Skip to main content

Rollespil i FAM

Den nye FAM i Aabenraa skal indrettes, så alle arbejdsgange blive
så optimale som muligt. Derfor tester man indretningen i god tid.

Aabenraa SuperSygehus, test af ny FAM.
©2014 Palle Peter Skov
Aabenraa SuperSygehus, test af ny FAM. ©2014 Palle Peter Skov (Foto: Palle Peter Skov)

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

20. jun. 2014
5 min.

Akutmodtagelse  Forventningerne er i top, og stemningen er munter, det er første gang brugergruppen omkring den nye FAM i Aabenraa skal se og teste deres kommende arbejdsplads indefra. Byggeriet er i fuld gang, så alle i den 15 mand store gruppe får sikkerhedshjelme, veste og sikkerhedssko på, inden de for første gang vises rundt på den etage af nybyggeriet, der stadig fremstår som en tom skal. En repræsentant for byggefirmaet fører an, og brugerne stimler sammen, da tre medarbejdere fra Syddansk Sundhedsinnovation breder plantegningen ud på et interimistisk bord. Det viser sig, at det er første gang, mange af brugerne ser tegningen, så luften svirrer af kommentarer og spørgsmål.

I brugergruppen er repræsentanter fra alle faggrupper, der skal arbejde i den nye 5.200 m2 store FAM, som er placeret lige over den nuværende skadestue, der også rummer lægevagten. Det vil sige sygeplejersker, flowmasters fra den nuværende FAM, speciallæger, sekretærer, ledelse og direktion samt en overlæge og en sygeplejerske fra Hjerteafdelingen i Haderslev, der skal flytte ind i den ene ende af den nye FAM i Aabenraa.

Ole Nørgaard Jensen, der er centerchef, overlæge og leder af FAM i Aabenraa, byder velkommen og forklarer, hvad der skal ske. Sammen med Helle Overgaard, der er sygeplejefaglig centerchef i FAM og Syddansk Sundhedsinnovation, har han tilrettelagt fire testforløb, som deltagerne skal prøve at gennemspille. Det første er en case med en ung pige, der kommer ind med smerter i maven.

Nu fordeles rollerne blandt deltagerne. Sygeplejerske Ulla Wagner Pedersen tilbyder at spille patient, to andre får rollerne som hendes bekymrede forældre, sygeplejerske Grethe Johanning spiller sig selv, forvagten spilles af en speciallæge i kardiologi, bagvagten af en anden speciallæge osv. De medvirkende udstyres nu med hinandens telefonnumre, og så går spillet i gang. Den stærkt smerteplagede patient kommer – støttet af sine »forældre« – ud af elevatoren, og de henvender sig til Ole Nørgård Jensen, der spiller receptionist. Han ringer efter sygeplejersken, der følger patient og pårørende til det nærmeste undersøgelsesrum. Det viser sig, at det er langt at gå for den lidende patient, der jamrer og spørger efter en kørestol. Da forvagten har tilset patienten, skal hun i røntgen, og der er igen et stykke vej at gå ned ad en lang gang forbi den nye hjerteafdeling.

Hele seancen videofilmes af en medarbejder fra Syddansk Sundhedsinnovation. Den tager længere tid end ventet, både fordi deltagerne lever sig godt ind i rollerne og morer sig med at gennemspille typiske situationer fra deres arbejdsliv, og fordi deltagerne simpelthen har lidt svært ved at finde rundt.

Nyttige erfaringer

Derfor vælger man kun at gennemspille to cases i dag, og i den næste er det lægelig sygehusdirektør Søren Aggestrup, der spiller en midaldrende mand med smerter i brystet. Han tilses af kardiolog Dennis Mikkelsen, der således tester rammerne for sin kommende arbejdsplads. Deltagerne nyder tydeligvis at lege og lever sig ind i rollerne, som om det var teatersport. Men efter rollespillene skal der samles op og evalueres på forløbene, og det viser sig hurtigt, at de første nyttige erfaringer allerede er gjort.

»Vi skal have set nøje på vejen ind i FAM«, siger Ole Nørgaard Jensen. »For det ser jo ud til, at vi skal planlægge, hvordan og hvornår folk kommer ind her, for de kan nok ikke bare selv finde rundt«.

»Ja, og hvor skal de pårørende vente«, spørger sygeplejersken. »Vi kan jo ikke have alle pårørende til at gå rundt på gangene her. Så der skal være et område med stole«.

Det er heller ikke smart, at vejen til undersøgelsesrummet går tværs gennem den nye hjerteafdeling. Nogle patienter er jo højrøstede, det demonstrerede Ulla Pedersen, der spillede den 16-årige patient med mavesmerter, så glimrende. Ole Nørgård Jensen har også fået kik på en dejlig stor stue, der lige nu er tænkt til patienter, der kan sidde til observation i stole. Men det rum ville også egne sig rigtig godt til et lidt større modtagelsesområde. »Korttidszonen bliver det næste store indsatsområde«, erkender han.

Privatlivets fred

Et andet emne er journalføring. For hvor står lægen og optager journal? Skal han have sin egen bærbare computer med sig rundt? Og hvor foregår det, når lægen forklarer patienten, hvad undersøgelserne viser, og hvad der nu skal ske? Er det o.k., at det sker i et åbent rum, hvor andre patienter og pårørende kan følge med? Brugergruppens medlemmer er enige om, at der må indrettes samtalerum, hvor lægerne kan informere patienterne i fred. Men kan det fungere i en travl hverdag?

Spørgsmålene er flere end svarene, og den muntre stemning bliver mere og mere alvorlig.

»Det her var aldrig sket i IKEA«, udbryder en deltager spøgefuldt og tilføjer: »Der har man jo for længst planlagt, hvordan alle nye IKEA’er skal se ud for at fungere. Hvorfor er det mon ikke tilfældet her?«.

Spørgsmålet hænger stadig i luften, da brugergruppen sluses ud og bliver befriet for deres byggepladstøj. Der er nok at samle op på, og det sker i første omgang ved et evalueringsmøde en uge efter. Og dernæst afholdes endnu en øvelse den 17. juni, hvor de aktuelle dele af den nye FAM vil være møbleret, og der vil være enkelte Cetrea-skærme opsat. I den øvelse indgår også en spidsbelastningssituation, hvor ti patienter er på vej ind i FAM samtidig.

»Når den nye FAM åbner den 15. september, skal vi være klar, og det bliver vi også. Men der er nok at tage fat på«, indrømmer Ole Nørgaard Jensen og smiler optimistisk. »Til den tid har vi jo – takket være disse test – allerede gjort mange vigtige erfaringer. Men der kommer til at ske tilpasninger løbende i den første tid, det er klart«, tilføjer han.

Det er en gave at flytte ind i en ny, stor FAM, men det er også en kæmpe udfordring, indrømmer han.

»Selvom vi selvfølgelig har set mange andre eksisterende FAM’er, er rammerne ikke de samme. Her står huset allerede bygget, og nu er det op til os, der skal bruge det, at få det til at fungere bedst muligt. Denne FAM er kæmpestor, og det er dejligt. Men det, jeg vil tænke videre over efter i dag, er at få centraliseret de vigtigste arbejdsgange, så både patienter og personale oplever en velfungerende FAM«, siger Ole Nørgaard Jensen.