Skip to main content

Overlæge efter start på sundhedsplatform: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sundhedsplatformen er fyldt med så mange forstyrrelser, at det er til fare for patienterne og suger al arbejdsglæde, siger overlægerne. Alt kører efter bogen, siger regionen.

Anders Fischer er overlæge på Gastroenheden på Herlev Hospital. Foto: Privat
Anders Fischer er overlæge på Gastroenheden på Herlev Hospital. Foto: Privat

Anders Heissel, ah@dadl.dk

2. jun. 2016
7 min.

Knap 14 dage efter, at Danmarkshistoriens største sundheds-it-projekt Sundhedsplatformen blev sat i gang på Herlev og Gentofte Hospital råber overlægerne nu op i samlet flok. En af lægerne er Anders Fischer, overlæge på Gastroenheden på hospitalet.

“Jeg har i mine næsten 50 år i hospitalsvæsnet ikke oplevet noget mere frustrerende end denne proces. Undervisningen forud for opstarten har været dårlig, der har været store problemer og forsinkelser med FMK, laboratorier og røntgen, og der er lagt så meget registreringsarbejde over på os læger, og vi i den grad føler os presset over et tungt og besværligt system,” siger Anders Fischer og giver en række eksempler.

Faktaboks

Fakta

“Jeg visiterer patienter og den opgave er nu 10 gange mere tidskrævende end tidligere, Desuden kunne jeg tidligere se en patient i ambulatoriet på 20 minutter, i dag tager det det dobbelte. Og ikke nok med, at vi nu skal igennem mange komplekse klik-funktioner, så kan vi ikke heller ikke længere diktere og skal i stedet selv skrive. Det tager længere tid, stresser os som læger og suger al glæde ved at gå på arbejde. Og når ledelsen siger, at det hele fungerer, så føler vi os trådt på, fordi det så bare er os læger, der ikke forstår verden,” siger overlægen og peger på konsekvensen:

“Vi kan ikke følge med, og derfor er der nu klart flere praktiserende læger, der ringer ind og spørger til de patienter, der skal undersøges for kræft. Vi er bagud med visitationen, og det betyder, at de mulige cancerpatienter klumper sig sammen, og det vil betyde, at vi ikke kan overholde garantierne for kræftudredning.” siger Anders Fischer.

Stor frustration blandt overlægerne

Mandag havde Overlægerådet på hospitalet møde om Sundhedsplatformen, og her kunne Peter Sommer, formand for Overlægerådet, konstatere stor frustration.

“Langt de fleste overlæger er meget frustrerede, rasende og kede af det. Vi har mistet overblikket, og vi kan ikke være sikker på, at eksempelvis ordinationer bliver gennemført. Og alene det, at vi som læger ikke føler os godt nok forberedte, når vi skal møde en patient er en usikkerhedsfaktor. Vi tror stadig på systemet, men nu er vi ved det punkt, hvor systemet skal til at virke, og vi tror ikke, det går så hurtigt, som ledelsen tror. Desuden har det været provokerende for mange læger, at ledelsen har meldt ud, at alt ser så rosenrødt ud, når vi ser noget helt andet,” siger Peter Sommer.

Det har været provokerende for mange læger, at ledelsen har meldt ud, at alt ser så rosenrødt ud, når vi ser noget helt andet. Peter Sommer, formand for Overlægerådet på Herlev og Gentofte Hospital

Den frustration blandt overlægerne fik i går onsdag Overlægeforeningen til offentligt at opfordre regionen til, at hospitalet tager imod færre patienter i en længere periode, så situationen kan komme under kontrol, ifølge medlem af Overlægeforeningens bestyrelse, Lisbeth Lintz.

”Hospitalet bliver nødt til at sætte tempoet ned, hvis patientsikkerheden ikke skal bringes i fare. Lægerne på hospitalet melder om så mange fejl, at det er svært at sikre, at patienterne får den rigtige behandling, fordi it-systemet ikke fungerer, som det skal,” sagde Lisbeth Lintz i en pressemeddelelse og pegede på konkrete og alvorlige problemer med både blodprøvedelen af systemet og medicinmodulet.

Nyt møde mellem læger og ledelsen

Hun mener, at hospitalet har brug for akut hjælp.

”Der er behov for øjeblikkelige ændringer. Regionen kan f.eks. sende flere akutte patienter til andre hospitaler og reducere antallet af planlagte behandlinger yderligere. Der er behov for, at personalet får tid til at ændre alle de nødvendige arbejdsgange, før aktiviteten igen øges. Desuden skal de grundlæggende it-problemer med blodprøvesystemet og medicinsystemet være løst,” siger Lisbeth Lintz.

I håbet om at få systemet til at fungere optimalt har Overlægerådet indkaldt til nyt møde på tirsdag, hvor også hospitalets ledelse er inviteret, oplyser Peter Sommer.

Læs også: BLOG - Soile Friis: Sundhedsplatformen ruller, men farten kan komme op

Læs også: Sundhedsplatformen lever efter udfordringer

Læs også: Kort før Danmarks største sundheds-it-projekt: Læger er bekymrede og skeptiske