Skip to main content

Sundhedsminister vil ændre tolkelov

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

21. okt. 2011
2 min.

Den meget omdiskuterede brugerbetaling på tolkebistand for indvandrere, der har været i Danmark mere end syv år, kan være væk allerede inden årsskiftet.

»Alt tyder på, at den tolkelov, som den tidligere regering indførte, har nogle rigtig dårlige effekter. Sygehusene oplever en stor stigning i administrativt bøvl, og der er desuden en fare for, at syge patienter fravælger at gå til lægen, fordi de ikke har råd til at betale gebyret. Derfor ser jeg ikke nogen forhindringer i at afskaffe gebyret«, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til DR.

Ifølge Ugeskriftet.dks oplysninger vil den kun fem måneder gamle gebyr blive afskaffet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger. Noget særligt Enhedslisten siden valget har sagt og ønsket højt.

Regionerne har opgjort for DR Nyheder, at sygehusene i perioden 1. juni til 30. september har udskrevet regninger for tolkning for i alt 214.200 kroner.

Men det er langt mindre, end det har kostet i sygehusenes administrationsomkostninger, der skal registrere patienter, der har brug for en tolk. Der skal kodes, der skal sendes regninger, og der skal sendes rykkerbrev, når der ikke betales.

»Det er i bund og grund spild af tid. En masse folk bliver jo sat til at lave et registreringsarbejde, der stort set ikke har nogen betydning«, fortæller centerchef ved Århus Universitetshospital Kristjar Skajaa til DR.

Tolkegebyret er en del af sundhedsloven fra 2004, som Socialdemokraterne - i modsætning til SF - stemte for.

Siden har Socialdemokraterne støttet op om de integrationsmæssige tiltag i forslaget, og partiet har flere gange sagt, at det først ville se på, om gebyret nu også var så problematisk, som særligt læger og Lægeforeningen har hævdet.

Med regionernes opgørelse giver nu partiet den ammunition, der gør, at det vil støtte et ændringsforslag til sundhedsloven, der vil blive fremsat, hvis der findes penge på den kommende finanslov:

»Hvis det her er en lov, der giver underskud og samtidig - som meget indikerer - er en barriere for integration, så har jeg svært ved at se, at vi skal opretholde vores støtte til den. Så giver det ikke mening«, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen til Ugeskriftet.dk.

Samtidig viser regionernes opgørelse , at en afskaffelse af tolkegebyret vil være tæt på omkostningsneutral, hvorfor det heller ikke - i disse også for den nye regering erkendte økonomiske krisetider - vil være en økonomisk udgift at afskaffe gebyret på de 150 kroner.