Skip to main content

Sundhedsstyrelsen: Læger glemmer at indberette bivirkninger

Det er Sundhedsstyrelsens erfaring, at læger undlader at melde bivirkningerne, når de er tvivl. Kun få af de indberetningspligtige bivirkninger bliver nemlig indberettet, og det vil styrelsen nu ændre på.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

22. sep. 2015
2 min.

I den nærmeste fremtid kan læger i almen praksis se frem til at modtage brev fra Sundhedsstyrelsen om, at de skal huske at indberette bivirkninger. Det er nemlig styrelsens opfattelse, at læger undlader at indberette, når de er i tvivl, skriver Sundhedsstyrelsen.

I en interviewundersøgelse peger lægerne selv på, at det er manglende tid og manglende kendskab til reglerne, der gør, at de ikke får indberettet.

Faktaboks

Fakta

”Det er ingen tvivl om, at lægerne har viljen til at bidrage til patientsikkerheden, men vi hører også ofte, at de ikke får indberettet, fordi de mener, at tiden er knap. Det er derfor vigtigt, at vi hele tiden gør lægerne opmærksomme på, at det er vigtigt, og at det nytter at indrette formodede bivirkninger til os. Og så skal lægerne også vide, at det er nok, at de bare har en formodning om en bivirkning, så undersøger vi sagen for dem,” siger Helle Harder, sektionsleder i Enheden for Lægemiddelovervågning i Sundhedsstyrelsen.

Brevet, der derfor nu sendes ud til de praktiserende læger, skal gøre lægerne opmærksomme på reglerne, men også på vigtigheden. Lægerne skal indberette i tre situationer: Alvorlige bivirkninger, uventede bivirkninger og bivirkninger ved ny medicin.

Bivirkninger er nemlig årsag til 5-8 % af alle indlæggelser og den femtehyppigste dødsårsag på hospitaler, estimerer Det Europæiske Lægemiddelagentur.