Skip to main content

OK 15: Købekraft sikret – godt og vel

Yngre Læger og Overlægeforeningen indleder i dag de afsluttende forhandlinger om overenskomsten for de næste tre år. Det sker, efter at reallønnen plus en ekstra uges fædreorlov blev sikret ved de generelle forhandlinger.

(Foto: Me.Norasit Kaewsai)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. feb. 2015
3 min.

De 136.000 ansatte i regionerne stiger 5,39 procent i løn over de næste tre år. Lønstigningerne fordeler sig med 1,55 procent i 2015, 1,50 procent i 2016 og 2,34 procent i 2017.

Det er resultatet af den overenskomst, som fredag blev indgået mellem Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet om de generelle krav. Dermed er rammen lagt for både overlægernes og de yngre lægers afsluttende forhandlinger.

På grund af den lave inflation betyder de 5,39 procent, at reallønnen formentlig vil være sikret, endda med en lille fremgang, lyder det samstemmende fra de to organisationers formænd.

”Samtidig er lønfremgangen lidt større end ved OK 13, så jeg mener, at der er grund til at være tilfreds med den overordnede ramme for OK 15, der nu er lagt fast”, siger Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell.

Ud over lønfremgangen er der aftalt en udvidelse af fædreorloven med en uge, fra 6 til i alt 7 uger samt forbedringer af reglerne om frihed med løn ved barns indlæggelse. Formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, erklærer sig på foreningens hjemmeside tilfreds med den ekstra uge til fædrene, som hun mener, at mange af hendes medlemmer vil kunne få glæde af. Men hun er også glad for lønfremgangen:

”Sammenlignet med overenskomsten 2013, hvor der kun blev aftalt 1,97% i perioden, er der denne gang aftalt 5,39 pct. – væsentligt mere, også selvom vi får en 3-årig aftale”, siger Camilla Rathcke, der lige som Anja Mitchell skal mødes i dag, mandag, med Danske Regioner til den sidste og afgørende forhandlingsrunde om overlægernes overenskomst.

Yngre Læger skal blandt andet forhandle om arbejdsvilkår og arbejdsbelastning, men har også krav om arbejdsmiljø med til bordet.

Ud over de generelle lønstigninger er der i det overordnede regionale OK 15-forlig afsat 0,4 pct. til de enkelte organisationers områder, og dermed også kan komme i spil på de regionsansatte lægers område.

Sygehusejerne kan til gengæld glæde sig over, at de har fået opfyldt et krav om justering af den reguleringsordning, der sikrer en parallel lønudvikling mellem offentligt og privat ansatte justeret. Det betyder nemlig, at en eventuel lønnedgang på det private arbejdsmarked vil slå fuldt igennem i den offentlige sektor.

Parterne har i øvrigt aftalt at føre en politisk dialog om, hvordan aftalesystemet kan udvikles, så det i højere grad understøtter den generelle udvikling på hospitalsområdet. Det er formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau (S) tilfreds med, skriver Danske Regioner på sin hjemmeside:

"Hospitalerne er i rivende udvikling. Vi samarbejder mere på tværs og indretter os på nye måder for at skabe bedre patientforløb. Alt det skal vores aftalesystem understøtte. Derfor ser jeg frem til at tale med de faglige organisationer om, hvordan vi i fællesskab kan udvikle vores aftalesystem, så det følger med tiden og udviklingen", siger Anders Kühnau.

Fakta-ark om OK-15 og de generelle vilkår på det regionale område (pdf)

Læs forliget mellem Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet her (pdf)