Skip to main content

Regeringen vil have EU’s lægemiddelagentur til København

EU’s lægemiddelagentur og de 900 ansatte skal flytte fra London til København, mener regeringen. Lægeforeningen bakker op.

Lars Rebien Sørensen, tidligere administrerende direktør i Novo Nordisk, er udpeget som regeringens særlige udsending i bestræbelserne på at få EMA til København. Foto: Novo Nordisk A/S.
Lars Rebien Sørensen, tidligere administrerende direktør i Novo Nordisk, er udpeget som regeringens særlige udsending i bestræbelserne på at få EMA til København. Foto: Novo Nordisk A/S.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

8. feb. 2017
2 min.

Når Storbritannien trækker sig ud af EU, skal Danmark trække EU’s lægemiddelagentur fra London til København. Ifølge regeringen har Danmark en stærk tradition for at værne om patientsikkerhed, et vigtigt forskningsmiljø og en tung og innovativ lægemiddelindustri, og derfor vil regeringen arbejde for at finde plads til EU’s lægemiddelagentur og dets 900 ansatte.

"Jeg er meget tilfreds med, at vi i dag formelt kan lancere Københavns kandidatur som nyt hovedsæde for EMA – det har vi arbejdet på i flere måneder. Der er ingen tvivl om, at konkurrencen er hård, men jeg er overbevist om, at det vil være en gevinst for både Danmark, EMA og EU at placere lægemiddelagenturet i København,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse.

Faktaboks

Fakta

Lægemiddelagenturet har ansvaret for den videnskabelige vurdering og overvågning af lægemidler, der er udviklet af medicinalfirmaer til brug i EU.

"EMA bør placeres, hvor der er stærke traditioner for at sætte patienten i fokus. Både hvad angår sikkerhed, rettigheder og gennemsigtighed. Det har vi i Danmark. For fortsat at sikre de europæiske patienter adgang til nye lægemidler, kan EMA med fordel placeres et sted, hvor der kan skabes samspil og synergi med lægemiddeludvikling i både offentlige og privat regi,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, bakker op om projektet.

” Spændende mulighed for en stor videnstung arbejdsplads i Region Hovedstaden,” skriver han på Twitter.

Regeringen har udpeget Lars Rebien Sørensen, tidligere administrerende direktør i Novo Nordisk, som regeringens særlige udsending, der skal arbejde tæt sammen med regeringen for at fremme det danske kandidatur.

I forvejen har Danmark allerede agentyr fra EU, nemlig miljøagenturet, der beskæftiger ca. 200 medarbejdere.

Ifølge flere medier arbejder andre EU-lande som Sverige, Holland, Italien, Spanien, Frankrig og Polen for at trække EMA til netop deres land.