Skip to main content

Socialdemokratiet har mistet lægerne – nu stemmer hver tredje læge på Radikale Venstre

To partier har særligt godt fat i lægerne, og to partier har langt dårligere fat i lægerne end i resten af vælgerne. Ugeskrift for Læger har spurgt lægerne, hvordan de vil stemme ved dette valg, og hvordan stemmerne har flyttet sig siden folketingsvalget i 2015.

Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk
Grafik: Martin Schulze, OTW

27. maj 2019
4 min.

Hver tredje læge i Danmark vil stemme på Radikale Venstre ved folketingsvalget den 5. juni. Det er halvanden gang flere læger end ved valget i 2015, og næsten fem gange flere stemmer på de Radikale end i den samlede danske befolkning, som står til at give Liste B syv procent af stemmerne og en meget pæn fremgang.

Med 33 procent af lægestemmerne er Radikale Venstre suverænt Danmarks største lægeparti – en bemærkelsesværdig udvikling siden 2007, hvor 12 procent af lægerne ifølge Ugeskriftets undersøgelse ville stemme på partiet, som dengang blev ledet af Margrethe Vestager og fik 5,1 procent af stemmerne ved folketingsvalget.

De Radikale får ved dette valg mere end dobbelt så mange lægestemmer som Venstre, der står til at få 14 procent af lægestemmerne og dermed blive det næststørste lægeparti. Det er noget færre V-stemmer end fra hele befolkningen, og det er lidt færre lægestemmer end ved valget i 2015. Men det mere end nok til at overhale det parti, som ved sidste valg lå side om side med Radikale Venstre som lægernes foretrukne.

Grafik: Martin Schulze, OTW

Styrtdyk for Liste A

Socialdemokratiet har på fire år mistet over halvdelen af sine lægestemmer, og i dag vil kun hver tiende læge stemme på Liste A, mens det stadig er mere end hver fjerde dansker, der vil stemme på landets største parti. Hos lægerne ligger Socialdemokratiet nu på niveau med Konservative, SF og Enhedslisten.

Det er især læger fra Yngre Læger og FAS, der forlader Socialdemokratiet. Størstedelen af de forsvundne A-lægestemmer er gået til Radikale Venstre, men der er også en stor vandring til SF, som er den anden højdespringer i lægevalget. I 2015 fik Liste F syv procent af lægestemmerne, mens der til det kommende valg er ti procent af lægerne, som regner med at stemme på SF. Det er et lidt større spring og en lidt større andel af stemmerne end hos resten af befolkningen, hvor SF dog også står til pæn fremgang.

PLO-partiet

Fordi Socialdemokratiet har mistet lægerne, er Det Konservative Folkeparti nu det tredjestørste lægeparti, hos lægerne i PLO er det endda det næststørste, tæt på Radikale Venstre: Hver fjerde praktiserende læge vil stemme konservativt i dette valg. Det Konservative Folkeparti får samlet set kun en mindre fremgang blandt læger. Liste C står dog til at få 13 procent af lægestemmerne, mens der i hele befolkningen p.t. er seks procents opbakning til det lille regeringsparti, som dermed står til en markant fremgang.

I den anden ende af skalaen er der status quo i det tilsyneladende dårlige forhold imellem lægerne og Dansk Folkeparti. Både i 2015 og i 2019 sagde omkring en procent af lægerne i Ugeskrift for Lægers valgundersøgelse, at de stemte på Dansk Folkeparti. I resten af befolkningen står partiet til at falde fra 21 procent til 13 procent, så lægerne er kommet tættere på. Men Liste O kan stadig fremvise langt det største gab imellem, hvad befolkningen stemmer på, og hvad lægerne stemmer på.

Grafik: Martin Schulze, OTW

Stemmerne vandrer

Alternativet og Liberal Alliance har ligesom Socialdemokratiet formøblet omkring halvdelen af deres lægestemmer siden 2015. De to partier er gået fra hhv. syv og otte procent af lægestemmerne til fire procent til hver ved dette valg. For Liberal Alliance følger lægerne dermed blot med resten af befolkningen i vælgerflugten fra Liste I, mens Alternativet i 2015 havde en større andel af lægestemmerne end af resten af befolkningen. Det har de ikke mere.

Liberal Alliance har afleveret en stor del af sine lægestemmer til Det Konservative Folkeparti og en god portion til både Nye Borgerlige og Radikale Venstre. Alternativets tabte lægestemmer er især gået til Radikale Venstre, med to pæne vandringer til SF og Enhedslisten.

Enhedslisten har set en lille fremgang i lægestemmer, fra otte procent til ni procent, så der er stadig lidt flere læger, der sætter kryds ved Liste Ø, end der er i resten af befolkningen. Lægerne er mindre tilbøjelige end resten af befolkningen til at stemme på de små og de nye partier, men der er dog flere lægestemmer på partier omkring eller under spærregrænsen denne gang, end der var ved valget i 2015.

Læs også:

Sundhedspolitik og klima er det vigtigste for lægerne

Her står lægerne og befolkningen langt fra hinanden

Faktaboks

Fakta