Med baggrund i en ny strategi for diagnostik af kolorektal cancer, der indebærer, at der udføres at stort antal sigmoideoskopier, har Nielsen et al i dette nummer af Ugeskriftet beskrevet, hvorledes sygeplejersker kan uddannes til at udføre sigmoideoskopier af god kvalitet. Dette er i overensstemmelse med resultater fra amerikanske publikationer, der går tilbage til fem års erfaring med proktosigmoideoskopi med stift endoskop fra Mayo-klinikken, offentliggjort i 1977 [1]. Vedrørende undersøgelse med fleksible sigmoideoskoper foreligger der adskillige publikationer, hvori det vises, at sygeplejersker kan udføre disse procedurer med lige så gode resultater som læger [2, 3]. I de foreliggende sammenligninger mellem speciallægers og specialuddannede sygeplejerskers sigmoideoskopier ser det ud til, at lægernes undersøgelser når et par cm længere op i tarmen, at det går lidt hurtigere, og at patienterne opfatter lægernes undersøgelse som mere ubehagelige end sygeplejerskernes. Der var ingen forskel med hensyn til den kliniske kvalitet eller resultaterne af undersøgelserne. Resultaterne fra det nye danske studie svarer på alle måder til de internationale erfaringer. Der er således ingen tvivl om, at sygeplejersker kan uddannes til at udføre sigmoideoskopier af samme kvalitet, som læger kan.
De programmer, der er anvendt i såvel det danske studie som i de refererede amerikanske studier, overgår langt den uddannelse, der sædvanligvis tilbydes danske uddannelsessøgende læger. Ofte er supervisionen af danske uddannelsessøgende lægers endoskopi heller ikke tilstrækkelig. Sygeplejerskernes resultater i de refererede studier er sammenlignet med speciallægers resultater, og de må antages at være bedre, end hvad, man må formode, er standarden på mange danske hospitaler i dag. Der er således i en nyere sammenligning mellem koloskopier i Danmark og i andre europæiske lande fundet en ringere kvalitet af undersøgelserne på de to deltagende danske hospitaler end af undersøgelserne i det øvrige Europa [4]. Hvis der skal sikres en god kvalitet af sigmoideoskopier udført af såvel læger som sygeplejersker, er det derfor nødvendigt med et godt uddannelsesprogram og god supervision. Færdighederne må vedligeholdes, dels med et tilstrækkeligt stort antal undersøgelser, dels med efteruddannelse. Det er også nødvendigt, at der gennemføres et løbende kvalitetssikringsprogram af endoskopierne.
Spørgsmålet er så, om der er et ønske om, at sygeplejer-sker uddannes til at udføre sigmoideoskopier og andre gastrointestinale endoskopier. Dette vil betyde, at læger på de gastroenterologiske afdelinger vil komme til at udføre færre endoskopier. Den praktiske uddannelse af læger vil derfor kunne tilbydes til færre. Til gengæld må det antages, at såvel endoskoperende læger som sygeplejersker vil få en bedre og mere ensartet uddannelse, end mange læger får i dag. Gastrointestinal endoskopi vil i højere grad end i dag blive en specialopgave, der udføres af relativt få, og kvaliteten vil bedre kunne sikres. Spørgsmålet er også, om der er tilstrækkelig mange sygeplejersker, der ønsker at være med til at løfte denne opgave. Gennem et udvalgsarbejde, som er gennemført af Dansk Sygeplejeråd, har man i første omgang designet en uddannelse til endoskopisygeplejerske med henblik på endoskopisygeplejerskens nuværende opgaver som assistent ved gastrointestinal endoskopi. Man var imidlertid under udvalgsarbejdet indstillet på, at det næste skridt meget vel kunne blive at uddanne endoskopisygeplejersker til endoskoperende sygeplejersker. Sådanne sygeplejersker vil også kunne udføre andre endoskopier som f.eks. gastroskopi [5]. Det vil også være hensigtsmæssigt at anvende specialuddannede sygeplejersker til gennemgang af videooptagelser fra kapselundersøgelser af tyndtarmen. Der er således et bredt potentielt arbejdsområde for endoskopiuddannede sygeplejersker. Særlig hvor der er mange rutineprægede endoskopier, vil det være en gevinst, at disse udføres af specialuddannede sygeplejersker ved gastrointestinale endoskopienheder under supervision af specialuddannede gastroenterologer. For ti år siden udgav British Society of Gastroenterology en vejledning om sygeplejersken som endoskopiker (http:/www.bsg.org.uk/pdf_word_docs/nurseendoscopist.pdf), og det foreslås, at Dansk Gastroenterologisk Selskab og Dansk Kirurgisk Selskab tager sagen op med Dansk Sygeplejeråd og Sundhedsstyrelsen.
Korrespondance: Peter Matzen , Gastroenheden, Endoskopiafsnit 332, H:S Hvidovre Hospital, DK-2650 Hvidovre.
Interessekonflikter: Ingen angivet
Referencer
- Spencer RJ, Ready RL. Utilization of nurse endoscopists for sigmoidoscopic examinations. Dis Colon Rectum 1977;20:94-6.
- Maule WF. Screening for colorectal cancer by nurse endoscopists. N Engl J Med 1994;330:183-7.
- Schoenfeld P, Lipscomb S, Crook J et al. Accuracy of polyp detection by gastroenterologists and nurse endoscopists during flexible sigmoidoscopy: a randomized trial. Gastroenterology 1999;117:312-8.
- Schmidt PS, Hansen JM, Bytzer P et al. Kvaliteten af kolonoskopi i Danmark - resultater fra et europæisk kvalitetsstudie. Ugeskr Læger 2005;167:1733-7.
- Smale S, Bjarnason I, Forgacs I et al. Upper gastrointestinal endoscopy per-formed by nurses: scope for the future? Gut 2003;52:1090-4.