Skip to main content

Sundhedsplatformen får overlæge til at sige op

Fire dage efter, at Sundhedsplatformen blev indført i Region Sjælland, besluttede overlæge Erik Michael Andersen at stoppe flere år tidligere end planlagt.

(Foto: Finn John Carlsson)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

25. jan. 2018
6 min.

”Jeg fik et chok, da jeg åbnede Sundhedsplatformen første gang og skulle til at bruge den. Jeg havde hørt om hovedstadens besvær gennem længere tid, så jeg var godt klar over, at jeg også kunne komme ud for nogle problemer. Men dette her!”

Sådan siger overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Næstved Sygehus, Erik Michael Andersen, om det nye IT-system, der blev indført på én gang i Region Sjælland i slutningen af november 2017. Han brugte ganske kort tid på at tage en temmelig langtrækkende beslutning.

”Jeg tænkte, at dette her vil jeg ikke leve med resten af mit lægeliv og søgte væk efter fire dage”, siger den 64-årige læge, der ellers havde planlagt at blive på posten, til han blev 70.

”Jeg vidste, at det ikke ville blive bedre – det har de jo oplevet i hovedstaden gennem halvandet år. De må finde sig i ikke at nå fuld kapacitet. De er efter halvandet år nået op på 90 pct. af det tidligere aktivitetsniveau. Det vil man selvfølgelig også nå op på her - hvis man arbejder i højere tempo og længere end tidligere”, siger han.

Og det synes han ikke er tilfredsstillende. Det betyder ikke blot en dårligere service over for patienterne, men et fald i aktivitet betyder også fald i indtægt samt eventuelt bortfald af det aktivitetsafhængige statstilskud og dermed et øget budgetpres på afdelingerne.

Endelig er der også den rent personlige stolthed som læge. For som han siger: ”Jeg vil ikke finde mig i at få udleveret et arbejdsredskab som gør, at jeg ikke kan nå det samme som før”.

Næste stop Jylland?

Så han siger farvel til sygehuset i Næstved, hvor han har været siden 2010, med udgangen af februar, få måneder før han fylder 65, hvor han kan gå på pension. Sådan ender det muligvis ikke, for han er i kontakt med ”et par jyske sygehuse” med henblik på enten ansættelse eller vikariater, og som bekendt er læger en efterspurgt vare på sundhedsvæsenets hylder.

”Hvis det ikke var for dette her, ville jeg aldrig have drømt om at søge væk”. Overlæge Erik Michael Andersen, Lungemedicinsk Afdeling, Næstved Sygehus

Erik Michael Andersen er især frustreret over, at Sundhedsplatformen erstatter et velfungerende IT-system i det sjællandske – Opus – ligesom han fra tidligere ansættelser andre steder i landet har den erfaring, at IT-systemerne der er mere indrettet på klinikernes arbejdsforhold. Det tror han stadig er gældende.

”Kolleger, som har arbejdet i Århus fortæller, at efter få dage kunne man beherske det midtjyske Systematic, så det gik som smurt. Men dette her system (Sundhedsplatformen, red.) tager tre år at lære, er der nogle, der siger. Der er så mange ikoner derinde, at man tror, det er løgn”.

Ligesom andre kritikere peger han på, at det nye IT-system er en tidsrøver. Fra at have kunnet gennemgå 30-45 journaler på en dag som visitator, kan han nu nå langt færre. En del tid går med sekretærarbejde: Han skal selv skrive journalnotaterne, bestille undersøgelserne og give nye tider. Skønsmæssigt to timers arbejdsforlængelse om dagen.

Desuden forringer systemet kontakten mellem patienten og lægen, som er nødt til at koncentrere sig meget mere om computeren end tidligere. Systemet er ikke intuitivt. Der er kun ”én måde at gøre det rigtigt på og mange måder at gøre det forkert på” i den nye elektroniske journal, siger han.

”Vi bliver tjek-læger, fordi vi hele tiden skal klikke tjekpunkter af. Og den snirklede og indviklede struktur gør det svært at holde overblikket”.

Dernæst er der de kommunikationsproblemer med FMK, der er beskrevet både på ugeskriftet.dk og i andre medier de seneste dage, som ligeledes er belastende i hans job.

”Der sker fejl, vi ikke har oplevet før - kommer ordinationerne frem til rette modtager”?

Hvorfor tog de ikke det midtjyske system?

Heldigvis har fejlene ikke været af en alvorsgrad, der er gået ud over patienternes sikkerhed, men de er gået ud over lægernes følelse af egen sikkerhed i deres funktion. Han selv er så nervøs for at begå fejl i systemet, at han skriver dagens patienters cpr-numre ned for senere at tjekke med sekretærerne, at informationer og ordinationer er kommet rigtigt ind i den nye elektroniske journal.

Faktaboks

Fakta

Efter hans mening burde Region Hovedstaden og Region Sjælland slet ikke have valgt den Epic-baserede løsning men f.eks. det midtjyske system. Valget er ensbetydende med ”manglende respekt for det arbejdende folk, hovedløst og ansvarsløst”, som han udtrykker det.

Men der var jo læger med i udvælgelsen af Epic?

”Der kan ikke have været bruger-læger med. Det må have været nogle med kontorarbejde ved et hæve-sænkebord”.

Det er ikke fordi, Erik Michael Andersen mangler forståelse for, at IT-systemer skal opgraderes, udvikles og måske nogle gange udskiftes. Han synes bare, det skal være til klinikernes/patienternes fordel, og der fejler Sundhedsplatformen efter hans mening. Det kan godt være, der er fordele i systemet, men de er i givet fald til gavn for nogle andre end klinikerne, mener han.

”De (beslutningstagerne, red.) er ude efter strukturerede data, som skal bruges af embedsværket. Og så skeler de ikke til, at det kører dårligt for de 44.000 slutbrugere i det daglige arbejde ude blandt patienterne. Jeg har fuld respekt for, at de vil drive sundhedsvæsenet fremad mod nye horisonter. Og de har nok gjort, hvad de kunne og i bedste mening, men det er ikke gået så godt, som det skulle”, siger han.

Pendlerliv venter

Nu venter formentlig en tilværelse som læge i det jyske, men det generer ikke Erik Michael Andersen at skulle ændre retning så relativt sent i karrieren.

”Jeg trænger til et skift, så jeg glæder mig til det. Jeg nyder at møde nye mennesker. Men jeg har dårlig samvittighed over at løbe fra pladsen over for både kolleger og patienter, som jeg kender gennem årene. Men Næstved ligger ikke så langt væk fra København”, siger han med henvisning til, at det formentlig bliver relativt nemt at tiltrække en afløser, selv om store dele af Region Sjælland har vanskeligt ved at få læger nok.

Rent praktisk regner han med at blive boende i Næstved og pendle i weekenden, idet der stilles en lejlighed til rådighed lokalt fra det sygehus, han ender på.

Og hvem ved?

”Jeg vender da gerne tilbage”, siger han, underforstået, hvis han kan slippe for Sundhedsplatformen, f.eks. hvis den skrottes.

”Hvis det ikke var for dette her, ville jeg aldrig have drømt om at søge væk”.