Skip to main content

Personale opfordres til at politianmelde patienter

Det kan koste mange tusinde kroner i erstatning, hvis vold fra patienter mod personalet ikke anmeldes til politiet, siger advokat.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

23. sep. 2014
2 min.

Hvis en læge bliver overfaldet af en patient kan en politianmeldelse efter kort tid betyde en forskel i erstatning på flere hundredtusinder af kroner.

Det siger advokat Bo Hansen fra advokatfirmaet Hjulmand/ Kaptain til Jyllands-Posten.

”Jeg anbefaler altid medarbejdere, der er blevet overfaldet af en beboer eller patient, at politianmelde. Hvis det ikke sker inden for 72 timer efter hændelsen, kan det betyde en meget lavere erstatning. Det kan måles i hundredtusinder af kroner i de mest grelle tilfælde,” siger Bo Hansen, der gennem årene har ført mange sager for netop forulempede medarbejdere.

Jeg anbefaler altid medarbejdere, der er blevet overfaldet af en beboer eller patient, at politianmelde. Hvis det ikke sker inden for 72 timer efter hændelsen, kan det betyde en meget lavere erstatning. Advokat Bo Hansen fra advokatfirmaet Hjulmand/Kaptain

Der findes ikke et overblik over omfanget af politianmeldelser mod medarbejdere, men organisationerne Dansk Sygeplejeråd, Overlægeforeningen, Socialpædagogernes Landsforening og forbundet af offentlig ansatte, FOA, oplever alle en stigende tendens. Både af overgreb og anmeldelser.

Ifølge Bo Hansen bør de ansatte altid anmelde skaden, da Erstatningsnævnet ellers helt kan vælge at se bort fra sagen.

”Så er medarbejderen henvist til at få erstatning efter arbejdsskadereglerne, og de ligger på et markant lavere niveau. Mange medarbejdere støttes nærmest af ledelsen i, at de lige skal klappe hesten og se, om det ikke er gået over efter en god, lang weekend,” siger Bo Hansen.