Skip to main content

Regeringen strammer tilsynet med læger

I dag skal Folketinget førstebehandle den såkaldte ”strammerpakke” om nyt tilsyn med læger og andre sundhedspersoner. Lægeforeningen efterlyser hensyn til lægers retssikkerhed.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. maj 2016
3 min.

Den såkaldte ”strammerpakke” om et ændret tilsyn med læger og andre sundhedspersoner er nu fremsat i Folketinget og kommer til førstebehandling i dag.

Helt overordnet indeholder lovpakken en række skærpelser, som har til hensigt at gøre det lettere for Styrelsen for Patientsikkerhed at få problemlæger fjernet fra jobbet eller få deres virke begrænset.

Den nye pakke indfører f.eks. et straksforbud. Fremover vil det være muligt for Styrelsen for Patientsikkerhed at beordre en læge billedligt talt til at pakke sine ting og gå hjem med det samme, hvis der er begrundet mistanke om, at lægen udgør en fare for patientsikkerheden, f.eks. på grund af misbrugsproblemer. Sådan et forbud kan komme på tale i en ”kortere periode”, mens styrelsen vurderer, om den pågældende læge skal have sin autorisation eller sit virksomhedsområde indskrænket midlertidigt.

I selve paragrafferne om midlertidige sanktioner skærpes loven også. Der kan fremover ske en midlertidig fratagelse af en læges autorisation, hvor der er ”begrundet mistanke om, at lægen er til fare for patientsikkerheden” både på grund af grov forsømmelighed i arbejdet, eller fordi lægen er ”uegnet til udøvelse af hvervet” f.eks. på grund af misbrugsproblemer eller sygdom.

En læge kan også midlertidigt få indskrænket sit virksomhedsområde, hvis der er begrundet mistanke om, at vedkommende er til fare for patientsikkerheden, fordi han eller hun er ”uegnet til udøvelse af hvervet” f.eks. på grund af lægens fysiske tilstand, sygdom eller misbrug af rusmidler.

Endelig er det også nyt, at en læge automatisk får sin danske autorisation frataget - eller indskrænket sit virksomhedsområde - hvis vedkommende har fået en lignende sanktion i udlande. Dog kun, hvis den udenlandske forseelse "åbenbart" også havde ført til autorisationsfratagelse eller virksomhedsindskrænkning efter danske regler. Men det fremgår samtidig, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke vil foretage en tilbundsgående vurdering i forhold til dansk lov.

Både ris og ros

Lægeforeningen bakker op om lovgivningens hensigt - at få stoppet problematiske læger så hurtigt som muligt.

"Der må ikke arbejde læger i Danmark, som er til fare for patienterne. Vi ønsker at borgerne beskyttes mod læger, som er til fare for patientsikkerheden, og det har der desværre været nogle triste eksempler på. Derfor bakker vi op om, at ministeren handler”, sagde Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, i en udtalelse på læger.dk. i januar.

Men organisationen er samtidig meget kritisk over for flere elementer i lovpakken, som den mener vil forringe lægers retssikkerhed. Lægeforeningen er bl.a. kritisk over for straksforbudet og opfordrer til, at det kun bruges "i helt ekstraordinære tilfælde og kun i en kortere periode", som Andreas Rudkjøbing udtrykte det i en leder i Ugeskrift for Læger/ugeskriftet.dk i marts.

Nyt risikobaseret tilsyn

Bestemmelserne om strammere tilsyn med læger er koblet sammen med en bredere ændring af den måde, Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn på: det risikobaserede tilsyn. Det skal erstatte de regelmæssige tilsyn af f.eks. plejehjem.

Den ændring støtter Lægeforeningen helhjertet. Bortset lige fra, at embedslægerne fjernes. Lægeforeningen frygter, at nedlæggelse af embedslægetitlen vil betyde, at tilsynet vil miste pondus og sin klare faglige profil.

Lovpakken skal førstebehandles i Folketinget i dag, og en allerede indgået politisk aftale ventes at sikre, at den bliver vedtaget. Det sker formentlig i løbet af maj. Det nye risikobaserede tilsyn skal efter planen træde i kraft 1. januar 2017, mens de tiltag, der vedrører tilsyn med læger og andre sundhedspersoner, indføres allerede fra 1. juli i år.

Læs også: Løhde vil stramme tilsynslov

Læs også: Tilsyn med læger skal ændres