Skip to main content

Radikale i Hovedstaden: Regeringen skal tillade udenlandske patienter

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

4. feb. 2013
3 min.

»Vi skal som region gå til regeringen og sige, at der skal åbnes op for, at vi kan tilbyde udenlandske patienter på vise højt specialiserede områder behandling på Rigshospitalet.«

Det siger den radikale spidskandidat i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer.

Udmeldingen kommer efter, at Ugeskriftet har beskrevet, hvordan to danske universitetshospitaler ønsker selvbetalere og forsikrede patienter fra udlandet til højt, højt specialiseret behandling, så patientvolumen bliver øget fra ganske få til lidt flere.

Det vil øge lægernes kompetencer, og Danmark vil blive styrket i kampen om udviklingen af de højt specialiserede handlinger.

»Det er vigtigt, at vi har et sundhedsvæsen, hvor vi fastholde og tiltrækker de dygtigste danske som internationale eksperter i feltet. Og på det højt specialiserede område, hvor vi er med på en international scene og har de eksperter, der kan noget, er det vigtigt, at vi tør åbne op. Ikke for at tjene penge, men fordi det gavner lægernes ekspertise og dermed i sidste ende kommer danske patienter og samfundet til gode«, siger Charlotte Fischer.

Hun vil tage det op som punkt på næste møde i Forretningsudvalget i Region Hovedstaden og regner med opbakning.

I går var det Venstres spidskandidat til regionsvalget, Martin Geertsen, der i Ugeskriftet udtalte sig positiv om ønsket.

Danskere må ikke skubbes bagerst

Charlotte Fischer mener, ligesom alle andre Ugeskriftet har talt med, at ønsket om udenlandske patienter til det højt specialiserede område på ingen måde må skubbe danske patienter, der skattebetaler hospitalerne, bagerst i køen.

»Det her handler ikke om, at vi skal oversvømme vores hospitaler med udenlandske patienter. Det er skudt helt over mål. Men det skal være hospitalets ansvar under politisk overvågning, at man kun tager det antal udlændinge, man kan, til de særlige behandlinger, så det ikke går ud over danske patienters interesser og behandling. Balancen skal findes, men det kan vi helt sikkert«, siger hun og fortsætter:

»Derfor mener jeg, at Region Hovedstaden så snart som muligt bør tage kontakt til regeringen. Vi har Riget, vi har nogle udvalgte områder, hvor det her kunne være en fordel, vi har casen, så lad os komme hurtigt i gang, så vi kan få os nogle erfaringer hurtigt. Der må ikke går bureaukrati i det«.

Start med en forsøgsordning

Den radikale politiker foreslår, at regeringen i en forsøgsordning eksempelvis udpeger nogle enkelte områder, det kunne være fertilitetsområdet, i en forsøgsordning, der så får et eller to år til at vise, om det har effekt og behovet. Derefter kunne muligheden så bredes ud til resten af landet på de områder, man beslutter.

Ifølge Charlotte Fischer er der også vækstpotentiale i forslaget, hvor erhvervsliv og virksomheder kan lukrere på, at danske hospitaler er med helt i front i den lægelige udvikling.

»Når regeringen med lys og lygte leder efter vækstpotentiale, så er noget af det da her«, siger hun.