Skip to main content

Snyd i videnskabelige artikler

24. aug. 2012
4 min.

Alle tidsskrifter må forholde sig til forsøg på snyd, og hverken Ugeskrift for Læger eller Danish Medical Journal er en undtagelse. Det forekommer dog yderst sjældent i vores tidsskrifter sammenlignet med i de store internationale tidsskrifter, hvor det åbenbart er så attraktivt at få publiceret sine artikler, at forfattere undertiden fristes til at snyde, for at få deres materiale optaget.

Der er forskellige muligheder for at opdage forsøg på at snyde, men typisk er det en bedømmer eller redaktør, som får en mistanke. Bedømmeren kan have set teksten før i andre sammenhænge, og redaktøren får typisk mistanke om problemer, hvis forfatteren selv trækker sin artikel tilbage, eller forfattergruppen f.eks. ændres undervejs i redaktionsprocessen.

Man kan skrive af efter andre, eller man kan endog skrive af efter sig selv. Ingen af delene er i orden. At skrive af efter andre kan f.eks. forekomme, hvis den initiale artikel er publiceret i et mindre tidsskrift på et lille originalsprog, hvor det er vanskeligt at opdage en ny publikation. Det kan også dreje sig om at skrive af efter sig selv, hvis man tidligere har offentliggjort sine resultater i andre sammenhænge, f.eks. ved publikation af resultaterne i form af en forskningsrapport på et website. Det skal dog understreges, at tidligere offentliggørelse i form af en posterpræsentation eller et foredrag på en videnskabelig kongres og en senere artikel ikke er at betragte som dobbeltpublikation.

Dog hvis man ved kongressen udleverer detaljerede forskningsresultater som handouts , stiller sagen sig anderledes, og nogle tidsskrifter vil betragte dette som en offentliggørelse af resultaterne. Offentliggørelse af et abstrakt i forbindelse med en kongres og senere offentliggørelse af den fulde videnskabelige artikel er ikke at betragte som en dobbeltpublikation.

Hvis man publicerer mange artikler inden for samme emneområde, kan man ubevidst komme til at anvende nogle af de samme sproglige formuleringer i de forskellige artikler, uden at der er tale om forsætlig kopiering. Dette kaldes self-plagiarism og er faktisk heller ikke i orden. Det er selvfølgelig en skønssag, hvor stor en del af artiklen som kan betegnes som self-plagiarism , og der er ingen faste regler for, hvornår artiklen så skal afvises, det må redaktionen vurdere.

En anden form for snyd er forekomsten af såkaldte guest og ghost authors . Det betyder, at man er medforfatter uden at opfylde forfatterskabskriterierne, eller at man ikke står som medforfatter, selvom man faktisk opfylder forfatterskabskriterierne. Begge dele er uacceptabelt, og vi gør, hvad vi kan, for at undgå disse situationer. En nylig opgørelse blandt Ugeskriftets forfattere har dog vist, at begge fænomener desværre forekommer [1]. Der forestår derfor en pædagogisk opgave med at få formidlet kriterierne for forfatterskab til nuværende og potentielle forfattere.

Hvis vi opdager forsøg på snyd, vil vores strategi være først at bede forfatteren om at forklare sig over for redaktionen [2]. Tvivl må selvfølgelig komme forfatteren til gode. Hvis plagiatet når at blive trykt, vil vi trykke en berigtigelse i bladet samt trække artiklen tilbage. Afhængig af situationens alvor vil vi underrette den institution, hvor arbejdet udgår fra, og det vil være institutionens ansvar at sørge for at gøre noget ved det videre frem. Varsling af institutionen foretages både, hvis artiklen allerede er trykt, og hvis forfatteren når at trække den tilbage inden publicering. På internettet findes en del materiale om emnet, hvor specielt materialet på hjemmesiden for Committee for Publication Ethics [2] kan fremhæves.

Vi har hverken i Ugeskrift for Læger eller i Danish Medical Journal oplevet egentlige fabrikerede data, som man har set i en række tilfælde i udenlandske tidsskrifter. Vi kan selvfølgelig ikke være 100% sikre på, at der ikke er forekommet fabrikerede data, men det er i hvert fald ikke kommet til vores kendskab. I min tid i redaktionen har vi haft et enkelt tilfælde, hvor en artikel, der oprindelig var publiceret andetsteds, blev forsøgt publiceret på dansk i Ugeskrift for Læger. Bedømmeren fik mistanke, da han havde set de samme data i en anden artikel, hvorefter vi tog affære som beskrevet ovenfor.



Korrespondance: Jacob Rosenberg, Kirurgisk Afdeling, Herlev Hospital, 2730 Herlev. E-mail: jacob.rosenberg@regionh.dk

Interessekonflikter: Forfatterens ICMJE-formular er tilgængelig sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Referencer

  1. Vinther S, Rosenberg J. Appearance of ghost and gift authors in Ugeskrift for Læger and Danish Medical Journal. Dan Med J 2012;59(5):A4455/Ugeskr Læger 2012;174:1977..
  2. http://www.publicationethics.org/resources/flowcharts (10. maj 2012).