Skip to main content

Personale på plejehjem skal kunne give hovedpinepiller uden lægetjek

Ældre på plejehjem bør kunne få udlevet lettere smertestillende lægemidler af personalet, uden at den praktiserende læge skal godkende det hver gang, mener Lægeforeningen.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

5. okt. 2016
2 min.

Hver gang en plejehjemsbeboer har brug for en hovedpinepille, er de ansatte på plejehjemmene nødt til at kontakte beboerens praktiserende læge for at kunne udlevere pillen. Men det skal ændres, mener Michael Dupont, næstformand i Lægeforeningen.

”Mange praktiserende læger oplever hver eneste dag at blive kontaktet af plejehjemspersonale, som skal have tilladelse til at udlevere en hovedpinepille eller andre håndkøbsmidler som f. eks. afføringsmedicin til en beboer. Det giver ikke mening, at man - bare fordi, at man bor på et plejehjem - ikke umiddelbart kan få udleveret en pille mod svage smerter, som alle andre frit kan købe på apoteket”, siger Michael Dupont i en pressemeddelelse.

Forslaget - som er en del af et kommende udspil om det nære sundhedsvæsen fra Lægeforeningen – betyder konkret, at beboere på plejehjem skal kunne behandles med svage smertestillende lægemidler og andet håndkøbsmedicin, uden at den praktiserende læge nødvendigvis skal godkende det hver enkelt gang.

”Det er naturligvis fortsat lægen, som har ansvaret for behandlingen af beboerne og retten til at udskrive medicin. Men lægen skal have mulighed for at uddelegere opgaven med at give de svage smertestillende medicin til sundhedsprofessionelle på plejecentrene”, siger Michael Dupont.

Lægen skal have mulighed for at uddelegere opgaven med at give de svage smertestillende medicin til sundhedsprofessionelle på plejecentrene. Michael Dupont, næstformand i Lægeforeningen

En såkaldt rammedelegation indebærer, at lægen delegerer en opgave inden for et præcist aftalt område, og at de plejehjemsansatte derefter selv kan vurdere behovet for behandling.

”Jeg er sikker på, at den nye ordning med fast tilknyttede plejecenterlæger, som er på vej, vil gøre samarbejdet mellem lægen, de øvrige sundhedsprofessionelle og beboerne meget tættere. Derfor giver det også faglig mening at uddelegere opgaver som udlevering af lettere smertestillende medicin”, siger Michael Dupont.

Konkret foreslår Lægeforeningen, at Sundhedsstyrelsen udarbejder en vejledning, som skal beskrive mulighederne for at uddelegere opgaver til de sundhedsprofessionelle på plejehjem. Vejledningen skal også gøre rede for, hvordan proceduren for at give hovedpinepiller og andre lettere smertestillende præparater kan blive mere smidig.