Ugeskrift for Læger har i en årrække haft både statusartikler og oversigtsartikler, hvor statusartiklen har været »en lille oversigtsartikel« med beskrivelse af den nyeste udvikling, status og de praktiske og videnskabelige perspektiver inden for et område. Statusartiklen forudsætter ikke som oversigtsartiklen fuld dokumentation og systematisk kritisk gennemgang af hele litteraturen på feltet. Artiklen er derfor tilsvarende kortere end en oversigtsartikel og har ikke et metodeafsnit, hvor der redegøres for den systematiske litteraturgennemgang. Vi har samtidig i Ugeskrift for Læger haft den klassiske oversigtsartikel med krav til metodebeskrivelse og et større omfang end statusartiklen. Imidlertid har der på samme tid været mulighed for i Danish Medical Bulletin også at publicere oversigtsartikler med en metodebeskrivelse for litteratursøgning mv. Dette vil vi nu ændre.
I Ugeskrift for Læger vil vi bevare statusartiklen som et såkaldt narrativt review, dvs. uden metodeafsnit. Omfangsgrænserne for statusartiklerne i Ugeskrift for Læger er dog øget til 12.000 enheder inkl. mellemrum, og samtidig er det maksimalt tilladte antal referencer øget til 30. På denne måde har man mulighed for i statusartiklen at gå mere i dybden, end det hidtil har været muligt. Det skal dog understreges, at redaktionen fortsat ønsker artiklerne korte og præcise og i et letforståeligt sprog for den almene læser. Statusartiklens publikum er netop den almene læser, hvilket man skal tænke på i skriveprocessen.
I Danish Medical Bulletin bliver alle oversigtsartikler nu regelrette systematiske reviews, som skal følge vejledningen i PRISMA- guidelines [1] for bl.a. metodebeskrivelsen. Vi publicerer også meget gerne metaanalyser i Danish Medical Bulletin, og disse skal også følge vanlige retningslinjer for dataanalyse og afrapportering [1-4]. Da et systematisk review og en metaanalyse vil være væsentlige bidrag til den internationale litteratur og som sådan kan betragtes som original forskning, har vi valgt at publicere disse kun på engelsk i Danish Medical Bulletin. For at gøre de danske læsere opmærksomme på publikationen har vi valgt - ligesom for originalartiklerne i Danish Medical Bulletin - at der skal udarbejdes et ensides resume på dansk til publikation i Ugeskrift for Læger, jf. manuskriptvejledningen.
Disse nye tiltag træder i kraft med det samme, men gælder selvfølgelig kun for nyindsendte artikler. Vi har flere danske oversigtsartikler i redaktionsprocessen, og disse publiceres som hidtil med de tidligere regler. Alle nye artikler skal dog overholde ovenstående, dvs. kun statusartikler i Ugeskrift for Læger og systematiske reviews og metaanalyser i Danish Medical Bulletin.
Vi håber med disse tiltag at øge fokus yderligere på den høje kvalitet i dansk forskningsmetodologi og forskningstradition. Samtidig vil det gøre resultaterne af det store arbejde med udfærdigelse af de systematiske reviews og metaanalyserne tilgængeligt for et internationalt publikum.
Korrespondance: Jacob Rosenberg , Gastroenheden, Kirurgisk Sektion D, Herlev Hospital, 2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk
Referencer
- Moher D, Liberati A, Tetzlaff J et al. Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyses: The PRISMA statement. PLoS Med 2009;6:e1000097.
- Liberati A, Altman DG, Tetzlaff J et al. The PRISMA statement for reporting systematic reviews and meta-analyses of studies that evaluate health care interventions: explanation and elaboration. PLoS Med 2009;6:e1000100.
- Riley RD, Lambert PC, bo-Zaid G. Meta-analysis of individual participant data: rationale, conduct, and reporting. BMJ 2010;340:c221.
- Stroup DF, Berlin JA, Morton SC et al. Meta-analysis of observational studies in epidemiology: a proposal for reporting. JAMA 2000;283:2008-12.