Skip to main content

Regeringen: Forsikrings- og pensionskunder skal ikke bedømmes på tidligere sygdom i familien

Det skal ikke længere være muligt for forsikrings- og pensionsselskaber at indhente oplysninger om tidligere sygdomme hos familiemedlemmer, når nogen vil tegne forsikring eller pension, foreslår regeringen.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

8. feb. 2016
2 min.

Justitsministeriet har i dag sendt et lovforslag i høring, som vil gøre op med forsikringsselskabers og pensionskassers mulighed for at kræve oplysninger om sygdomme hos familiemedlemmer, når nogen ønsker at tegne forsikring eller oprette en pensionsordning.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse i dag.

Ministeriet er blevet overbevist af lægelige argumenter.

"Ifølge Lægeforeningen....er oplysninger om tidligere og aktuelle sygdomme hos familien ikke egnet som grundlag for en vurdering af risikoen for, at en person udvikler en sygdom", står der i pressemeddelelsen.

Desuden opretholder ministeriet i sit lovforslag forbuddet mod at bruge gentest i forbindelse med oprettelse af en forsikring eller en pension.

Som justitsminister Søren Pind (V) siger i pressemeddelelsen:

”Personer med sygdom i familien skal ikke have sværere ved at tegne en forsikring end andre personer. Det er langt fra givet, at man har arvet sin families sygdomme, og selv hvis man er arveligt disponeret for en sygdom, er det ikke sikkert, at man udvikler sygdommen. Derfor vil jeg nu gøre reglerne om tegning af forsikringer mere retfærdige”.

Lægeforeningen er en af de stemmer, der har protesteret kraftigt mod at gøre det nemmere for forsikrings- og pensionsbranchen at afvise kunder med henvisning til sygdomme i familien.

"Lægeforeningen har sammen med Danske Patienter og Forbrugerrådet Tænk opfordret ministeren til at opretholde forbuddet mod brug af informationer fra gentest i forsikringssager. Samtidig ønsker de tre foreninger også en ændring af de nuværende regler, som giver forsikringsselskaberne mulighed for at indhente oplysninger om arvelig sygdom i ansøgerens familie", skrev formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing således i sin seneste leder i Ugeskrift for Læger/ugeskriftet.dk.

Ikke overraskende er Lægeforeningen særdeles tilfreds med dagens udmelding fra Justitsministeriet.

”Det er glædeligt, at justitsministeren har valgt at lytte til de faglige argumenter i sagen. Faktum er, at både gentest og oplysninger om sygdom i familien i langt de fleste tilfælde er alt for usikkert et grundlag til at afgøre, om en person på et tidspunkt i livet vil blive ramt af en bestemt sygdom”, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, i en kommentar på læger.dk.

Lægeforeningen har ved flere lejligheder sammen med Dansk Selskab for Medicinsk Genetik og Dansk Cardiologisk Selskab rejst problematikken om at inddrage familiehistorie og gentest ved tegning af forsikringer og pensioner. Senest har Lægeforeningen sammen med Danske Patienter og Forbrugerrådet Tænk henvendt sig til justitsministeren med deres fælles bekymringer i sagen.