Skip to main content

Sundhedsfaglig bistand til kommunen

Informationsmedarbejder i FAS, Lisbeth Dahl, ld@dadl.dk

2. jan. 2007
5 min.

Socialmedicinsk Enhed på Aalborg Sygehus betjener revalideringsinstitutionerne i amtet, hvor mennesker henvises til erhvervsmæssig afklaring efter ofte meget langvarige sygefraværsforløb.

»Enheden blev oprettet i 1997, og vi gav samtidig tilbud til kommunerne om, at man der kunne købe lægekonsulentydelser. Socialmedicinsk Enhed er administrativt placeret under Arbejdsmedicinsk Klinik, og der er nu ansat 11 læger og seks psykologer«, siger Jens Tølbøll Mortensen, leder af Socialmedicinsk Enhed.

»Lægerne og psykologerne er ansat på sygehuset, men arbejdsopgaverne ligger på revalideringscentrene og i kommuner. I kommunerne er der først og fremmest tale om vurderinger på baggrund af indhentede lægeoplysninger, og opgaven består i at forsøge at give en fyldestgørende beskrivelse af de helbredsmæssige forhold og relatere disse til mulighederne for at komme tilbage til arbejdet. På revalideringscentrene består arbejdet oftest i afklarende socialmedicinske eller psykologiske samtaler med klienterne.

»Som socialmedicinere ser vi på problemstillingen i et bredere perspektiv: Er der andre forhold end de rent legemlige eller psykiske faktorer, der har betydning som ressourcer eller barrierer?« forklarer Jens Tølbøll Mortensen.

Uddannelsesstillinger

Der er to uddannelsesstillinger i afdelingen. Ifølge Jens Tølbøll Mortensen er det med til at løfte specialet. »Desværre har specialet ikke den store søgning. Vi har både et intro- og et hoveduddannelsesforløb, og i disse stillinger har vi i øjeblikket ansat to læger, som snart er færdiguddannede. Det er ikke et prestigefyldt speciale, men vi har haft held til at ansætte studentervikarer, og vi har lige ansat en yngre læge, som er igennem introduktionsforløbet til almen praksis, og som gerne vil lære noget om socialmedicin. Rekrutteringen sker i øvrigt ofte blandt de praktiserende læger, som ønsker at prøve noget andet,« siger Jens Tølbøll Mortensen.

Tværfagligt forum

Enheden har et godt fagligt fællesskab og afdelingskonference, hvor de svære sager diskuteres i et tværfagligt forum med deltagelse af både læger og psykologer.

»De lægekonsulenter - som ofte alene - har varetaget opgaverne i kommunerne, har gjort et godt stykke arbejde, men vi synes, det giver mere styrke at have et fagligt fællesskab med deltagelse af specialuddannede læger og psykologer, hvor vi samtidig har forsknings- og undervisningsopgaver og uddannelsesforpligtelse. Vi varetager også undervisning af de medicinske studenter i Aalborg«, siger Jens Tølbøll Mortensen.

Det opleves som en stor styrke, at afdelingen er en del af Aalborg Sygehus. Det betyder, at afdelingen har alminde-lig henvisningsret, og at man kan diskutere problemstillinger med de øvrige afdelinger på sygehusene. Socialmedi-cinsk Enhed er imidlertid ikke en behandlende afdeling, og er i øvrigt en fuldt indtægtsdækket virksomhed.

Enheden dækker ikke børne-unge-området.

»Umiddelbart synes vi ikke, det er vores bord. Vi har ikke kapacitet hertil, og vi mangler viden på området. For nogle af de ansatte almenmedicinere vil det ikke være noget problem at undersøge børn, men vi har valgt primært at beskæftige os med voksne, som af den ene eller anden grund har vanskeligt ved at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet,« siger Jens Tølbøll Mortensen.

Hvis regionen giver udtryk for ønske om at ansætte læger til børne-unge- området vil det være væsentligt med en selvstændig faglig ledelse, men de kunne udmærket være fysisk placeret sammen med enheden og have mulighed for et arbejdsfællesskab. Tilsva-rende har Socialmedicinsk Enhed et stående tilbud til de læger, der arbejder som selvstændige kommunallæger. De er velkomne til at deltage i enhedens konferencer.

