Skip to main content

Psykiatere: Gode hensigter er ikke nok

Snart ventes regeringens psykiatriudvalg at være klar med sin længe ventede rapport. Psykiaterne var ikke imponerede, da udkastet blev lækket til pressen – men de håber stadig, at de mange buzzwords bakkes op af investeringer.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

16. sep. 2013
4 min.

psykiatri  »En psykiatri i verdensklasse« – det var, hvad regeringen lagde op til i sit regeringsgrundlag for to år siden. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) nedsatte et psykiatriudvalg, som med deltagelse fra patient- og pårørendeorganisationer og faglig ekspertise fik til opgave at bidrage til »et solidt og bredt funderet afsæt for en samlet langsigtet plan for den fremtidige udvikling og udbygning på psykiatriområdet«, som det hed på ministerdansk.

Udvalget blev bedt om dels at komme med forslag til den bedst mulige udnyttelse af den eksisterende kapacitet på det psykiatriske område, og dels komme med helt nye forslag. Udvalgets arbejde skulle afsluttes »medio 2013«. Medio september forelå der endnu ikke officielt en rapport. Det gjorde til gengæld 53 anbefalinger, som blev lækket til pressen (Link til PDF).

»Tiltag, fokus, analyse, inklusion …«

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS), Thomas Middelboe, håber meget, at man i den endelige rapport vil fokusere mere på behandling og forskning end i det lækkede papir, hvor der overvejende tales om organisatoriske tiltag, fastsættelse af mål, fokus på det ene og det andet, udarbejdelse af faglige anbefalinger, »tiltag«, »benchmarking«, »tværfaglighed«, »koordination«, »analyse«, »inklusion«, »samordnet indsats« og meget andet – men ikke gives mange konkrete forslag til arbejdet i klinikken, f.eks. med at nedbringe tvangen eller forbedre rammerne for medicinsk behandling og samtaleterapi.

Ministeriet venter, at den endelige rapport foreligger ved udgangen af september. Den endelige dato afhænger af, hvor mange ændringsforslag der skal indarbejdes efter det sidste møde, som udvalget holder midt i september.

Thomas Middelboe er tilbageholdende med at kommentere det lækkede dokument, da DPS – ved sin tidligere formand Jeanette Bauer – er repræsenteret i regeringens udvalg. Han vil dog gerne præcisere, hvad selskabet håber, kommer med i den endelige rapport.

»Jeg håber, at fokus på den psykiatriske behandling bliver meget tydeligt, og at der kommer noget med om klinikken og om retspsykiatrien«, siger Thomas Middelboe.

»Vi har en forventning om, at rapporten vil indeholde nogle konkrete anbefalinger til, hvordan den psykiatriske behandling kan blive forbedret og styrket«.

Thomas Middelboe er dog tilfreds med, at der tilsyneladende kommer et punkt med om nationale kliniske retningslinjer.

DPS’ bestyrelse har tre ønsker, som Jeanett Bauer skal have med til udvalgets sidste møde inden den endelige afrapportering:

– Øget fokus på forskning – gerne med etablering af en psykiatrisk forskningsfond.

– Et afsnit om retspsykiatri med et bud på, hvordan man vil forebygge den stadige tilvækst i antallet af retspsykiatriske patienter.

– Langsigtede investeringer på psykiatriområdet.

»Det er for pokker et
sygdomsområde!«

Thomas Middelboe begrunder ønsket om at styrke forskningen med, at der er brug for at udvikle bedre og mere effektive behandlingsmetoder:

»Det er behandling, der skal til for at gøre syge mennesker raske eller i hvert fald give dem et bedre liv«, siger han.

»Psykiatrien er jo for pokker et sygdomsområde! Vi taler ikke om mennesker, som har ’ondt i livet’ eller ’ikke kan tage sig sammen’, men om syge mennesker. Og derfor er det vigtigt at fokusere kraftigt på behandlingsaspektet«.

– Én ting er forskning, men hvad havde du håbet på, at regeringens psykiatriudvalg havde at sige mht. behandling? I det lækkede udkast finder jeg ikke meget om behandling og klinik?

»Jeg håber stadig på, at udvalget vil komme med nogle konkrete forslag til, hvordan man løser de kapacitetsproblemer, som der tydeligvis er mange steder i psykiatrien, hvor der ikke er kapacitet nok til at dække de stadigt stigende behandlingsbehov i befolkningen, hvilket nærmest dagligt bliver tydeligere og tydeligere«, siger Thomas Middelboe.

Han peger på, at kapacitetsmanglen betyder ventelister, og at folk bliver mere syge, mens de venter på at komme i behandling. Dermed bliver det sværere at forebygge indlæggelser. Det øger igen presset på både det ambulante system og sengepladserne.

»Og når der er så meget pres på sengeafdelingerne, som er overbelagte og mange steder underbemandede, betyder det i sidste instans, at vi får svært ved at opfylde vores og politikernes løfte om at reducere tvang«.

»Uden en langsigtet investering i psykiatrien får vi ikke løst psykiatriens problemer. De gode intentioner om at ’samordne indsatsen’, ’koordinere’ og ’facilitere’ nytter alt sammen ikke noget, hvis vi ikke har midlerne til at intensivere indsatsen«, konkluderer Thomas Middelboe.