Skip to main content

Spinkrigen raser

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. dec. 2012
4 min.

Det skorter ikke på hårde tacklinger og beskidte kneb i spinkrigen mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner efter sammenbruddet i forhandlingerne om en ny overenskomst.

»Tjek din læge« lyder det f.eks. fra regionerne i et forsøg på at beklikke de praktiserende lægers troværdighed med hensyn til honorarafregninger. Imens udsender PLO en video, hvor regionerne fremtræder som sortklædte Matrixmænd, der vil rationere borgernes hjælp og kontrollere lægerne til vanvid.

Sådan plejer det ikke at være, selv om parterne også i tidligere forhandlingsrunder har stået stejlt over for hinanden. Hvad foregår der?

»Når tingene går i hårdknude, så bearbejder man baglandene og offentligheden«, siger Klaus Kjøller, lektor ved Københavns Universitet, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

»Lægerne har et lettere job, vil jeg mene, end regionerne i den kamp. Lægerne har de varme hænder. Det er simpelt hen guld værd i sådan en situation. Og regionernes image er ikke for godt i forvejen«, siger han.

Efter hans mening er lægernes bedste strategi den defensive:

»De skal koncentrere sig om at skyde de negative historier ned, som regionerne kommer med, og så skal de passe deres arbejde«, siger han.

Viral kampagne på Facebook

De praktiserende læger er imidlertid gået videre. Langt videre. For nylig lagde PLO f.eks. en video ud på sit kampagnesite »Bevar Familielægen« på Facebook, som fremmaner en skrækvision, hvor læger må smugle deres patienter ind ad bagdøren, og hvor pokerface Matrixmænd i sort forfølger lægerne og forhindere dem i at se patienter. Det overordnede budskab er »regionerne vil rationere lægeadgangen«.

Den video har skabt opmærksomhed. Men ikke udelt begejstring.

»Familielægen på Facebook er meget smart af lægerne, fordi de får involveret og aktiveret de almindelige danskere ved at tage de nye medier i brug. Men det med rationering står ingen steder i regionernes krav. Det er en grov fortolkning«, siger Elisabeth Tissot Ludvig, administrerende direktør i kommunikationsbureauet Effector.

»Men regionernes ,Tjek din læge`-kampagne er også grov. Sådan er det, når man optrapper. Men på den måde har begge parter også fået malet sig op i to forskellige hjørner, som det kan være svært at komme ud af igen i forhold til at få en løsning«, siger hun.

Spørgsmålet er, om det virker.

»Jeg synes, lægerne har gjort det rigtig godt kampagnemæssigt, men der står nogle ting tilbage. Danmark - hele verden - er i økonomisk krise. Derfor synes jeg faktisk, at regionerne står lige det stærkere denne gang«, siger hun.

»Regionerne har en styrke her, fordi hele bevidstheden er, at alle skal spare. Kravene fra lægerne kommer til at virke ublu i forhold til krisebevidstheden i samfundet. De siger f.eks., at de har haft en reallønsnedgang, men det har alle vi andre jo også oplevet - se bare på SAS. Folk tænker, at man ikke har brug for mere i løn, hvis man tjener ca. 1,1 mio. kr. om året«, siger hun.

Beauty Contest

Torben Dan Pedersen, områdedirektør for Sundhed og Social i kommunikationsbureauet Operate [1] ser den tilspidsede spinkrig som et tegn på, at parterne har opgivet at forhandle sig frem til en løsning og forbereder sig på et regeringsindgreb.

»Nu er det en beauty contest over for Astrid Krag. Begge parter siger, at hvis vi selv leverer løsningen, så risikerer vi for meget bøvl på bagsmækken og med egne medlemmer. Det kan de ikke holde til«, siger han.

I det scenarie er det op til sundhedsminister Astrid Krag (SF) at skære igennem.

»Jeg håber, hun kan se gennem alt det der spin og finde ud af, hvad det er for et økonomisk rationale, der ligger bag. Dette her er holdningspåvirkning og interessevaretagelse. Det er mere en kulørt end en faglig indsats. Den faglige foregår et helt andet sted, hvor der argumenteres ud fra regneark og analyser«.

For ganske nylig besluttede Danske Regioner at invitere PLO til et nyt møde for at parterne kan vurdere, om der er grundlag for at genoptage forhandlingerne. Lykkes det ikke at nå til enighed, forventes regionerne at opsige den nuværende overenskomst inden årets udgang og med effekt fra 1. april, hvorefter der formentlig vil komme et indgreb fra ministeren.

1) Operate har regionerne på kundelisten - p.t. udfører bureauet opgaver for flere individuelle regioner, men ikke Danske Regioner.

Videoen med de slemme Matrixmænd, der vil rationere adgangen til lægehjælp og kontrollere lægerne, kan ses på »Bevar Familielægen« på Facebook.