Skip to main content

Nyvalgt regionsformand: Vi skal frigive mere tid til lægerne i Sundhedsplatformen

Genansæt lægesekretærer og lad dem overtage opgaver i Sundhedsplatformen fra læger, siger Sophie Hæstorp Andersen (S). Det lyder kun godt, siger overlægeformand.

Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen blev genvalgt med  60.162 personlige stemmer. Foto: Jens Astrup
Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen blev genvalgt med 60.162 personlige stemmer. Foto: Jens Astrup

Anders Heissel, ah@dadl.dk

24. nov. 2017
4 min.

Siden Sundhedsplatformen blev indført på Herlev og Gentofte Hospital i maj sidste år har et af de største kritikpunkter været, at lægerne laver sekretærarbejde.

Det vil den nyvalgte formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), gerne ændre på, og hun vil gerne have fart på forandringerne i Sundhedsplatformen.

Faktaboks

Fakta

”Vi bliver nødt til at kigge på, om arbejdsopgaverne er landet de rigtige steder, og jeg vil gerne være med til at se på, om langt flere af de opgaver, som i dag løses af læger, fremover kan løses af lægesekretærer. I visse tilfælde kan det godt handle om at genansætte de lægesekreæter, vi måske har været for hurtige til at fyre. Alt sammen vil det frigive tid til, at lægerne kan bruge mere tid på patienterne,” siger Sophie Hæstorp Andersen til Ugeskrift for Læger.

"Vi har et problem"

Ønsket om ændringer sker bl.a., fordi regionen som følge af det nye it-system har haft svært ved at opfylde behandlings- og udredningsretten. Aktiviteten er simpelthen gået ned, siger den nyvalgte regionsformand og peger også på, at antallet af korrekte registreringer i behandlings- og udredningsretten i Region Hovedstaden ligger langt under i de andre regioner.

”Så har vi et problem, vi skal tage fat på”, siger hun.

Det kan godt handle om at genansætte de lægesekreæter, vi måske har været for hurtige til at fyre. Sophie Hæstorp Andersen (S), genvalgt formand for Region Hovedstaden

Men det handler også om, at politikerne gerne vil tættere på de ansatte. Derfor bliver der som noget nyt lavet et såkaldt dialogforum med bl.a. medarbejderrepræsentanter under forretningsudvalget i regionen.

”Det skal ikke være et bureaukratisk monster eller et godkendelsesforum. Men vi vil gerne signalere, at vi gerne vil tættere på de ansatte. Jeg håber, at lægerne hurtigt vil kunne mærke forandringer. Og i dialogforummet er det også meningen, at vi politikere kommer tættere på klinikerne. Målet er at speede forandringerne op”, siger Sophie Hæstorp Andersen

De seneste tal for antallet af lægesekretærer i Region Hovedstaden viser, at det fra 2. kvartal 2016 til 2. kvartal 2017 er på et år er faldet ca. 8 pct – fra 2.557 til 2.361.

”Men der har ikke været en politisk beslutning om, hvordan arbejdsdelingen skal være på den enkelte klinik. Rigtig mange læger og andre har fået det indtryk, at det nærmest er forbudt at eksperimentere i klinikken med en klogere og bedre arbejdsfordeling. Og vi ved, at der er flere steder, hvor afdelingerne allerede er i gang med at tilrette opgaverne, så lægen kan få mere tid til at se patienterne og få lidt mere aktivitet og ventetiden ned. Det skal vi selvfølgelig også være bedre til at sige klart og tydeligt”, siger regionsformanden.

God ide

Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen, der har været en af de skarpeste kritikere af Sundhedsplatformen, tager de politiske signaler som en udstrakt hånd.

”Vi har i forvejen andre fora med regionen, men det at lave et særligt forum, hvor man snakker om Sundhedsplatformen, som jo har vist sig at være et ikke ubetydeligt problem, er en god ide. Og at kigge på, om lægesekretærer skal overtage opgaver fra lægerne, er også en god ide. Vi har mange gange kritiseret, at regionen satte speciallæger til at lave sekretæropgaver, fordi det er både billigere og bedre at lade sekretærer lave sekretærarbejde. Så jeg har kun godt at sige om de politiske signaler”, siger Lisbeth Linz.

Men vil det overhovedet ændret noget som helst for lægerne?

”Det afhænger selvfølgelig af, hvad politikerne reelt gør. Hvis de tager lægerne alvorligt og lytter til dem, vil der ske forandringer. Og jeg tror oprigtigt på, at politikerne gerne vil det og dybest set er lige så bekymrede som os andre. Jeg tror, de har gode intentioner, og så skal vi være med til at forandre det helt nede på gulvet”.