Skip to main content

OL-lægen på vej mod sit livs eventyr

Lige siden Thøger Persson Krogh begyndte på at læse medicin, har han drømt om at komme til at arbejde med elitesport. I dag er han læge for fodboldlandsholdet, og om en uge rejser han til OL som læge for Team Danmark.

(Foto: CARSTEN INGEMANN)

Signe Bjerre, info@signebjerre.com

22. jul. 2016
7 min.

For nogle er sport en hyggelig fritidsbeskæftigelse. For andre er det en dyb og inderlig passion.

Thøger Persson Krogh tilhører den sidste gruppe. Som barn tilbragte han de fleste timer med at spille fodbold. Først i haven på det nedlagte husmandssted i Vendsyssel, hvor han voksede op. Og senere i klub på højt niveau som ungdomsspiller.

”Fodbold har altid fyldt meget i mit liv og været en stor drivkraft for mig. Jeg havde en stor drøm om at blive professionel fodboldspiller. Men en knæskade gjorde, at jeg på et tidligt tidspunkt måtte opgive min drøm”, fortæller Thøger Persson Krogh.

I stedet begyndte den unge nordjyde i slutningen af gymnasiet at drømme om at blive læge. Ikke sådan en almindelig læge, der går stuegang på et hospital, men idrætslæge for professionelle sportsudøvere.

”Jeg var stærkt inspireret af de idrætslæger, der var omkring fodboldlandsholdet i 1990’erne. Egentlig kendte jeg ikke så meget til selve idrætslægerne. Det, der tiltrak mig, var, at jeg kunne arbejde med elitesport. For mig var det en magisk verden, jeg gerne ville være en del af”.

Med til OL

I dag knap godt 20 år senere er drømmen gået i opfyldelse. Om en uge tager han af sted til OL i Rio de Janeiro som læge for Team Danmark og de omkring 200 danske atleter, der skal med. Og når han kommer hjem, venter nye udfordringer som læge for fodboldlandsholdet.

”Der findes kun to store stillinger som læge herhjemme inden for idrætsverdenen. Jeg har dem begge to nu, så jeg har nået, hvad jeg drømte om, og kan ikke forestille mig et andet og bedre arbejdsliv. OL bliver en kæmpe oplevelse, som jeg føler mig meget priviligeret over at få lov til at være en del af”, siger Thøger Persson Krogh.

Ud over ham er der to andre læger, der skal med til OL. En hjertelæge fra Sjællands Universitetshospital, Roskilde, Lars Juel, og en ortopædkirurg fra Bispebjerg Idrætsklinik, Christoffer Brushøj. Men det er Thøger Persson Krogh, der har det skadesmæssige ansvar i forhold til atleterne:

Hans opgave går blandt andet ud på at forberede alt inden afrejsen og sørge for få købt og pakket den rigtige medicin og det rigtige udstyr, der skal med til Rio de Janeiro. Og derudover skal han tage sig af de problemer og skader, der kan opstå under OL.

Frygten for rejsemave

”Som læge er man på i døgndrift. Det betyder ikke, at jeg skal arbejde hele tiden, men hvis der for eksempel er en atlet, der bliver syg om natten, er det mig, der bliver hidkaldt. Jeg fungerer både som atleternes praktiserende læge og har samtidig en skadestuefunktion. Det betyder, at jeg i dagtimerne skal være klare til at håndtere gamle skader og nye skader og vurdere dem i dagene op til, at atleterne skal i aktion”.

Rent fagligt føler Thøger Persson Krogh sig godt rustet. Han er vant til at håndtere akutte skader og tage stilling til, om en atlet kan præstere eller ej. Og hvis han er i tvivl om noget, har han et stort netværk, han kan trække på.

”Det er vigtigt, når man arbejder med elitesport, at man ikke gør sig selv til verdensmester, ligesom atleterne er. Man skal kende sine begrænsninger og vide, hvad man er god til. Det handler om at kunne konferere med dem, som er eksperter på lige præcis de skader, som den enkelte har. Man kan ikke løse alle problemerne selv. Det er ikke meningen”.

Skrækscenariet er, hvis der opstår en maveepidemi, hvor alle bliver syge. Men en simpel madforgiftning eller en omgang rejsediarré kan også ende med at blive fatalt.

”Frygten for rejsediarré og maveproblemer fylder meget hos OL-atleterne. For dem vil det være mange års træning, der pludselig går i vasken, hvis de bliver ramt af maveonde. Derfor handler en stor del af min opgave som læge også om at forebygge og sikre, at hygiejnen er i top”.

Faktaboks

Fakta

Vejen til målet

At Thøger Persson Krogh er på vej mod sit livs eventyr og om få dage krydser Atlanten med kurs mod sit første OL som læge, skyldes først og fremmest en målrettet indsats.

Allerede under medicinstudiet begyndte han at tage kontakt til de idrætskapaciteter, der på det tidspunkt var i Aarhus og omegn, og begyndte at være føl i idrætsklinikkerne.

”På den måde fik jeg tidligt nogle gode kontakter. Da jeg blev færdig som læge, begyndte jeg at være ude i klubberne. Først hos et pigehåndboldhold for at lære noget om deres skader og senere på et fodboldhold. Så jeg har hele tiden lagt lidt ekstra på, både erfaringsmæssigt og niveaumæssigt”, fortæller Thøger Persson Krogh.

I 2008 kom han tilfældigt ind i DBU gennem nogen, der anbefalede ham. Hos DBU startede han med at være læge for ungdomslandsholdet og damelandsholdet, og her blev han bekræftet i, at det er elitesporten, han brænder for.

”Jeg kan godt lide at mærke det engagement, som alle har, når man arbejder i en elitesportskultur. Det er inspirerende at være sammen med nogle mennesker, der er så dedikerede og går så meget op i det. Det lægger også et pres på én, men som regel er det et sjovt pres. På sygehuset har man jo ikke på samme måde et mål forude. Det er bare én lang march”.

De store følelser

Under OL skal Thøger Persson Krogh bo i OL-landsbyen samen med atleterne og et team bestående af trænere, psykologer, fysioterapeuter og de to andre læger. Halvdelen af tiden regner han med at tilbringe i OL-landsbyen, mens den anden halvdel af tiden kommer til at foregå på sidelinjen ude i hallerne og på banerne, når de danske atleter deltager i konkurrencer.

”Jeg kan ikke forestille mig, at jeg kommer til at sidde og kukkelure på værelset. Hvis vi får en ledig stund, tager vi nok en tur på stranden eller drikker en øl sammen. Men det meste af tiden er man i gang og er fuldt optaget. Det føles ikke som arbejde. Tiden flyder sammen, og skellet mellem, hvornår vi er på arbejde, og hvornår vi har fri, er udvisket”.

Han glæder sig til at være en del af OL og opleve atmosfæren og de store følelser, der er på spil:

”Personligt håber jeg at få det samme ud af det som de gange, jeg har været med i slutrunder med fodboldlandsholdet. Jeg bliver meget revet med af den stemning, atleterne er i. Det er lidt som at være på en højskoletur, hvor man er tæt sammen, og det hele opleves meget intenst. Den særlige energi, der opstår, når der skal præsteres her og nu, giver noget helt specielt. Glæden ved at vinde eller tristheden over at tabe. Sådan noget mærker man jo ikke i dagligdagen”.

Thøger Persson Krogh tager af sted til Rio de Janeiro den 27. juli og skal være derovre indtil den 22. august.