Skip to main content

Skal Vestafrika tilbydes ikke-testet ebolamedicin?

Et serum, som hidtil kun er testet på aber, er blevet anvendt på Kent Brantly, den amerikanske læge, der er smittet med ebola. Nu diskuteres det, om forsøgsmedicinen skal tilbydes Vestafrika, hvor sygdommen hærger.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
6. aug. 2014
2 min.

Zmapp er en forsøgsmedicin, som er på et så tidligt stade i udviklingen, at den ikke har været gennem kliniske tests. Men den er blevet brugt til at behandle den amerikanske læge Kent Brantly, som er blevet smittet med ebola under sin indsats for at bekæmpe sygdommen i Vestafrika. Det skriver politiken.dk.

Da Kent Brantley begyndte at udvise ebolasymptomer, isolerede han straks sig selv. Umiddelbart efter blev han tilbudt Zmapp, som han takkede ja til. En time efter injiceringen var hans tilstand væsentligt forbedret, og allerede den næste morgen kunne han tage et bad, fremgår det.

Det vakte opsigt, at han kunne gå selv kun støttet af en enkelt person, da han ankom til USA for videre behandling.

Læs også: Amerikansk ebolasmittet læge overrasker

Nu diskuteres det, om forsøgsmedicinen, der hidtil kun er blevet testet på aber, skal tilbydes de ebolaramte lande i Vestafrika.

Tre læger fra det prestigefyldte universitet London School of Hygiene and Tropical Medicine opfordrer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at give medicinen fri til brug i de ramte områder.

"Generelt skal man ikke frigive eksperimentel medicin uden have sikkerhedstestet den. Men i lyset af den kritiske udfordring i Vestafrika burde WHO og de vestlige medicinske myndigheder hjælpe lande med at opveje de forskellige risici og fordele ved en begrænset brug af de bedste medicinkandidater til dem, der har mest brug for dem, samtidig med at man overvåger sikkerheden og effekten", lyder det i opfordringen ifølge jyllands-posten.dk.

De tre læger er David Heymann, Jeremy Farrar og Peter Piot. Sidstnævnte opdagede som den første ebolavirussen i 1976.

I Danmark støtter Johannes Gaub, formand for Den Nationale Videnskabsetiske Komité, der blandt andet godkender medicinske forsøg, opfordringen, fremgår det.

Forekomsten af ebola i Vestafrika er nu så udbredt, at British Airways har indstillet flyvninger til Liberia og Sierra Leone indtil 31. august, skriver b.dk.

I går bad Udenrigsministeriet danske rejsebureauer oplyse, om de har rejsende i de ebola-ramte lande i Vestafrika, fremgår det af samme medie.