Skip to main content

Rigsarkivet blander sig i strid om DAMD

Region Syddanmark må ikke slette data fra DAMD, skriver Rigsarkivet til regionen i sagen om den omstridte database. Regionen skal desuden svare på yderligere spørgsmål fra Datatilsynet og til møde i Sundhedsministeriet torsdag.

Jens Elkjær er sundhedsdirektør i Region Syddanmark.
Jens Elkjær er sundhedsdirektør i Region Syddanmark.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

3. dec. 2014
3 min.

I en direkte henvendelse til Region Syddanmark beder Rigsarkivet nu om at stoppe sletningen af data fra DAMD.

I et brev til regionen skriver Kirsten Villadsen Kristmar, vicedirektør i Rigsarkivet, at ”DAMD er en bevaringsværdig database”.

”Det medfører, at I ikke må slette data før der foreligger en godkendt arkiveringsversion, som lever op til kravene i bekendtgørelse 1007 af 20. august 2010 om arkiveringsversioner,” skriver Kirsten Villadsen Kristmar i brevet.

Statens Serum Institut offentliggjorde i sidste uge en udredning af lovligheden bag indsamlingen af data til DAMD, og udredningen læste Region Syddanmark klart som, at data var indsamlet ulovligt og derfor ville slette data i morgen den 4. december.

På baggrund af henvendelsen fra Rigsarkivet – og et møde med Sundhedsministeriet i morgen formiddag – er sletningen dog sat i bero, siger Jens Elkjær, sundhedsdirektør i Region Syddanmark.

Vi skal nu forholde os til, hvorvidt data fra DAMD kan arkiveres, hvis indsamlingen ikke har været godkendt. Jens Elkjær, sundhedsdirektør i Region Syddanmark

”Vi skal nu forholde os til, hvorvidt data fra DAMD kan arkiveres, hvis indsamlingen ikke har været godkendt. Det håber vi, at Statens Serum Institut kan hjælpe os med,” siger Jens Elkjær.

Han mødes torsdag formiddag med Sundhedsministeriets departementschef Per Okkels om en mulig løsning på lovligheden af DAMD.

Nye svar til Datatilsynet og nyt samråd

Centralt i spørgsmålet om databasen er, hvorvidt Fællesdatabasen – altså indsamlingen af data fra de praktiserende læger, der ligger ud over de fire sygdomsspecifikke kvalitetsdatabaser – hører under sundhedsloven og dermed Sundhedsministeriet eller persondataloven og dermed Datatilsynet og Justitsministeriet. På et samråd i sidste understregede sundhedsminister Nick Hækkerup (S), at Fællesdatabasen hører under persondataloven, og desuden har Datatilsynet på ny henvendt sig til regionen med spørgsmål i samme retning.

Selv om Datatilsynet en gang tidligere har henvendt sig til regionen, er Datatilsynet stadig i tvivl om det centrale spørgsmål. Derfor skal regionen svare på, hvad lovgrundlag der har ligget til grund ”for så vidt angår de oplysninger, der er indsamlet til DAMD via datafangst fra de praktiserende læger, og som ikke er godkendt af Sundhedsstyrelsen/Statens Serum Institut til at indgå i de kliniske kvalitetsdatabaser,” skriver Datatilsynet til regionen med svarfrist på fredag.

Om regionen har været i kontakt med Datatilsynet kan Jens Elkjær svare klart:

”Nej, vi har ikke henvendt os til Datatilsynet, for vi har hele tiden haft en antagelse af, at vi har søgt og fået godkendelse af fællesdatabasen fra Statens Serum Institut i henhold til sundhedsloven,” siger Jens Elkjær.

Desuden har SF’s sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) indkaldt til et nyt samråd i sagen, da hun ikke mener, at sundhedsministeren på det første samråd forklarede regeringens rolle ordentligt, og derfor vil hun nu både have sundheds- og justitsministeren i samråd.