Skip to main content

Saxenhøj-knivstikker illustrerer problem med stigende ventetid på Sikringen

Manden fra forsorgshjemmet Saxenhøj, der i maj stak to personer ihjel, er netop blevet overflyttet til Sikringen. Men ventetiden kunne have været undgået med flere pladser på Sikringen, der oplever markant stigning i ventetiden, siger psykiatridirektør.

Sikringen i Nykøbing Sjælland huser de mest farlige psykiatriske patienter i Danmark. Men de 30 pladser er ikke nok, siger psykiatridirektør.
Sikringen i Nykøbing Sjælland huser de mest farlige psykiatriske patienter i Danmark. Men de 30 pladser er ikke nok, siger psykiatridirektør.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

5. aug. 2014
3 min.

Ekstra pladser til Danmarks eneste retspsykiatriske afdeling for landets mest sindssyge forbrydere. Det vil både betyde, at Sikringens stigende ventetid bliver barberet ned, og at Saxenhøj-knivstikkeren ikke skulle vente i næsten tre måneder fastspændt i bælter på at blive overflyttet til Sikringen.

Det siger Søren Bredkjær, vicedirektør for Psykiatrien i Region Sjælland, der står for driften af Sikringen.

Faktaboks

Fakta

”Hvis vi ikke havde ventetid, kunne manden fra Saxenhøj have været overflyttet til Sikringen relativt kort tid efter hændelsen, og dermed havde han ikke belastet afdelingen i Vordingborg, hvor vi bl.a. har ansat en ekstra person til udelukkende at fungere som vagt på manden døgnet rundt. Desuden kunne han formentlig have undgået at have været bæltefikseret i de 80 dage, han har ventet. Ventetiden viser, at vi generelt skal overveje, om vi skal have flere pladser på Sikringen,” siger Søren Bredkjær.

Den 7. maj stak manden to personer ihjel – heriblandt en læge - på forsorgshjemmet Saxenhøj på Lolland, og efter ca. 80 dage fastspændt med bælter på den lukkede afdeling på psykiatrihospitalet i Vordingborg blev han mandag overflyttet Sikringen.

Ventetiden har været stødt stigende i flere år og gør, at vi er nødt til at reagere. Søren Bredkjær, vicedirektør for Psykiatrien i Region Sjælland

Sagen illustrerer en generel stigning i ventetid på Sikringens 30 pladser. På få år er ventetiden næsten fordoblet – fra 40 dage i 2010 til 76 dage i 2013.

Sikringen er drevet af Region Sjælland, men formelt ligger ansvaret hos alle fem regioner, der så sent somt i foråret 2014 har vurderet, at kapaciteten var tilstrækkelig. Men der kan være grund til at vurdere situationen igen, siger Søren Bredkjær.

”Ventetiden har været stødt stigende i flere år og gør, at vi er nødt til at reagere. Tidligere vurderede jeg og andre, at efterhånden som retspsykiatrien blev udbygget, kunne den også rumme de farlige patienter, men vi kan konstatere det modsatte. For tilsyneladende finder domstolene flere patienter farlige, og når der ikke er plads til dem på Sikringen, venter de på retspsykiatriske afdelinger, hvor de skaber meget uro og ofte er bæltefikseret, fordi personalet har svært ved at håndtere dem,” siger Søren Bredkjær.

Aktuelt venter to patienter på en plads på Sikringen og har gjort det i 78 og 158 dage. Den ene venter på en mentalundersøgelse, der kan ende med en dom til anbringelse på Sikringen, mens den anden patient venter på en plads som følge af et farlighedsdekret.

”Jeg synes, at udviklingen i ventetiden betyder, at vi i regionerne sammen med både Sundhedsministeriet og Justitsministeriet skal kigge på, om Sikringen skal udvides med ekstra pladser,” siger han.

Sikringen flytter til nye lokaler i det nye psykiatrihus i Slagelse, der forventes færdigt til næste år. Huset er planlagt til at rumme 30 pladser, men ifølge Søren Bredkjær er der mulighed for at bygge 10 ekstra pladser.

Den gennemsnitlige indlæggelsestid for patienter med farlighedsdekret og dom til anbringelse på Sikringen er seks år.