler i København og USA. Han blev overlæge på medicinsk afdeling ved Centralsygehuset i Holbæk 1990 og var 1991-1994 administrerende overlæge på afdelingen. Derefter var han en kort overgang administrerende overlæge ved medicinsk afdeling E på Frederiksberg Hospital og har siden 1994 været cheflæge (senere ændret til lægelig direktør) på Frederiksberg Hospital. Han er dr. med. fra 1985 og Master of Public Administration (MPA) fra 2000.

Skal turde sige fra

Organisatorisk har Erling Birk Madsen en mangeårig aktivitet, både som yngre lægerepræsentant, som repræsentant for overlægerne i Vestsjællands Amt og i H:S, i sammenslutningen af cheflæger og som næstformand i Hjerteforeningen.

- Jeg synes, det er et vigtigt signal at sende, at også lægelige chefer og direktører er en del af Overlægeforeningen og dermed også kan sidde i bestyrelsen. Det er for mig vigtigt, at vi alle forbliver i den samme Overlægeforening, for vores fælles ledelse som lægelige ledere og overlæger binder os meget sammen.

- Jeg vil beskedent med min egen profil træde i Steen Friberg Nielsens fodspor, som jo forlod bestyrelsen efter 5 år som medlem, hvor han samtidig var administrerende lægelig direktør. Jeg ser Steen som et forbillede, som jeg har lært meget af gennem årene.

- En ledelsessag fra Vestsjællands Amt viste for mig, hvor vigtigt det er, at aktive overlæger med støtte fra Overlægeforeningen tør sige fra, når det er nødvendigt.

Melde klart og samlet ud

Er der nogle bestemte programpunkter, du har på hjerte, når du træder ind i bestyrelsen?

- Jeg vil nok lige mærke efter, hvor jeg er. Men jeg synes, det er vigtigt, at Overlægeforeningen melder aktivt ud om de generelle forhold, som sygehusvæsenet byder overlægerne i dag. På samme vis skal vi melde ud om specifikke forhold for overlægerne som arbejdstilrettelæggelse, vagter, beredskab m.m. Jeg ser frem til at deltage i arbejdet med overenskomst 2002. Selv om det kan være svært, må vi arbejde for en konsensus om, hvad der er Overlægeforeningens mening, for det betyder så meget i kommunikationen udadtil.

- Og så tror jeg, vi skal have gjort noget mere aktivt på seniorfronten. Vi har brug for, at de ældre kolleger bliver længst muligt på arbejdsmarkedet, og mange vil gerne, men der skal måske laves nogle strukturer, som gør det nemmere at udnytte de ældre kollegers arbejdskraft, slutter Erling Birk Madsen .