Skip to main content

Region Hovedstaden: ”Vi må finde 1813-læger på hospitalerne”

Region Hovedstaden satser nu på at hverve læger til 1813 på hospitalerne.

Halløj! Ja, jer der! Akuttelefonen har også brug for jer!
Halløj! Ja, jer der! Akuttelefonen har også brug for jer! (Foto: SCHULZ/MAXPPP)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

11. nov. 2014
3 min.

Region Hovedstaden har tilsyneladende opgivet at rekruttere praktiserende læger i større omfang til den omstridte 1813-akuttelefon. Derfor vil regionen nu intensivere rekrutteringen på hospitalerne. Det fremgår af papirer til regionsrådets møde tirsdag.

Det vurderes blandt andet, at der med hensyn til rekruttering af læger ”stadig vil være en udfordring specielt ift. praktiserende læger, da der endnu ikke er en fælles aftale”.

Derfor skriver Den Præhospitale Virksomhed i notatet til politikerne, ”at en fælles rekrutteringsindsats af både sygeplejersker og læger til 1813 på regionens hospitaler er nødvendig for at løse den nuværende udfordring”.

Det tilføjes dog, at rekruttering fra hospitalerne skal ske ”under hensyntagen til bemandingssituationen på hospitalerne”.

”Har ikke helt opgivet aftale med PLO”

”Man skal ikke forstå den hospitalsrettede rekruttering sådan, at vi helt har opgivet at få en aftale med PLO”, siger direktør for Region Hovedstadens præhospitale virksomhed Freddy Lippert.

”Vi vil meget gerne have flere speciallæger i almen medicin. Speciallæger i almen medicin har en bred erfaring og henvendelser er meget forskellige”, siger han.

Den skærpede rekrutteringsindsats på hospitalerne retter sig først og fremmest mod læger med erfaring fra akutmodtagelser og læger som har en bred erfaring fra tidligere , og de kan komme fra mange specialer. Man vil også gerne have såvel internmedicinere som børnelæger og geriatere.

”På Akuttelefonen 1813 er det en fordel, at der ikke sidder én læge der skal tage stilling til alskens problemstillinger. Når vi har vagt, sidder der typisk 10-15 læger, og med en fordeling på flere specialer kan både læger og sygeplejersker på råd fra netop en læge med specifik viden og erfaring på det relevante område”, siger Freddy Lippert.

Delestillinger

- Men risikerer man ikke, at en øget rekruttering til 1813 vil forværre personalemanglen på hospitalerne?

”Nej, for set i forhold til, hvor mange læger og sygeplejersker, der er ansat på regionens hospitaler, er det forsvindende få, vi mangler”, siger Freddy Lippert.

”Hospitalerne har op mod 10.000 sygeplejersker ansat, og vi mangler 25. Og for lægernes vedkommende er det også få læger vi mangler i forhold til det store antal læger på hospitalerne”.

- Det fremgår af notatet til forretningsudvalget, at i har taget initiativ til ”yderligere tværregionale HR-tiltag”. Hvad betyder det konkret?

”Det betyder, at delestillinger og udvekslinger af personalet mellem hospitaler kunne være en løsning. Når man er ansat i Region Hovedstaden, er man ikke nødvendigvis ansat ét specifikt sted. For eksempel kunne nogle af lægerne og sygeplejerskerne være ansat i delestillinger, så de f.eks. har funktion både hos os og på et hospital i deres relevante speciale”, siger Freddy Lippert.

Ventetiden er faldet

Det fremgår i øvrigt, at ventetiden i 1813-akuttelefonen i oktober var den korteste siden marts. 88 procent af opkaldene blev besvaret inden for 10 minutter, og 52 procent af dem inden for tre minutter. Men der har også været enkelte, som måtte vente i op til godt 41 minutter.

At telefonventetiden er blevet kortere, kan hænge sammen med, at 1813 i sommer fik etableret en automatisk flowmaster, som muliggør en mere automatisk og smart fordeling af opkaldene alt efter, hvem blandt de visiterende læger og sygeplejersker, der har ledige hænder.

Det har ifølge notatet medført, at pop mod 10 procent af opkaldene stilles direkte videre til en af akuttelefonens læger. Det er med til at udjævne køen og dermed nedbringe ventetiden.

Læs notatet - gå til bilag 8 (pdf)