Skip to main content

Regionerne vil have en analyse af fremtidens sengebehov

Vi er muligvis ved at nedlægge for mange senge, lyder det fra regionerne, der vil drøfte det fremtidige behov med regeringen.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

12. aug. 2015
3 min.

Patienter på gangene er et problem, som sygehuse med mellemrum slås med.

Blandt andet det har nu ført til overvejelser i regionerne, om man i planlægningen af de nye sygehuse kører lidt for hurtigt frem med at nedlægge senge.

Regionernes sundhedsudvalgsformand, Ulla Astmann, siger i en mail til Ugeskriftet:

”Danske Regioner ser med alvor på de udfordringer, der er med overbelægning på enkelte afdelinger og der arbejdes aktivt med at søge at løse udfordringen i alle regioner. Selvom overbelægning nok aldrig helt kan undgås, når der er spidsbelastning, skal kapaciteten så vidt muligt svare til behovet.”

Hun fortsætter:

”Der er brug for en analyse af, hvor stort behovet for sengepladser er i fremtiden.”

Omfanget af overbelægning kendes ikke i dag. Men der ventes en opgørelse fra det tidligere SSI over omfanget på landsplan senere på måneden.

Sikkert er det dog, at regionerne i fra 2008 til 2013 har nedlagt 16 procent af sengene. Det viste en analyse, som Lægeforeningen foretog i foråret. (se Ugeskriftet 7/2015 s. 609-10). Står det til planlægningen skal reduktionen fortsætte ind til 2020, hvor regionerne skal have nedlagt 20 procent i forhold til 2008.

Reduktion et krav

Nedlæggelsen af senge er et krav til regionerne. Det er en forudsætning, at regionerne nedlægger 20 procent af sengene i forhold til 2008, for at de kan få penge til byggeriet af de mange nye sygehuse, som regionerne er i gang med. De 20 procent stammer fra det ekspert-panel – kaldet Erik Juhl-udvalget - som har foretaget beregningerne, der ligger til grund for de 21 sygehusbyggerier, der er i gang over hele landet.

Det er det tal, som regionerne nu stiller spørgsmålstegn ved. Tallet er beregnet på baggrund af en forventning om færre indlæggelser, fordi flere og flere patienter behandles ambulant.

”Patientgrundlaget ændrer sig hele tiden. Vi får f. eks. flere ældre og flere kræftpatienter. Og da det ikke er sikkert, at antallet af ambulante behandlinger i fremtiden vil stige lige så meget som i dag, er der set med vores øjne behov for en nærmere analyse af fremtidens sengebehov,” siger Ulla Astmann.

”Det er et spørgsmål, som vi vil tage med til drøftelserne med regeringen, da forudsætningerne er fastlagt i Erik Juhl-udvalget og indgår i tilsagnene for de nye sygehusbyggerier,” lyder det fra Ulla Astman.

Lægeforeningens analyse viste også, at regionerne har taget kravet om sengereduktion meget alvorligt. De havde allerede i 2013 skåret 16 procent ned på sengeantallet og havde, da analysen blev foretaget, planer om samlet set at nå en reduktion på 21 procent, når vi når frem til 202.

Det tal er med regionernes opfordring til regeringen usikkert.