Skip to main content

Sophie Hæstorp vil have åbne ambulatorier i Hovedstaden

Der skal være langt mere fleksible muligheder for, at patienter med kroniske sygdomme kan blive tilset af en speciallæge, siger formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S). Derfor foreslår hun, at der allerede til næste år bliver oprettet åbne ambulatorier. Forslaget roses af politiske kollegaer og Lægeforeningen.

Sophie Hæstorp Andersen
Sophie Hæstorp Andersen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

20. aug. 2014
3 min.

Patienter med kroniske sygdomme skal inddrages mere i deres egen behandling og i langt højere grad selv styre, hvornår de skal tilses af en speciallæge på ambulatorierne.

Derfor foreslår formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), at der allerede fra næste år sættes gang i flere forsøg med såkaldt åbne ambulatorier.

For nylig meldte sundhedsminister Nick Hækkerup (S) ud, at lavtuddannede skal have mere hjælp og vejledning til kroniske sygdomme end højtuddannede. Og det er fejlagtigt udlagt, som at højtuddannede skal have ringere service, siger Sophie Hæstorp Andersen.

”I dag svigter vi både de stærke og svage patienter. Vi svigter de stærke patienter ved at hive dem til kontrol hvert halve år, selv om der måske ikke er reelt behov. Og vi svigter de svage patienter, der måske har behov for flere besøg hos lægen, men ikke kan få en tid, fordi kalenderen er fyldt med folk, der ikke har behov. Det handler dybest set om at give folk en tryghed for, at de kan komme til en specialist hurtigt, hvis de oplever smerter eller er utrygge,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Meningen er at gøre systemet mere smidigt og individuelt, og at patienterne selv kan monitorere sig derhjemme for derigennem selv at kunne styre, hvornår de har brug for en læge. Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden

Inspireret af erfaringer fra bl.a. Bristol i England skal regionen allerede til næste år sætte gang i forsøg med ambulatorier, der bliver indrettet efter patienternes behov og ikke efter faste indkaldelser. Derved bliver det sikret, at patientens møde med lægerne finder sted, når det er relevant, og patienten har brug for det.

”Meningen er at gøre systemet mere smidigt og individuelt, og at patienterne selv kan monitorere sig derhjemme for derigennem selv at kunne styre, hvornår de har brug for en læge. Og det handler ikke om at spare penge, men at gøre flere patienter tilfredse,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Konkret ved hun endnu ikke, hvor mange forsøg med åbne ambulatorier der skal sættes i gang, men det ligger fast, at forslaget bliver en del af de kommende budgetforhandlinger i Region Hovedstaden.

”Jeg mener, at vi hurtigt skal i gang med at få erfaringer om, hvad der virker bedst og for hvilke patienter,” siger formanden for Region Hovedstaden.

Venstres medlem af regionens sundhedsudvalg Ole Stark mener, at forslaget ligger fint i tråd med, hvad han mener, regionen skal stå for.

“Vi er grundlæggende gæster hos patienterne og ikke omvendt. Og hvis vi med åbne ambulatorier kan skabe større tilfredshed og mere tryghed blandt kronikerne, så støtter jeg forslaget. Vi skal generelt være mere serviceminded i sundhedvæsnet,” siger Ole Stark.

Også de konservatives Per Tersbøl roser forslaget som “umiddelbart spændende” og det samme gør Annie Hagel, medlem af regionens sundhedsudvalg for Enhedslisten.

“Åbne ambulatorier lyder som en meget god ide, som jeg kun kan støtte. Folk skal selvfølgelig kun se en læge, når de har brug for det og ikke mere. Jeg kan dog godt være lidt usikker på, om forslaget kan holdes helt uden ekstraomkostninger,” siger Annie Hagel.

Formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, er også tilhænger af forslaget.

"Det er en markant forandring, men regionen skal bare gå i gang, og det kræver ingen lovændring. Men regionen skal selvfølgelig sørge for at have alle patienter med. For der vil være patienter, der sagtens kan monitorere deres egen sygdom, mens andre vil skulle følges mere tæt. Og dermed er der også en risiko for, at enkelte patienter ryger ud af systemet, fordi de ikke reagerer på en ændring i deres sundhedstilstand," siger Mads Koch Hansen og opfordrer desuden regionen til systematisk at følge forsøgene.