Stor kollegial opbakning til Svendborglægen
Underskriftsindsamling bakker op om en yngre læge fra Svendborgsagen, og flere end 2.600 læger har allerede skrevet under. »Det kunne have været mig«, går igen blandt kommentarerne.
Underskriftsindsamling bakker op om en yngre læge fra Svendborgsagen, og flere end 2.600 læger har allerede skrevet under. »Det kunne have været mig«, går igen blandt kommentarerne.
Da en yngre læge sad på anklagebænken i byretten i Svendborg anklaget for grov forsømmelse, kunne Lotte Møller Smedegaard, reservelæge på Rigshospitalet, ikke lade være med at handle.
»Jeg tænkte med det samme, at det kunne have været mig. Det kunne have været os alle sammen på en travl vagt på en akutmodtagelse«, sagde hun til Ugeskrift for Læger i foråret, da hun havde samlet flere tusinde læger i en støttegruppe på Facebook.
I byretten i Svendborg gik den yngre læge fri, men den 30. august blev hun kendt skyldig i Østre Landsret, og det har fået Lotte Møller Smedegaard op på barrikaderne igen. Denne gang med en underskriftindsamling, der støtter den yngre læges anke af dommen til Højesteret.
»Jeg kunne fornemme i Facebookgruppen, at der igen var tændt en ild i lægerne derinde, efter at vores kollega blev dømt i Østre Landsret. Den klare fornemmelse var, at hun ville blive frikendt igen, og da det i stedet blev til en dom for grov forsømmelse for noget, som vi alle på et eller andet tidspunkt i vores karrierer kunne have gjort eller stadig gør, blev det folk, inklusive mig selv, for meget«, forklarer hun og fortsætter:
»Denne gang tænkte jeg, at nu skal vi simpelthen have råbt endnu højere, så hr. og fru Danmark også hører os og ikke mindst: politikerne«.
Indtil videre har mere end 2.600 skrevet under på underskriftindsamlingen, der opfordrer:
»Skriv under, hvis du støtter, at sagen bør ankes, da den er af principiel karakter, og fordi du, på baggrund af afgørelsen, er bekymret for lægers fremtidige retssikkerhed og arbejdsforhold«.
Det kunne have været mig, der var udsat for det samme i dette urimeligt pressede sundhedsvæsen Reservelæge Christian Lund Hansen.
For Lotte Smedegaard er der flere grunde til, at hun igen vælger at være med til at sætte fokus på Svendborgsagen. Det handler om at bakke op om en kollega og vise hende, at hun ikke er alene, og om et behov for at få klarhed for, hvor grænsen går, for hvad en læge kan blive stillet for retten for. Og så handler det om en stor gruppe af læger, der er bekymrede for, hvad dommen i Svendborgsagen kommer til at betyde for deres fremtidige lægevirke.
»Underskriftsindsamlingen skal vise omverdenen, at der er en helt konkret og reel bekymring hos både læger og medicinstuderende, der står over for deres første lægejob, for, hvad vi kan forvente af fremtiden. Jeg tror ikke, at der findes nogle læger, som ikke har lavet en tilsvarende fejl i deres karriere, og den vil blive gentaget i forskellige afarter. Jeg har et håb om, at vi kan få forklaret omverdenen, at arbejdet i f.eks. en akutmodtagelse og et patientforløb generelt er komplekst og ikke kun afhænger af den indlæggendes læges gøren og laden«, siger Lotte Møller Smedegaard.
Mange af dem, der har skrevet under allerede, har skrevet kommentarer, der forklarer deres underskrift, og de kan se dem selv i den yngre læge og frygter for konsekvenserne af dommen.
»Det kunne have været mig selv. En forseelse vedr. manglende journalføring af en blodsukkermåling burde ikke frikende alle andre involverede i denne sag og udelukkende ramme den enkelte yngre læge, som oftest er en af de mest travle i sundhedsvæsenet«, skriver Louise Brygger, som er under uddannelse til speciallæge i almen medicin.
»Ulykkelig sag for alle. Jeg frygter, at dommen vil medføre en endnu større skævvridning af 'skærmtid over patienttid', fordi den enkelte læge skal passe mere på sig selv end sundt er«, skriver reservelæge Karen Dyreborg.
»Som 11. semester-studerende frygter jeg, at jeg snart komme ud i et arbejde, hvor jeg skal frygte for at blive gjort til syndebuk i sådanne sager. Jeg tror dog på, at det kan ændres, hvis vi bare står sammen!«, skriver medicinstuderende Heidi Hesselø.
»Det kunne have været mig, der var udsat for det samme i dette urimeligt pressede sundhedsvæsen«, skriver reservelæge Christian Lund Hansen.
Læs mere:
Få overblikket: Ugeskriftet guider dig igennem Svendborgsagen