Skip to main content

Offentliggørelse af forskningsresultater

Redaktør Jacob Rosenberg

13. nov. 2009
4 min.

Manuskripter til Ugeskrift for Læger vil blive bedømt med henblik på publikation under forudsætning af, at de fremsendes til et tidsskrift ad gangen, og kun hvis materialet ikke tidligere har været offentliggjort. Tidligere drejede dette sig kun om fornyet publikation af en artikel, som måske tidligere var offentliggjort i et andet tidsskrift, men nu kan der også være tale om offentliggørelse af dele af resultaterne - f.eks. på internettet eller ved kongresser.

Vælger man at offentliggøre dele af sit materiale f.eks. i forbindelse med konferencer eller på Internettet kan man løbe en risiko for, at den efterfølgende artikel ikke kan publiceres. Generelt er det acceptabelt, at der publiceres et abstrakt i forbindelse med en videnskabelig konference, både på tryk og på internettet, og det er også helt i orden, at data fremlægges ved et mundtligt foredrag eller på en poster. Hvis arbejdet derimod publiceres som en nærmest fuldstændig rapport i f.eks. proceedings fra et møde, eller hvis man uddeler manuskriptkopier til publikum, vil det kunne betragtes som en offentliggørelse af materialet og derved hindre senere publikation i et videnskabeligt tidsskrift. Vi havde for et par år siden en situation, hvor en artikel blev distribueret via e-mail gennem ledelsessystemet i Region Hovedstaden og ud til hospitalerne og videre ud til en del kliniske afdelinger. Dette foregik, før artiklen var kommet igennem bedømmelsesprocessen i Ugeskrift for Læger. Vi diskuterede sagen indgående og fandt, at en sådan distribution af et fuldstændigt artikeludkast måtte betragtes som en offentliggørelse af materialet, og artiklen blev derfor afvist. Distributionen af artiklen var selvfølgelig gjort i bedste mening for at gøre opmærksom på en problemstilling, men man bliver nødt til at vente på den redaktionelle proces.

Public Library of Science (PLoS) har for nylig lanceret PLoS Currents, hvor man opfordrer til hurtig kommunikation af forskningsresultater på deres hjemmeside [1]. Da der her kan være tale om fuldstændige datasæt, eller endog færdige manuskripter, mener jeg, at det strider imod bl.a. Vancouver-gruppens regler, og vil derfor opfordre forfatterne til betydelig omtanke, før man fristes til at offentliggøre sine resultater andre steder end i den færdige artikel.

Der er en enkelt undtagelse fra ovenstående i form af nye regler for offentliggørelse af resultater f.eks. på clinicaltrials.gov, hvis det drejer sig om forsøg med lægemidler, som er omfattet af de amerikanske regler [2]. I sådanne tilfælde accepterer man offentliggørelse af et sammendrag af resultaterne i tabelform på internettet, før artiklen bliver accepteret og publiceret.

Det er forståeligt, at forfatterne gerne vil hurtigt ud med deres resultater, og dette har givet liv til en række onlinetidsskrifter, som tilbyder umiddelbar publikation straks efter, at artiklen er antaget (f.eks. tidsskrifterne i Biomed Central). Vi har forsøgt delvist at løse problemstillingen ved at etablere »Først på Nettet«, hvor artiklen så snart den er sat op på forlaget, bliver publiceret på internettet på Ugeskriftets hjemmeside. Dette er således den officielle offentliggørelse af materialet, selv om artiklen endnu ikke har fået tildelt årstal, volumennummer og sidetal i tidsskriftet.

Hver uge udvælger vi to artikler fra det materiale, som offentliggøres førstkommende mandag, og til disse to artikler udfærdiges en pressemeddelelse. Udvælgelsen foretages i samarbejde mellem den videnskabelige og den journalistiske redaktion, og pressemeddelelsen skrives af en af vores journalister. Herefter bliver pressemeddelelsen sendt til en række kontaktpersoner i dagspressen og diverse nyhedsmedier, aktuelt ca. 70 personer. Pressemeddelelsen udsendes typisk om torsdagen, før artiklen offentliggøres den efterfølgende mandag. Der er en fast aftale med journalisterne i den almene presse, at de først må omtale historierne i deres respektive medier mandag morgen svarende til publikationen af det originale materiale i Ugeskrift for Læger. Denne såkaldte nyhedsembargo findes også i en række andre lande f.eks. USA [3].

Hovedreglen for offentliggørelse af forskningsresultater er således, at vælger man at sende sin artikel til et tidsskrift, afgiver man kontrollen. Det er så tidsskriftet, som styrer processen for offentliggørelse, ikke forfatteren.



Korrespondance: Jacob Rosenberg, Gastroenheden - Kirurgisk Sektion D, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev.

E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: Ingen


Referencer

  1. www.plos.org (9. september 2009).
  2. Rosenberg J. Dit studie skal registreres - nu også med resultater. Ugeskr Læger 2009;171:1745
  3. Fontanarosa PB, Flanagin A, DeAngelis CD. The journal's policy regarding release of information to the public. JAMA 2000;284:2929-31.