Skip to main content

Regioner vil undersøge uddannelsesmuligheder for akutlæger

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

7. jun. 2010
3 min.

Læger, der er i gang med deres speciallægeuddannelse og er interesserede i at arbejde med akutte patienter, skal måske have mulighed for at tage fagområdeuddannelsen samtidig med speciallægeuddannelsen.

»Det bliver en mindre forlængelse af den samlede uddannelsestid, men i virkeligheden kommer man ud med både et speciale og et fagområde,« siger Jens Winther Jensen, sundhedsdirektør i Region Nordjylland.

Det er kun en tanke, men en af flere muligheder, som skal undersøges, når en regional temagruppe, som Jens Winther Jensen er formand for, om kort tid går i gang med at konkretisere, hvordan de nye fælles akutmodtagelser (FAM) skal tilrettelægges.

Rekruttering af speciallæger til FAM bliver et af emnerne. Jens Winther Jensen er dog på længere sigt ikke voldsomt bekymret:

»De fælles akutmodtagelser er en af de helt centrale brikker i fremtidens sundhedsvæsen, og alle regioner satser på dem. Så vil der også udvikle sig en lægelig interesse for dem. Nogle siger, at man er hæmmet af, at der ikke er et speciale i akutmedicin. Men man kan også vende det om og se det som en fordel, fordi der så er flere områder at rekruttere fra.«

Men gruppen vil se på det, fordi der på kort sigt kan være problemer. Jens Winther Jensen peger også på andre muligheder ud over at lægge det akutte fagområde ind som et parallelt spor til speciallægeuddannelsen:

»Vi skal selvfølgelig sørge for at gøre det attraktivt at arbejde der. Vi er også interesserede i mere utraditionelle løsninger. Mange læger vil fx undervejs i speciallægeuddannelsen have gavn af nogen tid i en FAM. Så finder de ud af, hvor sjovt det er at arbejde sådan et sted og dermed forhåbentlig vende tilbage,« siger han.

Det vil regionerne

Regionerne er ved at planlægge deres fælles akutmodtagelser.

En pejling, som Ugeskriftet har foretaget, viser de første tendenser.

Overordnet karakteriserer regionerne akutmodtagelserne dels som et omdrejningspunkt i fremtidens sygehusvæsen, dels som en meget kompleks afdeling med mange samarbejdspartnere.

Næsten alle steder vil FAM'en være en selvstændig afdeling med egen ledelse og egne ansatte. Mange steder - især på de mindre og mellemstore sygehuse - forventer man, at den faste stab på lægesiden udgøres af et mindre antal læger med efteruddannelse i akutmedicinsk fagområde. Man vil derudover i varierende grad trække på speciallæger fra stamafdelinger for at opretholde tilstedeværelsesvagten i de specialer, Sundhedsstyrelsen anbefaler. De skal så komme til afdelingen på tilkald eller på faste besøgsrunder.

To regioner - Nord- og Midtjylland - har p.t. hhv. fire og 22 læger i gang med uddannelsen i akut fagområde. Region Syddanmark og Region Sjælland har nedsat udvalg, der skal kortlægge, hvordan de vil efteruddanne deres personale til akutarbejdet. Region Hovedstaden har lagt det ud til det ansættende sygehus at sørge for efteruddannelsen ud fra retningslinjerne for medicinsk fagområde.

DSI Dansk Sundhedsinstitut er i færd med at kortlægge status på de akutmodtagelser, der findes i dag.

En rapport bliver offentliggjort medio september.