Skip to main content

Psykiatere og politikere tilfredse med lovforslag

Dansk Psykiatrisk Selskab tror ikke, at skærpelserne i et nyt lovforslag generelt vil kunne mærkes. Både psykiatere og politikere er tilfredse, da medicineringsreglerne ikke er blevet ændret.

Foto: Region Hovedstaden
Foto: Region Hovedstaden

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk
Klaus Larsen, kll@dadl.dk

11. feb. 2015
7 min.

Et længe ventet lovforslag om tvang i psykiatrien bliver ikke så indgribende for arbejdet i psykiatrien, som lægerne havde frygtet.

”Alt i alt er vi tilfredse med lovforslaget”, siger Thomas Middelboe, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og forklarer:

”Det kommer næppe til at ændre noget synderligt for vores praksis, da vi stadig kan bæltefiksere, hvis det bliver nødvendigt. Der er ikke lavet nogen ændringer omkring medicinering, og vi får bedre muligheder for at forhindre stoffer, ulovlig medicin og farlige genstande på psykiatriske afdelinger”.

Thomas Middelboe noterer sig dog, at der nu skal en overlæge til at godkende en tvangsfiksering. Men det ændrer ikke ved den overordnede positive modtagelse.

Uændrede medicineringsregler

Lovforslagets fremsættelse blev udsat, fordi en række politikere ønskede yderligere begrænsninger af lægernes mulighed for at behandle med antipsykotisk medicin ud over produktguidens rekommanderede doser.

Men det ønske er ikke opfyldt i det lovforslag, som blev fremlagt i sidste uge, og som skal behandles af Folketinget den 26. februar.

Faktaboks

Fakta

"Vi er tilfredse med, at der ikke er foreslået nogen ændringer, hvad angår medicinering af patienter over rekommanderede dosis. Det er vigtigt, at vi stadig i udvalgte situationer kan behandle de mest syge patienter mere intensivt”, siger Thomas Middelboe.

Psykiaterne har ved flere lejligheder vendt sig imod politikernes ønske om at detailregulere om medicinering: ”Det kræver særlig fagkundskab”, siger Thomas Middelboe. ”Her bør det fortsat være Sundhedsstyrelsen, der har bemyndigelsen til at lave retningslinjerne”.

Men hvis det står til politikerne, kan lægerne ligeså godt vænne sig til indblanding. Det mener, Özlem Cekic, Socialistisk Folkepartis sundheds- og psykiatriordfører.

Vi er tilfredse med, at der ikke er foreslået nogen ændringer, hvad angår medicinering af patienter over rekommanderede dosis Thomas Middelboe, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab

”Vi er glade for, at forslaget er endt, som det er, men Thomas Middelboe må indse, at politikerne vil blive ved med at blande sig. Alt andet vil være et svigt. Det havde klædt Dansk Psykiatrisk Selskab at gå ud og sige: Hvor er det dog godt, at der er nogle politikere, der har ambitioner på psykiatriens vegne”, siger Özlem Cekic.

SF og DF tilfredse

Alt i alt er SF tilfredse med ændringerne. De kan også godt slå sig til tåls med, at det er blevet lettere for de psykiatriske afdelinger at holde stoffer, ulovlig medicin og farlige genstande ude blandt andet ved at kropsvisitere patienterne.

”Der er ret store problemer med stoffer på afdelingerne. Derfor er det fint, at man har lavet en lille lempelse, men det er dog godt, at man stadig skal have en mistanke og ikke bare kan lave rutinetjek hver dag kl. 10.00”, siger Özlem Cekic.

På grund af vinterferien var det ikke muligt at få en kommentar fra Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, der lige som Özlem Cekic og Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt ønskede at stramme bestemmelserne om medicinering.

Liselott Blixt er også nogenlunde tilfreds med lovforslaget – selv om det ikke opfylder hendes ønske om at lægge loft over de tilladte medicindoser. I hvert fald så tilfreds, at hendes parti godt kan stemme for lovforslaget i den form, det nu har fået. Det afgørende i hendes øjne er, at medicineringsreglerne ikke bliver ændret:

”Tvangsmedicineringen skal fortsat godkendes, og det er ok for os. Alternativet kunne have været, at man åbnede en ladeport. Derfor er vi stoppet ved at lade det blive, som det er”.

Liselott Blixt tilføjer, at det også har været afgørende for DF, at lovforslaget forbedrer mindreåriges retsstilling.

”Så alt i alt kan vi stemme for, og jeg mener, at vi er nået et stykke ad vejen”, siger sundhedsordføreren.

Tvangsfikseringer

Selv om lovforslaget strammer betingelserne for tvangsfikseringer, så beslutningen blandt andet skal involvere en overlæge, mener Thomas Middelboe ikke at det vil ændre meget:

”Jeg tror ikke, at lovforslaget i sig selv kommer til at reducere fikseringer væsentligt. Vi bruger det allerede mindst muligt og venter, til alle andre muligheder er udtømte”, siger han.

At det nu i princippet kun er overlæger, der kan træffe beslutning om tvangsfiksering, er ifølge Thomas Middelboe positivt:

”En fiksering er et stort indgreb i en patients liv. Det er derfor vigtigt, at det er en person med de rigtige kompetencer, der tager sådan en beslutning”, siger han.