Skip to main content

PLO og KL roser de kommunale akuttilbud

Kommunernes og de praktiserende lægers organisationer mener, at de kommunale akuttilbud både er blevet bedre, og at de bliver brugt mere. De er i spil i forhandlingerne om handlingsplanen for den ældre medicinske patient.

18. maj 2016
2 min.

I alt 805 mio. kroner over fire år er i spil i disse dage, hvor Christiansborg forhandler om den del af handlingsplanen for den ældre medicinske patient, som endnu ikke er udmøntet.

Fokus er på kommunernes akuttilbud, som er tænkt til at huse patienter, som ikke er dårlige nok til at være på sygehusene, men som samtidig for dårlige til at være hjemme. Og der er en vis skepsis over for de kommunale tilbud.

De skal på den ene side være gode nok til at kunne håndtere disse patienter, men samtidig - som bl.a. Lægeforeningen har fremført - må de ikke udvikle sig til minisygehuse med et sekundatilbud til patienterne.

Men de kommunale tilbud er blevet bedre og bliver brugt mere, skriver Altinget.

”Kommunernes akutfunktioner bliver i stigende grad brugt. Både til de stadigt flere patienter som bliver meget tidligt udskrevet, og til at forebygge indlæggelser,” siger formanden for social- og sundhedsudvalget i KL (Kommunernes Landsforening) Thomas Adelskov (S) til det elektroniske nyhedsbrev.

KL har fået undersøgt akuttilbuddene, og blandt de 98 kommuner har 46 svaret. Heraf har 23 opgjort belægingsgraden, og i størstedelen - 19 - ligger den på 75-100 pct., fremgår det.

”Tidligere har de praktiserende læger og sygehusene måske været utrygge ved, om man på de kommunale akuttilbud havde de rette kompetencer”, siger Thomas Adelskov.

Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S), peger derimod på undersøgelser, der tyder på, at borgerne på akutfunktionerne er bedre hjulpet med udgående teams fra sygehusene.

”Det er lidt der, den er. Men jeg ked af, hvis det fremstår som to systemers kamp mod hinanden. Vores budskab er, at vi skal sikre, at borgerne får det tilbud, som de har brug for," siger Ulla Astman til Altinget.

PLO: Det går den rigtige vej

PLO deler KL’s vurdering af, at de kommunale akutfunktioner bliver stadig mere brugt.

”Det hænger sammen med, at de praktiserende læger har stadig mere tillid til de kommunale akutfunktioner. Tilbuddene er stadigt mere ensartede, sygeplejerskenormeringen er blevet bedre, og deres kompetencer er forbedret,” siger bestyrelsesmedlem i PLO Anna Mette Nathan til Altinget.