Content area

|

Regionspolitikere vil have Sundhedsplatformen undersøgt

Hvorfor får Region Syddanmark en epj til en kvart milliard, når Region Hovedstaden skal betale to milliarder for sin? Hvad vil det koste at komme ud af kontrakten for Sundhedsplatformen? Regionspolitikere stiller skarpe spørgsmål til Sundhedsplatformen på dagens møde i hovedstadens regionsråd.

Line Ervolder Christensen, medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for De Konservative, ønsker en analyse af, om pris og kvalitet i Sundhedsplatformen hænger sammen.
Af
Anne Steenberger, as@dadl.dk

”Region Syddanmark får en epj, som koster markant mindre end Region Hovedstaden har givet for Sundhedsplatformen. Hvad retfærdiggør den prisforskel? Hvad er det hovedstadens borgere får ekstra, som er så dyrt?”

Det spørgsmål vil den konservative gruppe i Region Hovedstadens regionsråd gerne have svar på.

Region Hovedstadens Sundhedsplatform, der har Epic som leverandør, har kostet cirka to milliarder. Region Syddanmark har netop efter en udbudsrunde købt et epj-system, med Systematic som leverandør, der har kostet cirka en kvart milliard kroner.

Det er baggrunden for de konservatives spørgsmål og i eftermiddag skal hele regionsrådet tage stilling til, om en undersøgelse skal sættes i værk, der kan belyse forskellene. Bliver det et ja, kommer der en kortlægning af, dels hvad regionen får for de cirka to milliarder, Sundhedsplatformen koster, dels om alle pengene allerede er givet ud.

”Det ved vi nemlig dybest set ikke. Vi har på fornemmelsen, at der er en aftale om, at pengene skal falde i rater. Jeg håber, at ikke alt er betalt endnu”, siger Line Ervolder Christensen, der er den konservative forslagsstiller. Om forslaget siger hun:

”Når Region Syddanmark nu får et epj, der er afprøvet og koster markant mindre, nemlig cirka en kvart milliard, må vi som ansvarlige politikere spørge, hvad der retfærdiggør den forskel”, forklarer hun.

Ønsket er, at der kommer data på bordet.

”Vi vil gerne have en skematisk opstilling af det, så man kan se, hvad det er, vi på papiret har købt af Epic, hvad er det, systemet skal kunne, som er så meget bedre, og så hvad det reelt kan. Vi får hele tiden at vide, at det er et fantastisk system, men det er ikke det, vi oplever ude på sygehusene”, siger Line Ervolder, der selv er sygeplejerske på et stort københavnsk hospital.

Hvad vil I have ud af en sådan undersøgelse?

At vi får en afklaring af forskellene på de to systemer - om der er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Og hvis der ikke er?

Så er vi parate til at tage næste skrift i diskussion og se på, hvilket system der så er bedst. Og spørge, om vi kan få det ud af det system, vi har købt, som vi har hørt, vi kan. Hvis ikke, må vi diskutere, hvad vi så gør. Vi kan ikke blive ved med at arbejde med noget, der ikke bliver til det, vi regnede med.

Vil I skrotte hvis det ikke går?

Det kommer an på, hvad det ville koste. Vi er ved at bygge en case op. Liberal Alliance har bedt om at få en redegørelse for de reelle omkostninger ved Sundhedsplatformen. Og vi beder om at få forklaret, hvad der er ekstra godt ved vores system, der retfærdiggør prisen. Så får vi data på det. Endelig kommer Rigsrevisionen med en rapport om indkøbsprocessen om et par måneder. Så må vi se til den tid, hvilken side, det hælder til – hvor får borgerne mest for deres penge?.”

Hun slutter:

”Men det er mange penge, der er givet ud og vi skylder alle, at opbygge en saglig case, før vi tager endelig stilling.”

Dagens møde rummer også et såkaldt politikerspørgsmål vedr. Sundhedsplatformen. Det kommer fra Jacob Rosenberg og Niels Høiby, LA, Line Ervolder, K, Christine Dal Jensen, V, Annette Randløv, R og Freja Södergran. Det lyder sådan her:

”Der verserer rygter vedrørende kontrakt-indholdet omkring Sundhedsplatformen, og vi ønsker derfor svar på følgende:

1. Hvad vil det koste at komme ud af den igangværende leasingkontrakt for Sundhedsplatformen?

2. Er der andre kontrakter, som vil skulle opsiges, såfremt man på et tidspunkt vælger at stoppe anvendelsen af Sundhedsplatformen, og hvis ja, hvad vil dette så koste?

De fem partier har tilsammen 19 mandater og udgør ikke et flertal i regionsrådet. Et svar på spørgsmålene forventes først om et par måneder.

💬 3 Kommentarer

Right side

af John Henrik Jurlander | 22/05
1 Kommentar
af Nicolas Storm | 19/05
3 kommentarer
af Sten Arne Oyre | 18/05
2 kommentarer
af Pedram Kazemi-Esfarjani | 18/05
2 kommentarer
af Helle Holst | 18/05
1 Kommentar
af Kirsten Bække Franck | 17/05
9 kommentarer
af Finn Østergård Bærentzen | 16/05
1 Kommentar
af Allan Carlé | 16/05
8 kommentarer
af Sven Felsby | 14/05
1 Kommentar
af Thorkil Poulsen | 13/05
5 kommentarer