Skip to main content

PLO-repræsentantskab: Ja til overenskomsten

PLO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde vedtog mandag at anbefale et ja til en overenskomstaftalen. 42 stemte for, kun fire stemte imod.

PLOs ekstraordinære repræsentantskabsmøde skal mandag tage stilling til overenskomstaftalen med Regionernes Lønnings- og Takstnævn. Foto: Ugeskrift for Læger.
PLOs ekstraordinære repræsentantskabsmøde skal mandag tage stilling til overenskomstaftalen med Regionernes Lønnings- og Takstnævn. Foto: Ugeskrift for Læger.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

25. sep. 2017
5 min.

”You Can’t Always Get What You Want”. Det klassiske Rolling Stones-nummer lød dæmpet ud af salens højttalere, mens medlemmerne af PLO’s repræsentantskab mandag tog plads ved bordene i Tivolis Kongrescenter.

Da de praktiserende lægers formand, Christian Freitag gennemgik den overenskomstaftale, som i sidste uge blev indgået med Regionernes Lønnings- og Takstnævn, virkede han dog som en mand, der havde fået ganske meget med hjem fra 10 lange måneder ved forhandlingsbordet.

Aftalen er i hvert fald mere omfattende end nogen tidligere aftale, PLO har indgået.

Faktaboks

Fakta

Ti måneders forhandling

"Ti måneder er lang tid, men det har været nødvendigt", sagde Christian Freitag med henvisning til, at de to parter for ti måneder siden "stod meget langt fra hinanden". Begge sider har bragt ønsker med til bordet, og selv de mere outrerede har PLO ikke bare afvist, men er gået ind i diskussionen for at undersøge, om der alligevel kunne komme noget ud af kravet, som var acceptabelt for lægerne.

"Derfor har processen været meget langstrakt Det har været nødvendigt - men vi håber dog ikke, at det gentager sig næste gang", sagde Christian Freitag.

Efter gennemgangen af den omfattende aftale pegede PLO-formanden som den største udfordring på "de mange ting, vi skal til at gøre anderledes".

Det var for eksempel aftalepunktet om, at praktiserende læger gradvist skal overtage hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter samt punktet om at opprioritere sygebesøg i borgernes hjem.

"Historisk aftale"

Da debatten rullede i gang, var det da også disse punkter, der tiltrak flest kritiske bemærkninger.

Det gjaldt også bemærkninger fra en sololæge, som kaldte aftalen "solopraksis' svanesang". "Jeg har simpelthen ikke volumen og erfaring til at løfte de mange nye opgaver", sagde lægen.

Generelt var debatten dog præget af ros til forhandlingsudvalg og bestyrelse og ros til aftalen.

Annemette Alstrup, formand for PLO i Region Nordjylland, kaldte ligefrem aftalen for "historisk":
"Det er den første aftale, der adresserer problemet med udkants-lægedækning. I regionen ser vi den som et udtryk for solidariteten blandt os, og tror på, at den ligefrem kan føre til, at flere vil slå sig ned oppe hos os", sagde hun.

Efter frokost præsenterede Christian Freitag de økonomiske aspekter, herunder for basishonorarerne, i de tre år, overenskomsten vil løbe.

Konkret betyder overenskomsten et løft af basishonoraret for den gennemsnitlige læge på 44.000 kr. om året, stigende til 65.000 kr.

Differentieret basishonorar tilfører ekstra 60 mio. kr. til læger, fordelt efter patienttyngde og placering i lægedækningstrudede områder.

Herudover er der økonomi til nye opgaver, aktivitetsløft og sygebesøgshonorar svarende til 85.000 kr., stigende til 116.000 kr., pr. læge.

"Sårene heles"

Afrundende var der lovord til Christian Freitag for at "hele sårene i et splittet PLO, og for at varme forbindelsen til vores modpart op", som det lød fra en midtjysk delegeret.

Efter at repræsentantskabet gennem seks timer havde fået den omfattende aftale præsenteret, havde stillet spørgsmål, rost, kritiseret, debatteret og fået svar på sine spørgsmål, blev aftalen sat til afstemning.

Line Soot, Region Hovedstaden, erklærede afslutningsvis, at hun nok ville "komme til at stå meget alene" med sin nej-stemme, og selv om hun så gode takter og en god økonomi, mente hun dog, at der var flere ulemper end fordele, og at hun fagligt følte sig nødsaget til at stemme, som hun gjorde.

Christian Freitag rundede debatten af med at opfordre til at stemme for aftalen - ikke fordi bestyrelsen og forhandligsudvalget har lagt 10 måneders hårdt arbejde i den, eller fordi der ikke er noget alternativ, "men fordi I synes, det er et godt resultat".

42 stemte for at anbefale aftalen. 4 stemte imod.

Med repræsentantskabets massive anbefaling i ryggen sendes aftalen således til urafstemning blandt medlemmerne i tidsrummet 10.-18. oktober.

Medlemsmøder

Frem til afstemningen holdes der medlemsmøder i de fem regioner. På de ekstraordinære medlemsmøder vil formand Christian Freitag fortælle og svare på spørgsmål om OK18.

Møderækken er:

PLO-Sjælland:

26. september kl. 17-20, Sorø Comwell, abildvej 100, 4180 Sorø.

PLO-Midtjylland:

2. oktober kl. 17-20, Scandic Silkeborg, Udgårdsvej 2, 8600 Silkeborg.

PLO-Hovedstaden:

3. oktober kl. 18-21, Rungstedgaard, Rungsted Strandvej 107, 2960 Rungsted Kyst.

PLO-Syddanmark:

4. oktober kl. 17.30-20.30, Fredericia Messecenter, Vestre Ringvej 101, 7000 Fredericia.

PLO-Nordjylland:

9. oktober kl. 17.30-20.30. Musikkens Hus i Aalborg, Musikkens Pl. 1, 9000 Aalborg.

Tilmelding er nødvendig, de regionale sekretariater har informeret om tilmeldingsproceduren.

s også: Redegørelse og FAQ om ny overenskomst

Aftale om OK18 – hovedtrækkene i aftalen