Skip to main content

Peter Gøtzsche: boykot "spons" fra medicinalindustrien

Ingen modsagde lederen af det Nordiske Cochrane Center, professor Peter Gøtzsche, da han i går ved Lægeforeningens debatmøde i Region Syddanmark holdt et provokerende og veldokumenteret foredrag om, i hvor høj grad lægerne er i lommen på medicinalindustrien.

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

6. nov. 2014
3 min.

Sig nej til medicinalindustriens penge! Så præcist lød opfordringen fra Peter Gøtzsche, der i går aftes holdt foredrag for medlemmer af Lægeforeningen på Hotel Scandic i Kolding.

I lidt over en time tryllebandt den kontroversielle forsker de 64 fremmødte med den ene skrækhistorie efter den anden om, hvor korrumperet hele sundhedsvæsenet er af pengestrømmen fra medicinalindustrien.

Peter Gøtzsche, der selv har en fortid i medicinalindustrien, og som nu er leder af det uafhængige forskningsorgan The Nordic Cochrane Center ved Rigshospitalet, fremlægger i sin nyeste bog, ”Dødelig medicin og organiseret kriminalitet” sin research i, hvordan medicinalindustrien skrupelløst prioriterer indtjeningen fra nye, dyre præparater over dokumenteret viden om, at mange af dem ikke gavner patienterne - eller ligefrem er farlige for dem. Og læger og sundhedspersonale er industriens vigtigste salgsredskaber. Uden medvirken fra læger og sygeplejersker ville det ikke kunne lade sig gøre, mener han.

”Det betaler sig for dem at købe jer med kurser, middage og sponsorerede uddannelser – i 2010 var over 4000 danske læger på medicinalindustriens lønningslister som konsulenter, det er en femtedel af alle landets læger,” anførte Gøtzsche.

I sin forskning har han især set på antidepressiverne, men det er den samme historie hele vejen rundt; det gælder alle præparater. Og medicinalindustrien fusker med resultaterne, også selvom den godt ved, at det kan slå folk ihjel. Især når patienterne tager et miks af præparater; det er livsfarligt, tilføjede Gøtzsche.

Ingen talte Gøtzsche imod

De voldsomme anklager fik lov at stå uimodsagte under den efterfølgende debat. Diskussionslysten manglede ikke, men Gøtzsches oplæg virkede øjensynligt som en ventil på et overtryk af tilhørernes egne oplevelser.

En pensioneret psykiater sagde, at han var rystet over sine kolleger. 85% af alle antidepressiva udskrives i almen praksis imod både angst og smerter. De ordinerer jo lykkepiller mod næsten hvad som helst, selvom de indrømmer, at de egentlig ikke tror, at de virker, sagde han.

”Ja, på den måde skaber industrien jo patienterne selv, for de bliver mere syge af pillerne,” sagde Gøtzsche og fortalte, at han har dokumentation for, at overmedicinering i dag er den tredje- eller fjerdehyppigste dødsårsag.

En ældre psykiater fortalte, at han havde valgt ikke længere at ordinere psykofarmaka. Og da han fortalte sin søn, der også er læge, at han agtede at sige det højt på en kongres, havde sønnen spontant udbrudt: Vil du da slås ihjel, far?!

En tilhører fortalte, at han undrede sig over, at hans datters videreuddannelse som læge de sidste 10 år har været betalt af medicinalindustrien. Burde det ikke være staten, der tog hånd om det?

”Det er rigtigt,” udbrød Gøtzsche. ”Og der er kun én måde at komme ud over det på. Fremover bør vi boykotte kurser og uddannelse, der er sponsoreret af medicinalindustrien. Det vil lægge et pres på politikerne, og først da kan der ske en ændring. Vi skal lære at sige nej til deres penge. Det er svært for mange, men det bør da kunne lade sig gøre. Selvfølgelig kan vi da klare os selv", opfordrede Gøtzsche.