Skip to main content

Sundhedsstyrelsens nye dynamo

Den nye tilsynsdirektør i Sundhedsstyrelsen, Anne-Marie Vangsted, har en evne til hurtigt at sætte sig ind i tingene. Hun tiltræder posten i en turbulent tid, hvor hun får brug for sin evne til at bevare overblikket og være velovervejet.

Foto: Sundhedsstyrelsen
Foto: Sundhedsstyrelsen

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

13. feb. 2015
4 min.

Anne-Marie Vangsted står over for et maraton. Ikke bare en løbetur ude i det fri, som hun plejer om sommeren. Som ny direktør i Sundhedsstyrelsen med særligt ansvar for tilsyn skal hun løbe hurtigt og helst langt. Specielt hvis hun skal nå alle opgaver, der allerede nu er lagt op til i Sundhedsstyrelsens plan for et bedre og mere forebyggende tilsyn. Men det er hun vant til, mener flere tidligere kollegaer.

”Hendes største styrke ligger helt klart i at kunne overskue en sag hurtigt og give en kvalificeret vurdering af sagens vigtighed,” siger Christian Howard-Jessen, som har arbejdet sammen med hende i den tidligere Lægemiddelstyrelse, hvor han var kommunikationschef. Nu er han partner i PR-bureauet Frontpage.

Hendes største styrke ligger helt klart i at kunne overskue en sag hurtigt og give en kvalificeret vurdering af sagens vigtighed Christian Howard-Jessen, tidligere kollega og kommunikationschef i Lægemiddelstyrelsen. Nu partner i PR-bureauet Frontpage.

I Lægemiddelstyrelsen havde Anne-Marie Vangsted over 400 sager om året, hun skulle navigere i. Og indsatsen og det kølige overblik dengang vurderer Christian Howard-Jessen som en nyttig egenskab, hun får brug for i den nye stilling.

”Hun er det oplagte valg,” siger både Christian Howard-Jessen og andre kilder til Ugeskrift for Læger.

Faktaboks

Fakta

Kontant, men velovervejet

Det lød som en forsigtig Anne-Marie Vangsted, Ugeskrift for Læger fik i røret, da bladet snakkede med hende. Flere tidligere chefkollegaer forklarer, at hun bare er velovervejet. Arne Scheel Thomsen kender hende gennem arbejdet med fusionen af Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, hvor de dengang begge sad som chefer i hver deres enhed. Her var der også brug for hendes skarpe overblik og hurtige, men velovervejede beslutninger.

”Hun er kontant, men har sat sig ind i tingene, før hun siger noget til sine medarbejdere eller til citat,” siger Arne Scheel Thomsen, der nu er pensioneret embedslæge.

Da Arne Scheel Thomsen arbejdede sammen med hende, var der også behov for innovation på tilsynsfronten. To styrelser skulle fusionere, og det betød, at de to enhedschefer måtte drage nytte af hinanden, og her arbejdede de især med at beskrive, hvordan styrelsen fremover skulle føre tilsyn. Arne Scheel Thomsen mener derfor, hun har gode forudsætninger for at tænke i nye baner, når det gælder tilsyn.

Medierne har fokus på tilsyn

Kritikken af tilsynet har den seneste tid været et brandhedt emne i medierne. Der er et stort fokus på, at tilsynet skal blive bedre set i lyset af sagen om psykiateren, der praktiserede længere, end han burde. Det konstante fokus forsvinder ikke bare lige, og det bliver nok den største udfordring for Anne-Marie Vangsted, da der derfor ikke er meget plads til at løbe i en forkert retning.

”Der er rigtig mange tilsynsopgaver med snævre tidshorisonter,” nævner Anne-Marie Vangsted selv i et interview med Ugeskrift for Læger.

Hun får derfor sin sag for med at sikre ensartet sagsbehandling over hele linjen. Men hun er mand for det, mener tidligere kollegaer, der ikke kender til nogen svagheder hos Anne-Marie Vangsted. Måske fordi hun er velovervejet og sjældent træder forkert i deres øjne.

Maratonet om et bedre tilsyn er skudt i gang. Alle øjne hviler på Anne-Marie Vangsted.