Skip to main content

Region Sjælland har tyvstartet med nye patientrettigheder

Regeringens nye patientrettigheder har allerede fungeret i Region Sjælland det seneste halve år. Uligheden er fjernet, siger regionsformand, mens ledende overlæge er mere skeptisk.

Jens Stenbæk (V) er formand for Region Sjælland.
Jens Stenbæk (V) er formand for Region Sjælland.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

2. jul. 2015
4 min.

Inden den nye regering vil genindføre 30-dages behandlingsgarantien og give mulighed for udredning på privathospitalerne, skal man blot kigge til Region Sjælland for at høste de seneste erfaringer.

Som de eneste i Danmark lige nu har patienter i Region Sjælland ret til behandling inden 30 dage – uanset lidelsens alvorlighed – og desuden har patienterne via regionens partnerskab med privathospitalerne Aleris/Hamlet og Valdemar i stor stil adgang til udredning, hvis ikke det offentlige kan klare det inden 30 dage.

Dermed adskiller Region Sjælland sig fra de andre regioner med skærpede garantier til patienterne, der har fungeret siden 1. januar i år, og ifølge regionens formand, Jens Stenbæk (V), har det givet øget tryghed til patienterne.

”Patienterne har over for vores patientvejledere været uforstående over for, hvorfor nogle skal vente 60 dage, mens andre kun skal vente 30 dage. Den usikkerhed – og ulighed - er fjernet, og det er positivt. Generelt ser jeg ingen ulemper ved vores koncept. Jeg har aldrig forstået, hvordan patienter kan blive mere raske af at vente i længere tid, og jeg har aldrig kunnet se, hvorfor vi skal vente med at behandle patienterne,” siger Jens Stenbæk.

Han har også svært ved at acceptere argumentet fra læger om, at mindre alvorlige syge vil blive skubbet foran mere alvorlige syge.

”Lægerne er jo ikke afskåret fra at behandle de mest syge først og lade andre vente længere. Det skal bare ske inden for 30 dage. Og grundlæggende synes jeg egentlig, at 30 dage er længe at vente for patienterne. Det er lang tid, som vi som sundhedsvæsen har som taget som monopol på at behandle patienterne,” siger Jens Stenbæk.

Mens regeringen lægger op til, at det skal været en ret at blive udredt på privathospitalerne, hvis ikke det offentlige kan klare det på 30 dage, så er det ikke en nagelfast ret i Region Sjælland. Men regionen prioriterer samarbejdet med privathospitalerne højt, og det har heller ikke været gratis at tilbyde patienterne en hurtigere behandling og udredning på de privathospitaler, som regionen har aftale med. Over 12.000 patienter er sendt til udredning eller behandling i årets første fem måneder – til en pris af 45 mio. kr. - mod knap 6.000 patienter – 25 mio. kr. - i samme periode sidste år. Prisen på regionens ekstra patientgarantier på ca. 20 mio. for fem måneder bekymrer dog ikke Jens Stenbæk.

”Det er ikke dette merforbrug, men stigende udgifter til medicin, som presser vores budget,” siger Jens Stenbæk.

Vi får patienter, som har hostet i flere år, og nu skal vi udrede og behandle dem på en måned. Hvis jeg træder et skridt tilbage og skal beskrive det, er det nonsens. Peder Fabricius, ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Roskilde Sygehus

Patienter uden reel garanti

Længere ude i systemet sidder Peder Fabricius, der som ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Roskilde Sygehus, har skullet håndtere de skærpede patientrettigheder siden ændringen den 1. januar. Det har bl.a. betydet, at afdelingen har sendt mange lungepatienter til privathospitalerne.

”Langt de flest områder kan vi klare selv inden for de 30 dage, men lungepatienter og allergipatienter har vi ikke kapacitet til at udrede og behandle så hurtigt. Vi har derfor sendt mange lungepatienter videre til udredning på privathospitaler, der i begyndelsen ikke var grundige nok, og mange patienter kom derfor tilbage til os. Det er der dog strammet op på. Det straks værre for allergipatienterne,” siger Peder Fabricius.

Hverken regionen selv, andre regioner eller privathospitaler har kapacitet nok til allergipatienterne, der dermed ikke har en reel garanti, siger den ledende overlæge. ”Ingen kan modtage allergipateinterne. Så kan det godt være, at patienterne i teorien har en garanti, men reelt har de ikke. På den måde er garantien ingen ting værd for allergipatienter,” siger Peder Fabricius.

Han ser lige som andre læger kritisk på udrednings- og behandlingsgarantien.

”Vi får patienter, som har hostet i flere år, og nu skal vi udrede og behandle dem på en måned. Hvis jeg træder et skridt tilbage og skal beskrive det, er det nonsens. Omvendt vil den type patienter ofte blive sat bagerst i køen, og de fleste andre patienter vil altid haste mere. Så på den måde er tilbuddet om hurtig udredning godt, men når vi som læger ikke kan vægte vigtigheden af patienterne, er det et problem,” siger Peder Fabricius.

Mere privat udredning i Syddanmark

Også Region Syddanmark har siden 2013 skærpet udredningsretten ved at hive privathospitalerne ind som back- up, hvis ikke det offentlige kunne udrede inden 30 dage.

”Vi lægger op til, at patienten kan få en diagnose på et sygehus i en anden region eller i privat regi, hvis vi ikke selv kan udrede patienten inden for én måned,” sagde daværende regionsrådsformand Carl Holst (V).

Men mens Region Sjælland har sendt 12.000 patienter til udredning - og behandling - i årets første fem måneder, har Region Syddanmark sendt 765 patienter til udredning i samme periode. Det har ikke været muligt at få oplyst prisen på patienternes udredning på privathospitalerne.

Læs også: Læger siger fra over for nye patientrettigheder