Sundhedsprofiler

I flere nordjyske kommuner har man i et samarbejde med Nordjyllands Amt gennem mange år beskæftiget sig med sundhedsfremme, og amtet var på landsplan blandt de første med sundhedsprofiler.

»Jeg kunne godt forestille mig, at vi bliver spurgt, om vi vil bidrage i den sammenhæng i forbindelse med etableringen af de nye kommuner.

Vores speciallæger er uddannede inden for forebyggelse og sundhedsfremme, og vi vil gerne være med i det arbejde, men det vil være vigtigt for os, hvorledes relationen til kommunens ledelse bliver. Det betyder noget, om vi bliver indplaceret på en måde, så vores arbejde også får den faglige kvalitet, som det skal have, og forudsætningerne herfor skal være i orden.

Spørgsmålet er, hvordan man vil bruge Socialmedicinsk Enhed til lægekonsulentopgaver fremover - bliver vi en mere integreret del af sundhedsarbejdet i kommunen? Revalideringsarbejdet overgår til kommunen, måske kan vi bidrage til en hurtigere afklaring, før pågældende eventuelt skal på et ophold på en revalideringsinstitution. Vi forestiller os, at vi i den nye struktur kan inddrages på en mere hensigtsmæssig måde«, siger Jens Tølbøll Mortensen.

I den nye struktur

Socialmedicinsk Enhed er selvfinansierende og tegner kontrakter med revalideringsinstitutionerne Man har kontrakter med et antal kommuner, men der er ikke kapacitet til at tage sig af det hele. Enheden er bestemt til at være regionens socialmedicinske tilbud til kommunerne, og der er allerede nu mundtligt tilsagn fra nogle af de nye kommuner om, at de gerne vil benytte os fremover. De fleste kommuner er dog endnu ikke klar med skriftlige aftaler.

»Jeg forestiller mig, at vi fremover bidrager med udfærdigelsen af de rehabiliteringsplaner, som sygehusene skal lave i forbindelse med udskrivningen af patienterne. Nogle gange mangler udskrivningsbrevene forslag til, hvorledes patienten skal rehabiliteres i henhold til arbejdsmarkedet, eller også indeholder de forslag om meget langvarige sygemeldinger, som - i lyset af lovgivningen - stiller patienten i en meget usikker situation. Her kan vi bidrage med den viden, vi har om det sociale område«, siger Jens Tølbøll Mortensen.

Socialmedicinsk Enhed modtager ikke henvisninger fra sygehuse eller fra egen læge. Det kunne være relevant, og det kunne muligvis lette den sygemeldtes vej tilbage til arbejdsmarkedet, men enheden har ikke tilstrækkeligt personale til at løfte denne opgave. I stedet er man i flere kommuner med ved de møder, hvor de nye sygedagpengesager drøftes og forsøger her at vejlede kommunen om, hvordan sagen rent lægeligt bedst belyses, og formidler med accept fra klienten kontakt til sundhedsvæsenet.

Socialmedicin er en profil inden for det samfundsmedicinske område. Det er vigtigt at holde fast i specialetilknytningen, specielt nu hvor man muligvis også som nævnt vil efterspørge lægelig viden inden for sundhedsfremme og forebyggelse.

»Jeg forestiller mig, at man over de næste år bliver opmærksom på det store behov, der er for forskning inden for såvel dette område som inden for socialmedicinen, herunder rehabilitering, og også her er det vigtigt med en forankring i specialet og forbindelse til det videnskabelige selskab,« siger Jens Tølbøll Mortensen.<

Fakta

Socialmedicinsk enhed blev etableret i 1997 og har siden betjent revalideringsinstitutioner og nordjyske kommuner med psykolog- og lægefaglig konsulentbistand.

Socialmedicinsk enhed er placeret på Aalborg Sygehus under arbejdsmedicinsk Klinik. Arbejdet omfatter fire hovedområder:

  • Klinisk socialmedicinsk arbejde på de seks amtslige revalideringsinstitutioner og i nordjyske kommuner,

  • forskning og udvikling,

  • undervisning og formidling

  • postgraduat uddannelse af både læger og psykologer.